Alexandru Rafila: „Nu am mai avut circulație cu tulpina Delta în România”

Distribuie articol

Alexandru Rafila, a declarat marți că în ultima săptămână nu s-au mai înregistrat cazuri de COVID-19 cu tulpina Delta. De asemenea, ministrul Sănătății a vorbit și despre evoluția pandemiei în România în prima săptămână fără starea de alertă.

Alexandru Rafila a declarat că trendul infectărilor cu virusul SARS-Cov-2 este descendent și că rata de pozitivare s-a stabilizat. Ministrul Sănătății a mai spus că nu s-au mai înregistrat îmbolnăviri cu varianta Delta.

Sperăm ca trendul descendent să continue. În ultimele 7 zile, am pus ca zile etalon datele de 8 și 15 martie, am constatat o scădere ușoară a numărului de cazuri între cele două zile.

Rată de pozitivare s-a stabilizat, am ajuns la 7,4% în săptămâna anterioară ridicării restricțiilor. Acum e 8 – 9% și este stabilizată. Totodată constatăm stabilizarea ratei bazale de reproducere la 0,75. Urmărim cu foarte mare atenție acești indicatori.

În ultima săptămână nu am mai avut circulație cu tulpină Delta în România, a declarat Alexandru Rafila, potrivit Digi24.

Alexandru Rafila: „Nu Ministerul Sănătăţii a decis ridicarea tuturor restricțiilor”

Alexandru Rafila a susținut într-un interviu pentru rfi.ro că a propus eliminarea etapizată a restricțiilor, însă Guvernului României a decis că nu mai este cazul și nu a mai prelungit starea de alertă. Însă, din punct de vedere medical, pentru că există încă transmitere comunitară a infecției cu virusul SARS-CoV-2, oricine se poate îmbolnăvi, iar recomandările precum utilizarea măştii în spaţiile închise şi mijloacele de transport în comun, evitarea aglomeraţiilor, igiena individuală, rămân valabile.

Am propus o renunțare etapizată la aceste restricții. S-a considerat că nu mai este cazul. Nu este nici un fel de problemă, lucrurile sunt așa cum le cunoaștem cu toții. Mie îmi pare bine că ne-am reîntors la viața normală, important este să o facem cu precauție, cu responsabilitate, încât să nu punem în vreun fel în pericol sănătatea publică și să asistăm la o creștere a numărului de cazuri internate în spitale, a spus Alexandru Rafila.

Citește și: O femeie însărcinată, rănită în bombardamentul de la maternitatea Mariupol, a murit

EXCLUSIV. Ce diferență de vârstă este între Lavinia Petrea și soțul ei

Ce trebuie să facă românii din diasporă în cazul începerii războiului în România

Iubita lui Vladimir Putin, afectată de sancțiunile aplicate de SUA în contextul războiului din Ucraina

Va mai fi valul 6 al pandemiei de COVID-19 în România?

În ceea ce privește creșterea numărului de cazuri COVID-19 în Europa și în China, ministrul Sănătății spune că nu este îngrijorător atâta vreme cât nu crește număr de internări în spitale.

În China, acest val Omicron e posibil să înceapă sau să ne găsim la începutul valului Omicron în China, pentru că în Asia în general și în China în special varianta Omicron a circulat mai puțin. În mod evident și în Europa de Vest, pe măsură ce interacțiunile sociale au crescut și transmisibilitatea a crescut. Nu este îngrijorător, atât timp cât vedem doar o creștere a numărului de cazuri și nu vedem o creștere a numărului de cazuri în spitale (…).

Rămâne să vedem și în Europa de Vest cum vor evolua lucrurile, pe măsură ce se apropie vara. Creșterea poate să devină preocupantă, în cazul în care numărul de cazuri mai mare se cuplează și cu un număr mai mare de spitalizări sau cazuri grave. Dacă însă creșterea numărului de cazuri este doar rezultatul unor forme ușoare de boală, atunci ea nu mai reprezintă o problemă de sănătate publică, a mai explicat acesta.

În ceea ce privește un val 6 al pandemiei de COVID-19 în România, Alexandru Rafila susține că „poate fi luat în calcul sau se poate discuta doar din toamnă”.

Un val șase presupune o altă tulpină care circulă și care se transmite susținut în comunitate, iar lucrul acesta nu cred că se va întâmpla înainte de această toamnă, poate nici în toamnă nu se va întâmpla, așa că nu cred că trebuie să îngrijorăm populația în mod inutil, a declarat Rafila pentru sursa citată.

Sursă foto: Profimedia