Criza vârstei mijlocii la bărbați. Cum o recunoști și ce e de făcut

Distribuie articol

Vârsta de 40 de ani îi sperie pe cei mai mulţi dintre bărbaţi. Această perioadă din viața lor poate duce la instalarea a ceea ce unii psihologi numesc criza vârstei mijlocii. Aceasta apare, în general, între 35 și 55 de ani, media fiind de 40-45 de ani, și poate avea urmări grave asupra întregii familii.

Cum recunoști criza vârstei mijlocii la un bărbat

Îți poți da seama că un bărbat trece prin criza vârstei mijlocii dacă apar aceste semne:

  • Bărbatul este tot mai plictisit. Nu îi mai place locul de muncă sau meseria lui, nu mai este fericit acasă. Nu este ceva neobișnuit ca un bărbat aflat în această perioadă să își dea demisia sau să înceapă să petreacă tot mai mult timp cu prietenii lui, în oraș.
  • Se uită tot mai des după alte femei. Chiar dacă până de curând se considera fericit în căsnicie, bărbatul începe să se uite după alte femei sau chiar are aventuri, fără a se gândi că acestea vor schimba pentru totdeauna viața familiei.
  • Ia decizii pripite legate de bani, carieră sau alte domenii importante. Un bărbat aflat în criza vârstei mijlocii poate să-și dea demisia de la locul de muncă în mod neașteptat sau poate să investească o sumă considerabilă de bani într-un obiect inutil, de exemplu o mașină.
  • Își schimbă stilul, înfățișarea, pretrece mai mult timp în oglindă.
  • Nu mai este interesat de soție.
  • Începe să consume alcool sau chiar droguri.
  • Are simptome de depresie – insmonie, tristețe, lipsa poftei de mâncare.

Cum ajuți un bărbat să depășească criza vârstei mijlocii

Spune-i că ai nevoie de el

Faptul că ai un serviciu, că aduci bani în casă ca şi el nu îl lasă pe soţul tău chiar aşa de indiferent cum poate ai tendinţa să crezi. Chiar dacă schimbarea statutului femeii în societate nu e o treabă de ieri, de azi, bărbaţilor le vine încă greu să se obişnuiască cu faptul că bunăstarea familiei nu mai depinde numai de ei, că nu mai sunt ei stâlpii casei, spun psihologii. În preajma vârstei de 40 de ani, pragul trecerii către o nouă etapă, bărbaţii încep să-şi pună la îndoială capacităţile, puterea, adică bărbăţia. Or, a vedea că partenera sa de viaţă se poate descurca la fel de bine şi fără el, îl face să se simtă inutil şi neîmplinit. De aceea, mai ales în jurul acestei vârste, bărbaţii au nevoie mai mult ca oricând să le fie recunoscute meritele, să ştie că familia are nevoie de ei.

Las-o mai moale cu critica

Îl critici, îl cicăleşti, îl dezaprobi în faţa copiilor, îi arăţi că te poţi descurca fără el? Şi te mai întrebi de ce caută compania altor femei?! Aşa cum bine spunea cineva, într-un cuplu nu greşeşte niciodată numai unul dintre parteneri, ci există un cumul de factori care ţin de amândoi. Dacă vrei ca relaţia voastră să depăşească „hop-ul” celor 40 de ani, ar fi bine să-ţi schimbi atitudinea faţă de el. Prin urmare, mai renunţă la critică şi arată-i că încă mai înseamnă ceva pentru tine, că îl preţuieşti. Nu găseşti motive să-i arăţi respectul? Sigur poţi găsi măcar câteva. Doar e tatăl copiilor tăi şi omul cu care ai împărţit o mulţime de momente frumoase!

Arată-i că îl admiri

Te întrebi de ce a devenit interesat de femeile tinere? Te gândeşti probabil că aspectul fizic şi dorinţa lui de a se simţi tânăr sunt singurele motive. Într-adevăr, despre asta e vorba în multe cazuri. Psihologii spun însă că şi alta poate fi cauza: faptul că partenera de viaţă îi ştie slăbiciunile şi defectele şi nu îl mai priveşte cu admiraţia de la început este un motiv suficient pentru bărbat să caute în altă parte. Iar din partea femeilor tinere şi mai puţin experimentate, admiraţia după care tânjesc poate veni mai uşor.
Preocuparea lui excesivă pentru aspectul fizic este un semn de nesiguranţă. Asigură-l de admiraţia ta!

Trucuri ca să traversaţi mai uşor această criză

• Nu vă culcaţi niciodată certaţi.
• Nu reveniţi asupra unei probleme delicate deja depăşite.
• Încearcă să-l înţelegi, să identifici cauzele care l-au făcut să se simtă nesigur şi temător.
• Nu fi critică şi dezaprobatoare atunci când îl simţi vulnerabil.