Calendar sarcină – câte săptămâni de sarcină am?

Distribuie articol

Ai aflat că ești însărcinată, testul de sarcină a ieșit pozitiv la două săptămâni de la ovulație, dar, de fapt, sarcina ta are trei sau patru săptămâni? Cum poți afla câte săptămâni are sarcina ta? Mai jos îți spunem cum poți calcula câte săptămâni de sarcină ai cu ajutorul unui calculator de sarcină!

Calendar sarcină – Câte săptămâni de sarcină am?

Fiecare sarcină are trei trimestre, respectiv 1, 2 și 3, perioadă în care fătul se dezvoltă. Perioada sarcinii are, în medie, 40 de săptămâni și fiecare trimestru este împărțit în 3 perioade aproximativ egale: 12, 13 săptămâni.

  • Primul trimestru se consideră din prima săptămână de sarcină, până la finalul celei de-a 13 a săptămâni:
  • Al doilea trimestru de sarcină este între săptămâna 14 și săptămâna 27;
  • Iar ultimul trimestru de sarcină este din cea de-a 28 săptămână, până la naștere.

Este posibil ca testul de sarcină să iasă pozitiv chiar la două săptămâni de la ovulație, însă sarcina ta să fie în a treia sau a patra săptămână de dezvoltare. Cum este posibil? Iată cum știi să îți calculezi calendarul sarcinii!

Pentru a-ți calcula săptămânile de sarcină, medicii specialiști recomandă o formulă simplă și anume: întotdeauna se ține cont de prima zi a ultimului ciclu menstrual, la care se adaugă 40 de săptămâni, iar rezultatul va fi data probabilă a nașterii.
40 de săptămâni se sarcină înseamnă 10 cicluri a câte 4 săptămâni fiecare.

Cum poți afla câte săptămâni de sarcină ai? Un exemplu simplu poate fi următorul: dacă prima zi a ultimului tău ciclu menstrual a fost pe data de 20 iunie, atunci vei avea trei luni de sarcină pe data de 20 septembrie. Sau poți folosi un calculator sarcina (pe baby.unica.ro) pentru a afla imediat câte săptămâni de sarcină ai.

Calendar sarcină – de ce trebuie să ții cont când îți calculezi săptămânile de sarcină

Din cauza faptului că multe femei nu știu cu exactitate perioada de ovulație, misiunea de a afla când ovulul a fecundat și ai rămas însărcinată poate fi destul de dificilă. Tocmai din acest motiv, medicii susțin că sarcina începe în prima zi a ultimei menstruații, chiar dacă acest lucru presupune două săptămâni înainte ca ovulul să fie fecundat.

Calendar sarcină – cum calculezi săptămânile de sarcină dacă nu ai un ciclu regulat

De regulă, când se calculează săptămânile de sarcină, dar și data aproximativă a nașterii, se ține cont de durata regulată între ciclurile menstruale, respectiv 28 de zile. Însă, sunt și cazuri când menstruația nu este una regulată și vine mai târziu, chiar și după 35 de zile. În cazul de față, un calcul exact al sarcinii poate fi făcut de către medicul specialist, care poate dezvălui stadiul sarcinii. Investigația ecografică este mult mai precisă decât orice urmărire a sarcinii.

Săptămânile de sarcină, dar și evoluția și data probabilă a nașterii pot fi aflate, cu aproximație, la ecografia din primul trimestru de sarcină, morfofetala, care se recomandă între săptămânile 10 și 13 de sarcină.

Calendar sarcină - cum calculezi săptămânile de sarcină

Calendar sarcină – cum calculezi săptămânile de sarcină

Calendar sarcină pe săptămâni:

Primul trimestru de sarcină – din prima săptămână până la finalul săptămânii 13

Prima săptămână a sarcinii este momentul fecundării ovulului. Sarcina încă nu s-a format, ci organismul se pregătește să producă ovului. În a cincea săptămână de sarcină, în burtică este de acum un embrion care, spre sfârșitul săptămânii, devine vizibil la ecograf. Urmează săptămâna 9 de sarcină, fătul măsoară aproximativ 2 cm, iar inima bebelușului atinge aproximativ 180 de bătăi pe minut. La sfârșitul primului trimestru de sarcină, săptămâna 13, fătul va avea o lungime de aproximativ 7,5 cm și va cântări aproximativ 22 de grame.

Al doilea trimestru de sarcină – între săptămâna 14 și săptămâna 27

În săptămâna 14 ai intrat în al doilea trimestru de sarcină, denumit și trimestrul de miere. Bebelușul a ajuns la aproximativ 8,5 cm și 28 de grame. Săptămâna 18 de sarcină este în a cincea lună, iar acum poți afla poziția placentei și a volumului de lichid. În urma ecografiei poți identifica dacă există anumite anomalii ce ar putea afecta starea fătului. În săptămâna 22 de sarcină, fătul măsoară aproximativ 28 de cm și cântărește 370 de grame. În perioada următoare, până la finalul celui de-al doilea trimestru, săptămâna 27, fătul va ajunge să cântărească între 800 și 900 de grame și va avea o lungime de aproximativ 36 de cm.

Ultimul trimestru de sarcină – din cea de-a 28 săptămână, până la naștere

Acum, bebelușul cântărește în jur de 1.200 de grame și are o lungime de aproximativ 35 cm. În săptămâna 32 de sarcină, bebelușul cântărește aproximativ 1,800 kg și măsoară aproximativ 40, 42 cm. Continuă să se dezvolte corpul, brațele și piciorușele bebelușului. În săptămâna 36 de sarcină, bebelușul cântărește aproximativ 2,7 kg și are o lungime de aproximativ 48 de cm. Acum, bebelușul poate să respire, să sugă și să înghită. De acum, capul copilului coboară în bazin. Săptămâna 40 este săptămâna în care bebelușul este pregătit pentru naștere.Greutatea variază între 2,900 și 3,550 kg, iar dimensiunea în jur de 50-52 cm.

Semne care îți vor spune că sarcina se apropie de termen:

  • Coboară fundul uterin;
  • Respirația devine mai ușoară;
  • Apar contracții uterine, dar nedureroase;
  • Apar stările de insomnie.

Există adesea și riscul unei sarcini prelungite, iar asta se întâmplă la femeile prea tinere ori prea în vârstă pentru graviditate, care sunt aflate la prima naștere.

Citește pe baby.unica.ro mai multe detalii despre sarcina pe saptamani.