Sevrajul etilic. Ce este și cum se manifestă

Distribuie articol

Sevrajul etilic sau sevrajul alcoolic, afecțiunea pentru care fusese internat atacatorul de la spitalul Săpoca, Nicolae Lungu (38 de ani), apare atunci când consumul de alcool este întrerupt brusc sau când cantitatea de alcool consumată scade semnificativ.

Cei care consumă alcool în cantități mari timp de ani de zile, luni sau chiar săptămâni, pot avea probleme psihice și fizice atunci când întrerup dozele. Acesta este sevrajul etilic sau sevreajul alcoolic, iar simptomele pot fi ușoare sau deosebit de grave. Cei care consumă alcool ocazional, în cantități mici, nu vor avea de a face cu sevrajul, atunci când renunță la el.

De ce apare sevrajul etilic

Alcoolul are un efect deprimant asupra sistemului nervos, adică încetinește funcțiile creierului și modifică felul cum funcționează el. Cu timpul, sistemul nervos central se adaptează alcoolului mereu prezent în sânge. Astfel, corpul este nevoit să facă un efort pentru a menține creierul în stare de funcționare.

Când alcoolul dispare, creierul continuă să funcționeze, pentru un timp, așa cum fusese obișnuit, adică rămâne într-o stare de ”agitație”.

Cum se manifestă sevrejul etilic

Simptomele de sevraj etilic pot fi ușoare sau grave, în funcție de gradul de dependeță. Pot să apară:

  • Trmurul mâinilor
  • Anxitate
  • Dureri de cap
  • Greață și vărsături
  • Insomnii
  • Transpirații

Unii alcoolici pot să aibă simptome mai grave, cum sunt halucinațiile, la 12 – 24 de ore după ultimul pahar de alcool. Adică vor vedea și auzi lucruri care nu există. Convulsiile sunt posibile, și ele, în primele două zile de sevraj.

Numai 5% dintre cei care suferă de sevraj alcoolic au delirium tremens, manifestat prin halucinații grave, stare de confuzie, hipertensiune, febră, transpirații puternice, puls crescut. Delirium tremens se declanșează la 48 – 72 de ore după ultima doză de alcool.

Cum se tratează sevrajul alcoolic

În general, bolnavii au nevoie doar de un mediu sigur în care să suporte sevrajul, acesta nefiind periculos pentru persoanele care sunt sănătoase fizic. Andipsihoticele și sedativele sunt necesare atunci când alcoolicul are halucinații sau alte simptome grave.