Ce trebuie să faci pentru un stil de viață sănătos

Distribuie articol

Suntem din ce în ce mai conștienți că un stil de viață sănătos este o alegere pe care trebuie să o facem zi de zi, chiar dacă avem un job solicitant, foarte puțin timp pentru noi și responsabilități uneori copleșitoare.

Există multe lucruri pe care le poți face pentru un astfel de stil de viață, cum ar fi să mănânci sănătos, să fii activă fizic, să îți menții o greutate optimă și să îți gestionezi eficient stresul. Cu toate acestea, un stil de viață sănătos nu se referă doar la alimentație și exerciții sănătoase, ci și la îngrijirea întregului organism – sănătatea fizică, mentală, emoțională și spirituală.

Un stil de viață nesănătos poate duce la acumularea de kilograme și la o serie de probleme de sănătate asociate, care pot fi de la refluxul gastroesofagian la boli cardiovasculare. De aceea este esențial să ai în vedere câteva lucruri pe care le poți face pentru a te bucura de o sănătate de fier:

Bea mai multă apă

Majoritatea dintre noi nu bem suficientă apă în fiecare zi. Aceasta este esențială pentru ca organismul nostru să funcționeze. În condițiile în care peste 60% din corpul nostru este format din apă, aceasta este necesară pentru a elimina reziduurile și pentru a transporta în corp. Întrucât pierdem apă în fiecare zi prin urină, transpirație și respirație, trebuie să ne reînnoim permanent rezervele. Și cum prin alimentație aportul de apă este de aproximativ 20% din necesarul nostru zilnic, restul trebuie completat printr-o hidratare corespunzătoare, care implică un consum de lichide de aproximativ 8-10 pahare pe zi.

Dormi suficient

Lipsa de somn poate duce la o serie de probleme de sănătate, inclusiv obezitate, diabet și chiar boli de inimă. Lipsa continuă de somn îți poate afecta inclusiv sistemul imunitar și te poate predispune la răceală și gripă. Așadar, este important să ai un somn de calitate și în cantitate suficientă.

Poți face câteva lucruri care să te ajute să dormi mai bine noaptea. Evită substanțele stimulante, precum cofeina și nicotina, aproape de culcare. Exercițiile fizice te pot ajuta și să dormi mai bine noaptea. Cel puțin 10 minute de aerobic, mersul pe jos sau mersul pe bicicletă pot îmbunătăți semnificativ calitatea somnului pe timp de noapte, dar evită antrenamentele intense înainte de culcare, pentru că efectul lor va fi unul energizant.

Meditează

Meditația îți oprește mintea din goana zilnică  și are efect calmant. De asemenea, te poate ajuta să faci față provocărilor zilnice și să gestionezi eficient stresul din viața ta. Dacă nu știi cum să faci asta, există o mulțime de cursuri online care te pot ghida în această călătorie. Ai să fii surprinsă de cât de eficient poate fi un lucru atât de la îndemână.

Fă sport regulat

Pentru că mișcarea este cheia pentru o viață sănătoasă, încearcă să faci sport în fiecare zi.  Fie că este vorba de plimbări în mers alert, jumătate de oră de pedalat intens sau de orice exercițiu aerobic, beneficiile mișcării nu pot fi ignorate. Sportul contribuie la mărirea duratei de viață, la reducerea riscului de producere a anumitor boli, îți crește densitatea osoasă și îți asigură (alături de o alimentație echilibrată) o greutate optimă.

Mănâncă mai multe fructe și legume

Fructele conțin o mulțime de vitamine și minerale. Pe cât posibil, ar trebui să îți iei vitaminele și mineralele din dieta zilnică. Profită de vară și bucură-te de fructele hrănitoare de sezon precum pepene verde, caise, piersici, mere, zmeură, mure, afine.

La fel ca fructele, legumele sunt esențiale importante pentru a fi sănătos. Experții recomandă cel puțin 5 porții de fructe/legume pe zi, dar, din păcate, poate fi dificil uneori, când ai un stil de viață haotic. Include în alimentația ta fasole neagră, sparanghel, fasole verde, morcovi, pentru că sunt surse importante de proteine, vitamine și minerale. Alege legumele preferate și vezi cum poți avea mai multe dintre ele în dieta ta în fiecare zi.  Poate pe post de gustări între mese, garnituri delicioase sau salate răcoritoare.

Să ai un stil de viață sănătos este o alegere care implică responsabilitate față de tine. Consecințele unei vieți haotice pe termen lung nu pot fi neglijate, iar lipsa timpului și stresul unui job solicitant nu ar trebui să fie piedici în calea stării tale de bine. Poți începe chiar de acum, cu pași mici și rezultate care se vor vedea treptat.

Sursă foto: shutterstock