Pacienții asimptomatici cu COVID-19 nu mai pot fi ținuți în spitale fără acordul lor

Distribuie articol

Curtea Constituțională a decis că pacienții cu simptome ușoare de COVID-19 sau asimptomatici pot fi externați din spitale la cerere. Totuși, dacă aceștia nu stau în izolare până vor fi complet vindecați, vor răspunde penal. 

Decizia Curții Constituționale a fost publicată în Monitorul Oficial. Judecătorii CCR au arătat că internarea obligatorie sau carantinarea pacienților testați pozitiv cu COVID-19, prin ordin de ministru, sunt neconstituționale. Aceștia susțin că astfel se încalcă drepturi fundamentale și este o „veritabilă privare de libertate”.

Citește online gratuit numărul de iulie al revistei Unica

Dacă până acum bolnavii erau nevoiți să stea minim 10 zile internați, aceștia vor putea refuza internarea. La plecare vor fi informați că vor răspunde penal dacă nu stau în izolare până la vindecare și transmit virusul SARS-CoV-2 altora.

Decizia CCR a creat un haos legislativ în spitale

Decizia luată de Curtea Constituțională creează haos în spitalele din România. Medicii nu mai știu ce sa facă în condițiile în care Curtea Constituțională impune oferirea dreptului pacienților COVID-19 de a refuza internarea, dar în același timp au un ordin de ministru care nu permite lăsarea liberă în comunitate a pacienților contagioși.

“Această interpretare a CCR, că ar putea să plece când vor pacienții, este împotriva a ceea ce înseamnă sănătate comunitară și noi nu o să putem să mergem decât pe ceea ce este în vigoare. Când o să schimbe Ministerul Sănătății dispozițiile, desigur le vom aplica, a declarat Emilian Imbri, manager al Spitalului Dr. Victor Babeș din București, potrivit B1.ro.

Ce spune Nelu Tătaru despre această situație

Referitor la situația creată, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a anunțat că se lucrează la un proiect de lege care să clarifice toate condițiile de carantină și izolare.

„Referitor la deciziile CCR şi motivarea apărută ieri, în care se specifică că necesită nişte clarificări şi o mai mare previzibilitate, ţin să menţionez că lucrăm în acest moment la un proiect de lege şi avem acea rugăminte ca toţi factorii implicaţi, Parlament, opinie publică să se implice activ pentru a gestiona o situaţie pe care, în acest moment, o controlăm. Tot ce ţine de carantină, tot ce ţine de izolare la domiciliu, rămân în continuare ca şi recomandări, atât pentru populaţia civilă, cât şi pentru partea şi corpul medical. Avem un corp medical care deţine în acest moment controlul, deţine în acest moment evaluarea unor pacienţi infectaţi cu COVID-19, dar interpretarea particulară sau personală a fiecăruia dintre noi a acestor decizii, poate duce la efecte nedorite. Recomand corpului medical ca fiecare pacient să beneficieze de tot ce înseamnă explicaţie vis a vis de carantină, de boală transmisibilă, de ceea ce înseamnă izolare la domiciliu”, a declarat Tătaru.

Ministrul Sănătății a explicat faptul că noul proiect de lege va defini clar ce înseamnă „boală transmisibilă, tratament, carantină, izolare. Reglementările care nu sunt conforme, suntem în măsură să le putem reaşeza legislativ, dar avem nevoie de colaborarea dumneavoastră tocmai pentru a putea gestiona acest moment. Avem în continuare focare care se nasc, dincolo de cele pe care le ştiam, cele vechi. Ţine doar de noi în respectarea acestor reguli.”

Nelu Tătaru: „Izolarea trebuie să continue”

”Atâta timp cât vor respecta o izolare la domiciliu, îşi pot asuma o externare. Contextul actual cu motivaţia CCR, ne face să avem recomandările strict epidemiologice, medicale, dincolo de cele legislative. Izolarea trebuie să continue, iar recomandările pe care le-am făcut pentru toţi pacienţii cu simptome uşoare sau cei deveniţi asimptomatici care se externează să rămână de bază. Recomandarea de izolare nu e doar o recomandare strict medicală. Tot ce înseamnă criteriu epidemiologic este cel care ne indică faptul că măsurile de izolare, într-o primă fază, 14 zile, sunt cele care au dus la rezultatele pe care le-am avut. Dacă acum trei săptămâni aveam acea rată de transmitere 0,6 – 0,7 astăzi mergem spre o rată de transmitere de 1,4. Am putut vedea recomandările UE, tot ce înseamnă state comunitare, state terţe pentru izolare şi carantinare. Acea izolare pe care am păstrat-o şi noi rămâne de bază”, a mai precizat el.

Citește și: Care este orașul din România „liber de COVID”

Raed Arafat spune că secțiile ATI sunt pline

Chiar dacă etapa a patra de relaxare a fost amânată, numărul de cazuri noi de COVID-19 crește îngrijorător. Autoritățile au anunțat că situația este una critică pentru că spitalele din mai multe județe ale țării nu mai au locuri la secțiile de Terapie Intensivă. După ce ieri, 2 iulie, a fost comunicat un număr de 450 de pacienți testați pozitiv pentru COVID-19, astăzi numărul acestora a fost de 420. La ATI sunt internați în prezent 224 de pacienți. În total, pe teritoriul României au fost confirmate 28.166 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus. Dintre acestea, 20.432 de persoane au fost externate și 1.708 au decedat.

În ceea ce privește criza din spitale, secretarul de stat Raed Arafat a atras atenția că sunt unități medicale care au secțiile ATI pline și că se va începe evacuarea pacienților COVID-19 grav bolnavi.

„La Mioveni, mâine cred că vom începe evacuarea secţiei ATI care are paturile pline, pentru că anesteziştii nu mai vor să stea şi nimeni nu vrea să îi înlocuiască. Vom merge cu elicopterul, vom lua pacienţi în stare critică şi îi vom muta la alte spitale. Nici nu pot să învinuiesc medicii, pentru că stau de mult timp şi nu mai vor, nu mai pot. ATI e plin şi trebuie evacuat, iar mâine sau poimâine vom face operaţiunea asta, şi îi vom duce la alte spitale care nu sunt aglomerate. La Bucureşti nu putem, pentru că şi aici e ATI plin. Nu vorbeşte nimeni despre asta, lumea crede că e totul perfect. Dar nu e!” a declarat Arafat.

Și Nelu Tătaru a explicat care este situația din spitalele din România și a făcut un apel pentru păstrarea măsurilor de siguranță: „Astăzi s-a făcut o altă evaluare, în care am constatat că atât partea medicală, cât şi parte de populaţie au în continuare acea tendinţă de a menţine doar parţial aceste restricţii. Avem un număr de cazuri crescut în ultima săptămână. Avem un început de transferuri de pacienţi din terapii intensive din diferite spitale către alte spitale care au locuri în aceste terapii intensive. Avem un număr scăzut de locuri la terapiile intensive din Bucureşti. Rămân şi intervin cu aceleaşi recomandări. Putem gestiona acest număr de cazuri, dar recomandarea rămâne aceeaşi. Haideţi să menţinem acele principii, acele reguli de distanţare fizică, precum şi aceloraşi recomandări. Suntem într-un moment în care cu toţii trebuie să gestionăm o situaţie. A fost 1 iulie. Trebuiau să existe nişte măsuri de relaxare. Le-am amânat. Am avut discuţii cu toţi factorii decizionali, cu toţi agenţii economici, precum şi asociaţiile implicate în acest moment”, a menţionat Tătaru.

Nelu Tătaru anunța zilele trecute că spitalele au 3.000 de paturi ATI „complet dotate”: „Avem un sistem medical pregătit dar nu trebuie să ne punem în această bază. Cresc cazurile grave, avem o virulență crescută și sunt afectate grupele de risc. Am văzut și tineri afectați”, a subliniat acesta.

Sursă foto: 123rf.com