Boala care poate ucide în tăcere. Care sunt cele mai comune simptome, localizate la nivelul picioarelor

Distribuie articol

Boala cardiovasculară este responsabilă pentru aproape 18 milioane de decese la nivel global în fiecare an – dar există câteva simptome care ar putea fi un semn de alarmă. Trei simptome localizate la nivelul picioarelor ar putea fi semne de avertizare ale acestei boli care „ucide în tăcere”, spun experții în sănătate.

Boala care poate ucide în tăcere

Această boală fatală este adesea catalogată ca un ucigaș tăcut datorită semnelor sale subtile ce sunt greu de detectat din timp. Cu toate acestea, recunoașterea timpurie ar putea salva vieți. Bolile cardiovasculare iau aproape 18 milioane de vieți în întreaga lume în fiecare an. Iată care sunt simptomele localizate la nivelul picioarelor care pot semnala prezența acestei afecțiuni mortale.

Citește și: Vaccinurile necesare pentru călătoriile în țări exotice. Care sunt și ce prețuri au

Citește și: Care sunt cele mai frecvente afecţiuni primăvara

Care sunt cele mai comune simptome

Academia Americană de Dermatologie evidențiază trei simptome ale problemelor cardiovasculare, localizate la nivelul picioarelor și la nivelul degetelor de la picioare.

Picioare umflate

Picioarele și gleznele umflate reprezintă un simptom al bolilor de inimă. Cunoscut din punct de vedere medical sub numele de edem, poate sugera că „inima ta nu funcționează corect”.

„Multe boli ale inimii determină acumularea de lichid în picioare. Pe măsură ce lichidul se acumulează, este posibil să observați umflături, care se pot extinde de la baza picioarului până la zona inghinală”, explică experții citați de Mirror.co.uk.

Această umflătură poate fi mai mică dimineața și se poate agrava mai târziu, în cursul zilei.

Citește și: Care este diferenţa dintre echimoză şi hematom

Citește și: Cum apare și cât de periculoasă este infecția cu Norovirus. Virusul se transmite rapid și rămâne multe zile pe suprafețe

Degete învinețite

Degetele de la picioare învinețite ar putea fi un semn al vaselor de sânge blocate.

„Când este extrem de frig, pielea ta poate deveni albastră (sau violet). Dacă o zonă a pielii tale este vântătă atunci când ești cald, acesta poate fi un semn că sângele tău nu primește suficient oxigen”, spun specialiștii.

Sindromul degetului vânăt apare atunci când unul sau mai multe vase de sânge sunt obturate. Fără intervenție, lipsa de oxigen poate duce la moartea pielii și a țesutului. Această afecțiune este cunoscută medical sub numele de cianoză.

Noduri dureroase pe degetele de la picioare

Aceste noduri, cunoscute sub numele de noduri Osler, pot apărea și pe degetele de la mâini.

„Dacă aveți o infecție a inimii cunoscută sub numele de endocardită infecțioasă, aceste noduri dureroase se pot dezvolta în degetele de la mâini, de la picioare sau în ambele locuri. Nodulii pot dura de la câteva ore la câteva zile”, spun cei de la Academia Americană de Dermatologie.

În timp ce nodulii dispar de la sine, pacienții necesită tratament pentru infecție. Deoarece această infecție este bacteriană, antibioticele o pot trata de cele mai multe ori. Uneori, însă, este necesară intervenția chirurgicală”, au precizat aceștia.

Sursă foto: Shutterstock