„Restart” de toamnă în 5 pași – după o vară fără disciplină în dietă

Distribuie articol

Concediile, zilele lungi de vară, pofta de distracție te-au distras de la obiceiurile tale sănătoase și acum îți dorești să îți recapeți formele astfel încât să te simți bine în pielea ta? Ia în calcul un regim alimentar echilibrat susținut de mișcare și concentrează-te pe dietele care au la bază principii cu adevărat sănătoase.

Anca Alungulesei, terapeut în nutriție și creatoarea Psiho-Dietei, metodă integrativă de slăbit în care instrumentul de bază este creierul, propune un restart de toamnă în 5 pași simpli pentru revenirea la la disciplină în dietă după perioada verii când totul a fost permis, iar regulile de nutritie au fost încălcate sau amânate.

“Sugestia mea este să privim luna septembrie firesc, ca pe orice altă lună din an, nu ca pe o piedică în calea libertății. Cu cât îi oferim o amploare mai mare, cu atât punem o presiune mai mare pe procesul de restart al vieții disciplinate din vacanță. Este exact ca reîntoarcerea noastră la job sau ca cea a copiilor la școală. Cu toții ne-am mai fi dorit să mai stăm în vacanță și în starea de relaxare însă, pe de altă parte, știm că reîntoarcerea este naturală și normală. Această perspectivă este una care te împuternicește și face tranziția mai ușoară.”, consideră Anca Alungulesei.

Citește și:
Cum să slăbești cu ajutorul minții
Ciocolata de post, care nu îngrașă. Rețeta nutriționistului Anca Alungulesei
Care sunt categoriile de persoane care vor primi a treia doză de vaccin anti-COVID-19
Nelu Tătaru: „Românii aleg să treacă prin COVID-19 în loc să se vaccineze!”

Iată cei 5 pași necesari revenirii la o nutriție corectă:

  1. Acțiunea pe care o faci să fie atractivă, ceea ce mănânci, dar și felul în care o faci să îți aducă plăcere
  2. Să existe o recompensă externă imediată (o mică reușită) – faptul că mănânci într-un anumit fel te ajută să miști acul cântarului
  3. Să respecte regula „efortului minim”, adică să fie făcută cu puțin efort –ceea ce mănânci, dar și modul în care o faci, să nu presupună un efort mare; cu cât efortul este mai mic, cu atât mintea te va susține în proces și totodată, va automatiza acest process
  4. Să îți trezescă recompensa intrinsecă – faptul că te simți din ce în ce mai bine, pielea arată mai bine, ai mai multă energie, te simți mai suplă, faptul că descoperi că ai toate abilitatile să reușești, că te simți din ce in ce mai motivat să continui sunt recompense interioare care te duc mai departe pe drumul binelui. Pe scurt, simți că reușești.
  5. Învață să îți măsori progresul diferit față de cum ai făcut-o până acum -măsurarea progresului nu reprezintă atingerea obiectivului (de exemplu -15 kg), ci în realizarea fiecărei etape din procesul de slăbire, cu victorii multe, chiar dacă mai mici decât obiectivul cel mare. Hai să ne bucurăm de fiecare kg eliminat, nu să fim dezamăgiți că nu scăpăm de toate kg nedorite imediat. Deci nu CÂNTARUL este cel care ne oferă împlinirea obiectivului, ci modul în care ne simțim pe tot parcursul acestui process.

Anca Alungulesei oferă și o sugestie ”minune” în dieta zilnică pentru redobândirea restartului de toamnă atât de mult dorit: ”Un instrument foarte eficient care respectă aceste 5 reguli este integrarea în rutina alimentară zilnică a „postului intermitent”. Faptul că în prima fază nu renunți la niciun aliment preferat, ci doar îți așezi mesele zilei într-o fereastră alimentară prestabilită face ca această acțiune să fie extrem de atractiva, cu un efort minim si cu recompensă imediată în starea de bine și în numărul de kilograme.”, consideră Anca Alungulesei, creatoarea Psiho-Dietei, metodă integrative de slăbit, cu rezultate pe viață.