Strategii puternice care te pot scoate din rutină

Distribuie articol

Ai nevoie de constanță pentru a-ți forma un program care să îți fie benefic din toate punctele de vedere, însă rutina zilnică te poate face de multe ori să simți că ratezi experiențe, că îți pierzi timpul și că fiecare zi arată identic cu cea anterioară. Atunci când te simți captivă în rutină, cel mai probabil nu este pentru că duci lipsă de oportunități sau nu ai idei. Este nevoie însă de puțin efort pentru a mișca lucrurile în direcția potrivită și pentru a ieși din zona de confort pe care ți-o oferă această rutină. 

Potrivit Psychology Today, oamenii au tendința de a stărui în a face aceleași lucruri din patru motive:

  • Costul pierdut: te concentrezi asupra timpului, banilor și efortului pe care le-ai investit deja pentru a face o situație să meargă.
  • Visatul cu ochii deschiși: te gândești cum ar fi să pleci într-o vacanță sau să câștigi la loto, ceea ce te face să te simți mai bine pe moment, dar nu te ajută să iei decizii pentru situația în care te afli. 
  • Așteptarea oportunităților: dacă muncești mai multe ore la serviciu, s-ar putea să fii promovată în funcție, însă există și riscul ca acest lucru să nu se întâmple. Între timp, e posibil să ajungi să suferi de sindromul burnout. 
  • Zona de confort: te simți mai confortabil cu situațiile pe care deja le cunoști și eziți să intri pe un teritoriu necunoscut. 

Dacă te regăsești într-una dintre aceste situații, iată câteva strategii care te pot ajuta să rupi lanțul rutinei zilnice:

Stabilește-ți obiective accesibile

Uneori, te poți simți copleșită de efortul pe care ar trebui să îl depui pentru a ieși din rutină, iar acest lucru te face să eziți. Pentru a scăpa de acest blocaj, cea mai bună soluție este să îți găsești standarde pe care le poți atinge cu ușurință și să nu îți setezi așteptări foarte înalte de la tine însăți. Este important să fii capabilă să te autoevaluezi obiectiv și apoi să îți stabilești niște obiective care nu numai că sunt accesibile, dar sunt și realiste. 

Schimbă-ți obiceiurile zilnice

Poate fi dificil să simți că te miști într-o direcție bună, dacă nu îți schimbi micile obiceiuri sau tabieturi zilnice. Adeseori, sentimentul că ești blocată într-o rutină poate veni și dintr-o senzație de plictiseală, așa că și schimbarea unor mici detalii te poate ajuta să experimentezi ceva nou. Fie că decizi să te înscrii la un curs, să îți creezi un nou hobby, să trăiești mai spontan și să nu refuzi oportunități sau chiar să îți schimbi un tabiet mai vechi, toate acestea pot fi benefice pentru a ieși din rutina zilnică. Ca dovadă că și schimbarea unui detaliu îți poate transforma rutina, citește experimentul făcut de un tânăr fumător care a înlocuit țigările clasice cu un dispozitiv IQOS timp de o săptămână și a avut parte de câteva întâmplări ieșite din rutina sa zilnică.

Petrece mai mult timp în aer liber

Oamenii de știință au descoperit că petrecerea timpului în aer liber are numeroase efecte benefice asupra creierului. De exemplu, un studiu a arătat că o plimbare în natură poate reduce simptomele depresiei și anxietății, dar și impactul stresului asupra organismului. Mai mult, chiar și o jumătate de oră petrecută zilnic afară îți poate spori creativitatea. De aceea, în zilele în care resimți mai puternic efectele rutinei, o plimbare te poate ajuta să te recreezi, să îți pui sângele în mișcare și să îți îmbunătățești starea de spirit. 

Găsește-ți un scop

Majoritatea celor care au senzația că sunt într-o rutină spun că, de fapt, le lipsește sentimentul că fac ceva cu însemnătate. Unul dintre factorii-cheie de care depinde motivația ta este tocmai senzația că existența ta are un scop, indiferent că este vorba despre unul personal sau profesional. Pentru a scăpa de aceste sentimente, poți apela la diverse metode:

  • Construiește-ți mai multe planuri! Anticiparea unor evenimente poate avea un impact puternic asupra ta, te poate face să ne simți mai motivată și mai fericită. 
  • Implică-te în acțiuni de voluntariat! Sentimentul că faci ceva care contează poate veni mai ales din acțiunile prin care îi ajuți pe cei din jur. Nu contează atât de mult cauza în care te implici cât să o faci efectiv. Există numeroase programe de voluntariat prin care îți poți aduce contribuția în societate, poți cunoaște oameni noi și îți poți crea un nou scop în viață. 
  • Nu trece cu vederea lucrurile care par lipsite de importanță! Uneori, este suficient să ieși să iei masa în localul tău preferat sau să pleci într-o escapadă de un weekend pentru a-ți îmbunătăți dispoziția și a te încărca cu energie. 

Sursă foto: Shutterstock/Copyright: Kamil Macniak

(P) Material publicitar realizat în colaborare cu IQOS