(P) Câte calorii ar trebui să consumi zilnic în funcție de procentul tău de grăsime corporală?

Distribuie articol

Ca și termen de comparație în ceea ce privește silueta și aspectul corpului, ne referim cel mai des la greutate pentru că nimic nu este mai simplu decât să ne urcăm pe un cântar și să-l lăsăm să ne judece. Dar în realitate, greutatea are prea puțin în comun cu un aspect fizic atrăgător deoarece se știe faptul că un un kilogram de grăsime este mult mai voluminos decât un kilogram de mușchi. 

Astfel, dacă vrei să slăbești, să te menții în formă sau să depui masă musculară, nu trebuie să te mai ghidezi doar după greutatea corporală, ci să iei în calcul aspecte și ca sexul, dimensiunile taliei și șoldurilor, dar și grosimea membrelor. Toate aceste date trebuie introduse într-un calculator care să-ți calculeze ce procent grăsime corporală ai și pe baza rezultatelor obținute să decizi dacă trebuie să scazi sau să crești numărul de calorii consumate zilnic.

Ce sunt de fapt caloriile?

O calorie este o unitate de măsură prin care se poate măsura energia. Ea este egală cu cantitatea de căldură necesară pentru ridicarea temperaturii de la 14.5 la 15.5 grade Celsius a unui singur gram de apă, aflat la o presiune atmosferică normală. Astfel, se poate considera că numărul de calorii furnizate de alimente este echivalentul energiei pe care acestea o oferă corpului pentru ca organismul să-și poată desfășura activitățile esențiale existenței.

Componentele chimice care furnizează corpului nostru calorii sunt proteinele, carbohidrații, alcool-ul și grăsimile. Vitaminele, fibrele, mineralele, fitochimicalele și apa nu conțin calorii și de aceea, datorită formulelor lor chimice diferite, nu există două alimente care să aibă exact același număr de calorii. 

Câte calorii trebuie să consumi zilnic?

Se spune că în medie, un bărbat care desfășoară o activitate fizică moderată, trebuie să consume aproximativ 2500 de kcal în timp ce o femeie aproximativ 2000 de kcal, pentru a avea suficientă energie pe tot parcursul zilei. Dar aceste valori se modifică în funcție de greutatea, înălțimea, vârsta și bineînțeles, intensitatea activităților fizice desfășurate de  persoana respectivă. Astfel numărarea caloriilor ar trebui să se facă individual, ținându-se cont de toate aceste variabile și nu de media universală.

Prin orice activitate fizică și psihică desfășurată de organism, un individ arde calorii pentru a le transforma în energie. Pe de altă parte, caloriile neconsumate se transformă în grăsime.

Astfel, ca regulă simplă pentru o persoană care dorește să-și sculpteze silueta, în cazul în care se urmărește pierderea în greutate, numărul de calorii consumat zilnic prin alimentație trebuie să fie mai mic decât cel folosit pentru energie, iar în cazul în care se dorește câștigarea unor kilograme în plus, se recomandă consumul unui număr mai mare de calorii decât necesarul zilnic. 

Cum poți afla câte calorii are fiecare aliment?

Acum că știi cât trebuie să consumi pentru a-ți controla procentul de grăsime corporală și a-ți modela silueta așa cum îți dorești și cum să numeri eficient și rapid caloriile de care ai nevoie sau pe cele pe care trebuie să le arzi, mai trebuie să afli câte calorii îți furnizează fiecare aliment.

Pe internet există o mulțime de tabele și liste cu tot felul de alimente, care mai de care mai comune, sau dimpotrivă, mai neobișnuite. Dar este incomod să interoghezi motoarele de căutare și să cauți date cu privire la fiecare aliment pe care îl consumi în parte, în toate colțurile internetului. De aceea, o metodă mult mai practică pentru a-ți monitoriza alimentația este utilizarea unui calculator de calorii care să-ți ofere informații exacte despre orice aliment de interes, în funcție de masa sa calculată în grame.

Klorii.ro este singurul calculator cu date a peste 38.000 de alimente înregistrate în sistem, ce îți poate oferi informații exacte cu privire la procentul de grăsime corporală, dar și la numărul de calorii pe care ar trebui să-l consumi în funcție de intensitatea activităților tale fizice de peste zi și scopurilor pe care ți le propui.