Risc de „dublă pandemie” în Europa, odată cu creșterea cazurilor de gripă

Distribuie articol

Europa se confruntă cu riscul de „dublă pandemie”, potrivit experților, pe fondul creșterii de cazurilor de gripă și COVID-19, după cum relatează Reuters.

În urmă cu un an, carantina, purtarea măștilor și distanțarea socială au eliminat în mare parte gripa iarna trecută. Obiceiurile din timpul pandemiei au eradicat temporar un virus care la nivel global face 650.000 de victime pe an.

Vaccinarea pe scară largă a dus însă la măsuri mai puțin stricte. Astfel, de la jumătatea lui decembrie 2021, virusurile gripale au circulat la o rată mai mare în Europa, conform datelor oferite de Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC).

În decembrie, numărul de cazuri de gripă din unitățile europene de terape intensivă a crescut la 43 în ultima săptămână a lui 2021, după cum arată datele Organizației Mondiale a Sănătății. Este un nivel cu mult sub media dinainte de pandemie, când vârful atingea 400 de cazuri, dar peste valorile din 2020.

Citește și: Bill Gates, previziuni optimiste: „După ce trece valul Omicron, COVID-19 va fi ca gripa sezonieră”

Citește și: Studiu: Omicron provoacă forme mai ușoare de COVID-19 chiar și la nevaccinați

Citește și: Măsuri extreme: angajați încuiați în clădirea de birouri, după depistarea unui singur caz de infectare cu Omicron

Citește și: Alexandru Rafila: Gradul de ocupare al paturilor pentru pacienții de COVID-19 este de 16%

Expertul Pasi Penttinen, de la ECDC, a spus, citat de Libertatea: „Revenirea virusului ar putea fi începutul unui sezon de gripă neobișnuit de lung, care s-ar putea întinde până în vară”. Acesta a mai adăugat și care este teama lui: „Dacă vom începe să ridicăm toate măsurile, marea îngrijorare pe care o am în legătură cu gripa este că, pentru că am avut o perioadă atât de lungă în care aproape a lipsit din circulație în rândul populației europene, ne-am putea îndepărta de tiparele sezoniere normale”.

Dacă se va întine până în vară, gripa s-ar putea suprapune cu COVID-19. O așa numită „dublă pandemie” poate pune presiune excesivă asupra spitalelor, după cum atenționează ECDC.

Foto – 123rf.com