Cum concepem un plan de antrenament echilibrat. Sfatul experților

Distribuie articol

Suntem la început de ani și, probabil, mulți dintre noi ne-am propus ca în noul an să adopte obiceiuri mai sănătoase, să slăbească și să facă mai multă mișcare. Dar cum să ne apucăm de treabă astfel încât să fim eficienți și să nu renunțăm la rezoluțiile noastre după doar câteva săptămâni? Antrenorul de pilates și nutriționistul Cori Grămescu vine în ajutorul nostru și ne învață cum să concepem un plan de antrenament echilibrat și sustenabil.

Tentația de a ne readuce greutatea sub control după sărbători este foarte mare și de cele mai multe ori începem să ne antrenăm într-un mod haotic lucru care ne face să abandonăm rapid și să ne demoralizeze. De aceea, de fiecare dată când ne propunem să facem mai multă mișcare trebuie să avem în vedere că într-adevăr sportul este un vehicul minunat pentru sănătate și pentru îmbunătățirea stării psihice, însă cu condiția să îţi facă plăcere.

Este important să alegem clasele care ni se potrivesc cel mai bine, de exemplu dacă eşti o persoană calmă şi liniştită, atunci alege clase care au un ritm moderat de execuţie a mişcărilor, cu o coregrafie facilă cum sunt clasele de pilates sau yoga, dacă eşti dinamică şi îţi place să te mişti rapid, atunci toate clasele inspirate din artele marţiale, clasele de step aerobic sau programe alerte cu greutăţi sunt potrivite pentru tine – a spus Cori Grămescu

Atunci când ne propunem să facem mișcare este indicat să apelăm la îndrumarea unui specialist care să ne ajute să concepem un plan echilibrat de antrenament pentru primele 8 săptămâni. Conform specialistului acesta este timpul necesar minim pentru a vedea rezultate, dacă antrenamentul este bine făcut şi alimentaţia e echilibrată.

Citeşte şi: Cori Grămescu, secretele unui plan de antrenament executat corect în confortul casei

Antrenamentul fizic ar trebui să acopere 3 tipuri de exerciții: exerciții cu greutăți care să crească rezistența fizică și masa musculară, exerciții cardio care să îmbunătățească sănătatea sistemului cardiovascular și exerciții pentru flexibilitate și mobilitate care să ne echilibreze postural. Fiecare individ adult are nevoie de aceste tipuri de exerciții în programul său de antrenament, în proporții variabile, în funcție de constituția sa, vârstă, sex, obiectiv și stare de sănătate.

În mod ideal, într-o săptămână ar trebui să avem antrenamente în alternanţă cu zile de odihnă şi să nu parcurgem aceeaşi rutină de exerciţii în 2 zile diferite. Pentru cei care doresc să slăbească, trebuie conceput un program cu greutăţi medii, repetări multe, o durată mai mare şi elemente de antrenament cardio, iar cei care vor doar o modelare estetică a masei musculare trebuie să se orienteze spre mişcări de izolare, care să vizeze zonele de interes, în combinaţie cu mişcări de reechilibrare pentru zonele cu o dezvoltare armonioasă – a mai spus Cori Grămescu.

Foto – 123rf.com