Potrivit specialiștilor în nutriție, una dintre cauzele principale ale accidentelor vasculare cerebrale și atacurilor de cord o reprezintă arterele înfundate, deoarece acestea obstrucționează fluxul sanguin normal. Iată ce ne recomandă nutriționistul italian Gianluca Mech să introducem în alimentație pentru a preveni problemele de ordin cardiovascular!
- Merișoare
Merișoarele scad colesterolul rău și îl cresc pe cel bun. Un pahar de suc de merișoare consumat zilnic scade riscul unui atac de cord cu 40%.
- Rodie
Rodia abundă în fitochimice care stimulează circulația sângelui și producerea de oxid nitric.
- Somon
Somonul este o sursă bogată de acizi grași sănătoși, care combat inflamația, scad nivelul colesterolului din sânge și previn nivelul ridicat de trigliceride.
- Sparanghel
Adăugați sparanghel în alimentație pentru că acesta previne inflamațiile, scade colesterolul și ajută la deblocarea arterelor.
- Suc de portocale
Sucul de portocale este bogat în antioxidanți, minerale și vitamine. Acestea scad tensiunea arterială, susțin sănătatea vaselor de sânge și previn înfundarea arterelor.
- Ulei de măsline
Uleiul de măsline presat la rece scade nivelul colesterolului și furnizează organismului grăsimi sănătoase. Astfel încât consumul său regulat scade riscul de atac de cord cu 41%.
Citeşte întreaga ştire: Simptomele unui atac de cord. Ce trebuie să faci
- Avocado
Fructe bogate în grăsimi sănătoase care mențin echilibrul dintre colesterolul bun și cel. De asemenea, susțin sănătatea cardiovasculară.
- Afine
Afinele reprezintă cea mai bogată sursă de potasiu, astfel încât cresc colesterolul bun și îl scad pe cel rău. Consumul regulat de 2 pahare de suc de afine diminuează cu 40% riscul unui atac de cord.
- Nuci
Nucile sunt bogate în grăsimi nesaturate și acizi grași omega-3, care scad nivelul colesterolului, stimulează memoria și îmbunătățesc funcția articulațiilor.
- Cereale integrale
Fiind o sursă bogată de fibre, cerealele integrale scad colesterolul și împiedică înfundarea arterelor.
- Pepene roșu
Consumul de pepene roșu susține sănătatea vaselor de sânge și îmbunătățește producția de oxid nitric.
- Cafea
Studiile arată că 2-4 căni de cafea consumate zilnic scad zilnic riscul unui atac de cord cu 20%.
- Turmeric
Ingredientul său activ, curcumina, previne acumularea de grăsime în artere și combate inflamația.
Citește gratuit ediția de iulie a revistei Unica. O găsești AICI
- Alge marine
Algele de mare sunt bogate în antioxidanți, carotenoizi, proteine, vitamine și minerale. Astfel încât consumul lor reglează tensiunea arterială și scade nivelul colesterolului.
- Scorțișoară
Acest condiment uimitor previne înfundarea arterelor, scade colesterolul și îmbunătățește sănătatea în numeroase moduri.
- Broccoli
Ajută la scăderea tensiunii arteriale și a nivelului de colesterol, fiind foarte bogat în vitamina K.
- Ceai verde
Ceaiul verde este bogat în catechină, unul dintre cei mai puternici antioxidanți care reduc absorbția colesterolului și stimulează metabolismul.
- Spanac
Spanacul este bogat în acid folic și potasiu. Consumul de spanac previne eficient ridicarea tensiunii arteriale și scade riscul apariției problemelor cardiace.