Este acea perioadă a anului când virușii se află peste tot în aer și nu știm ce să facem pentru a trece cu bine, fără nicio răceală. Important este să ne întărim imunitatea, fie că o facem cu ajutorul alimentelor sau a băuturilor sănătoase. Un stil de viață sănătos, cu multe ore de somn de înaltă calitate este esențial pentru o imunitate puternică. De asemenea, alimentația corectă și consumul unor băuturi benefice pot ajuta la întărirea sistemului imunitar.
Apa
Deoarece corpurile noastre sunt în jur de 60-70% apă în greutate și fiecare funcție a corpului necesită apă, consumul de cantități adecvate de H2O este un loc bun pentru a începe să vă mențineți funcționarea sistemului imunitar. Când corpul tău este deshidratat, poate promova creșterea bacteriilor și virușilor. De aceea este atât de important să te asiguri că bei cantitatea optimă de apă pentru nevoile corpului tău în fiecare zi.
Apa este, de asemenea, o componentă esențială a lichidului limfatic, care furnizează celule albe din sânge care ajută la combaterea infecțiilor.
Ceai verde
Ceaiul verde este o altă băutură grozavă de care să te bucuri pentru a consolida apărarea naturală a corpului tău. Potrivit unui studiu publicat în revista Molecules, ceaiul verde întărește imunitatea prin antioxidanții săi care ajută la protejarea celulelor împotriva oxidării și a speciilor reactive de oxigen. Se crede că ceaiul verde protejează împotriva bolilor și infecțiilor prin capacitatea sa antioxidantă
De asemenea, nu conține calorii și are o lungă istorie de a fi savurat pentru numeroasele sale beneficii care promovează sănătatea.
Citește și: 5 smoothie-uri care te ajută să slăbești. Cum să le pregătești acasă
Citește și: Ce este dieta pescetariană. Ce înseamnă să fii pescetarian
Chefir
Chefirul este o băutură fermentată, asemănătoare iaurtului, făcută din diferite tipuri de lapte, cum ar fi de vacă, de oaie și de capră. La fel ca iaurtul, chefirul este bogat în diferite probiotice benefice care ajută la menținerea echilibrului microbiotei tractului gastro-intestinal.
Principala bacterie benefică a kefirului este Lactobacillus kefiri, în timp ce principalele probiotice ale iaurtului tradițional sunt Lactobacillus bulgaricus și Streptococcus thermophilus.
Ceai de lămâie și ghimbir
Ceaiul de lămâie și ghimbir este o alegere excelentă pentru a vă ajuta să vă mențineți imunitatea ridicată. Ceaiul este preparat prin combinarea ghimbirului proaspăt ras și a sucului de lămâie în apă fierbinte.
Ceaiul de lămâie și ghimbir este bogat în vitamina C, care oferă proprietăți antiinflamatorii și ajută la reducerea răspunsurilor imune negative, potrivit cercetărilor publicate în revista Antioxidants. Ghimbirul are, de asemenea, peste 100 de compuși bioactivi care ajută la reducerea riscului de anumite tipuri de cancer, la îmbunătățirea lipidelor din sânge, la reducerea inflamației și multe altele, potrivit cercetărilor publicate în revista Nutrients.
Citește și: 10 gustări sănătoase care reduc pofta de mâncare
Citește și: 5 alimente care te ajuta sa scapi de stres. Fasolea şi lintea se numără printre ele
Suc natural de citrice
Potrivit unui studiu publicat în Frontiers in Immunology, vitamina C și acidul folic din sucurile de citrice susțin integritatea barierelor imunitare și protejează multe tipuri de celule imunitare. În plus, compușii bioactivi din citrice au efecte antiinflamatorii care susțin imunitatea.
Atât sucul de portocale, cât și cel de grapefruit sunt bogate în nutrienți și oferă mai mult de 100% din vitamina C totală de care aveți nevoie pe zi într-o singură porție.
Aceste sucuri naturale oferă, de asemenea, vitamina A și acid folic.
Suc de roșii
La fel ca citricele, roșiile sunt bogate în vitamina C, precum și în licopen, un carotenoid antioxidant benefic care posedă multe proprietăți de promovare a sănătății și este cunoscut pentru că ajută la combaterea inflamației sistemice.
Sucul de roșii răcoritor nu este doar sănătos și ajută la întărirea imunității, dar nu are zahăr adăugat și conține aproape totalul de Vitamina C necesar pe zi.
Sursă foto: Shutterstock