ONU atrage atenția că suntem la un pas de „foamete catastrofală”

Distribuie articol

ONU avertizează că poate urma o perioadă de „foamete catastofală” din cauza blocadei impuse de Rusia asupra cerealelor din Ucraina. Milioane de oameni ar putea rămâne fără mâncare.

ONU, Organizația Națiunilor Unite, a tras un semnal de alarmă cu privire la criza cerealelor din cauza blocadei impuse de Rusia în porturile Ucrainei. Directorul Programului Alimentar Mondial al ONU, Patrick Beasley, a transmis că „50 de milioane de oameni din 45 de țări sunt acum la doar un pas de foamete”, potrivit theguradian.com.

Citește și: Zodii care nu vor fi respectate niciodată

A fost abandonat într-o pubelă de gunoi pe când era bebeluș, dar a reușit să-și găsească tatăl biologic după 25 ani

Bărbatul care şi-a părăsit soţia pentru o refugiată ucraineană a demisionat ca să aibă grijă de ea, după ce aceasta a orbit parțial

Ionica Adriana, poveste impresionantă de viață. Cum a ajuns dintr-un orfelinat din Cluj-Napoca pe scenele teatrelor din Londra

ONU atrage atenția că suntem la un pas de „foamete catastrofală”

În următorii doi ani ne putem confrunta cu o „foamete catastofală”, care ar putea duce la presiuni politice globale fără precedent, este avertismentul ONU.

Patrick Beasley a solicitat reforme pe termen scurt și lung, inclusiv ridicarea urgentă a blocadei ruse asupra a 25 de milioane de tone de cereale ucrainene. Dacă nu se găsesc soluții, pe lângă creșterea prețurilor la alimente, omenirea s-ar putea confrunta chiar cu lipsa alimentelor în următoarele 12 – 24 de luni, a avertizat oficialul ONU.

Potrivit acestuia, numărul persoanelor care se încadrau în categoria de „insecuritate alimentară acută” înainte de pandemie era de 130 de milioane, iar după aceea a crescut la 276 de milioane. Din cauza războiului din Ucraina, numărul a crescut la 345 de milioane.

Urmările conflicului sunt resimțite până în America Latină

Comunitatea internațională trebuie să acționeze pentru a opri această foamete catastrofală care se profilează sau aceste cifre vor exploda. Piețele alimentare globale au fost cufundate în tulburări, cu prețuri în creștere, interdicții de export și penurie de produse alimentare de bază răspândindu-se departe de granițele Ucrainei. Națiunile din Africa, Orientul Mijlociu, Asia, chiar și America Latină au simțit consecințele conflictului.

În plus, amenințările la adresa securității alimentare globale au fost exacerbate de schimbările de pe piețele mondiale de combustibil și îngrășăminte, a mai spus Patrick Beasley.

Sursă foto: Shutterstock