Cât durează să rămâi însărcinată. Ce trebuie să știi dacă vrei să devii mamă

Distribuie articol

Rapiditatea cu care pot rămâne însărcinate femeile depinde de numeroși factori. Vârsta, starea generală de sănătate, sănătatea sistemului reproducător, istoricul medical sunt elemente importante de care depinde o sarcină. Unele femei rămân însărcinate de la prima încercare, în timp ce altele pot încerca în zadar luni întregi, fără să aibă neapărat o problemă de sănătate sau de fertilitate. 

Dacă îți dorești să ai un copil, este important să știi încă de la bun început la ce să te aștepți și să ai așteptări realiste în privința perioadei de concepție. Iată care sunt cei mai importanți factori de care depinde rapiditatea cu care poți rămâne însărcinată:

Fertilitatea

Majoritatea cuplurilor (84 din 100) vor reuși să conceapă în decurs de cel mult un an, dacă întrețin raporturi sexuale în mod regulat și nu folosesc mijloace contraceptive. În cazul femeilor, pe măsură ce înaintează în vârstă, fertilitatea scade. Un studiu a descoperit că femeile cu vârste între 19 și 26 de ani concep un copil în 98% din cazuri în primii doi ani în timp ce în cazul femeilor cu vârste între 35 și 39 de ani acest procent scade la 90%. Efectele vârstei asupra fertilității bărbaților sunt mai puțin clare. 

De asemenea, tot în cazul femeilor, una dintre principalele cauze ale infertilității este endometrioza. Această afecțiune dureroasă apare încă din adolescență și se agravează în timp, dacă este lăsată netratată. În schimb, femeile care depistează la timp această boală au șanse mai mari să conceapă un copil, iar cu ajutorul unui tratament pe termen lung se pot lua în considerare și alte opțiuni, precum inseminarea artificială sau fertilizarea in vitro. 

Vârsta

Există mai multe motive pentru care femeile amână să facă un copil: viața profesională, faptul că nu au întâlnit persoana potrivită, stabilitatea financiară sau dorința de a face alte lucruri înainte de a deveni mame. După vârsta de 35 de ani, fertilitatea scade mult mai rapid. Un studiu a descoperit că:

  • șapte din zece femei în vârstă de 30 de ani vor concepe în primul an
  • șase din zece femei în vârstă de 35 de ani vor concepe în primul an
  • patru din zece femei în vârstă de 40 de ani vor concepe în primul an.

După vârsta de 40 de ani, concepția poate deveni dificilă fără un tratament de fertilitate. Este important să stai de vorbă cu medicul tău ginecolog atunci când știi că îți dorești un copil, dar ești îngrijorată în legătură cu ușurința de a concepe din cauza vârstei. 

Starea ta de sănătate

Dacă ai decis că vrei un copil, este bine să îți faci un set complet de analize și să renunți la vicii precum fumatul înainte de a concepe. Cu cât starea ta generală de sănătate este mai bună, cu atât ai șanse mai mari să concepi mai repede, dar și să ai o sarcină mai ușoară, lipsită de probleme. În cazul persoanelor supraponderale, medicul le poate recomanda să piardă câteva kilograme și să adopte un stil de viață activ, să facă zilnic mișcare și să își schimbe alimentația. Pe lângă analize, un screening pentru cancerul cervical poate fi util pentru a depista la timp orice problemă. 

Istoricul tău medical

Nici istoricul medical nu ar trebui ignorat atunci când te gândești să faci un copil. Spre exemplu, rubeola sau vărsatul de vânt pot fi foarte periculoase pentru femeile însărcinate. Dacă nu ai avut aceste boli în copilărie, medicul îți poate recomanda vaccinarea, astfel încât să scadă riscul de a le face pe parcursul sarcinii. De asemenea, femeile care au avut în trecut avorturi spontane sau care au copii născuți cu defecte sau afecțiuni genetice își pot lua măsuri în plus de precauție în timpul sarcinii, în funcție de recomandările medicului. Unele teste de screening pot indica din timp riscurile unei sarcini, așa că, dacă ai îngrijorări, ar trebui să discuți despre ele deschis cu medicul tău. 

Sursa foto: Negative Space from Pexels

(P) Material publicitar realizat în colaborare cu Regina Maria