Studiu: expunerea la virus poate stimula producerea de anticorpi în cazul pacienților vaccinați anti-COVID-19

Distribuie articol

Un studiu desfășurat de Regina Maria arată că în cazul pacienților vaccinați anti-COVID-19 care au trecut prin boală au o cantitate de anticorpi mai mare față de persoanele vaccinate care nu au fost infectate anterior.

Studiul a fost desfășurat pe 395 de persoane. Din totalul acestora, 35 au înregistrat creșteri ale nivelului de anticorpi, sugerând contactul cu virusul și existența protecției, iar alți trei au acuzat simptome ușoare ale bolii, fără a avea însă un test RT-PCR sau antigen pozitiv. Cantitatea medie de anticorpi a grupului inclus, la șase luni de la vaccinare, a fost de 1277 U/ml.

Numărul de vaccinări din România a mai crescut, în prezent fiind peste 5,2 milioane de persoane imunizate cu schema completă. Cu toate astea, este nevoie de eforturi constante și susținute pentru a menține procesul de vaccinare pe traiectoria corectă, conform Digi24.

Studiul Regina Maria este în faza a treia, care constă în măsurarea titrului de anticorpi la un interval de șase luni de la administrarea primei doze de vaccin. „Cea de-a treia fază a studiului nostru este foarte importantă pentru că ne arată cantitatea de anticorpi prezentă la șase luni după vaccinarea anti SARS-CoV-2 în serurile recoltate de la participanții în studiu”, a spus Dr. Andreea Alexandru, medic primar medicină de laborator, director medical Divizia Laboratoare Clinice Regina Maria.

Citește și: Care sunt categoriile de persoane care vor primi a treia doză de vaccin anti-COVID-19

Citește și: Situația vaccinării pe orașele din România – București și Cluj, în frunte

Citește și: Șefa Comisiei Europene vorbește despre o „pandemie a nevaccinaților”

Citește și: Liderul USR PLUS din Camera Deputaţilor, despre campania de vaccinare: „Suntem ruşinea Europei”

Tot ea a adăugat: „Datele noastre arată că, în acest moment, dinamica titrului de anticorpi urmează o traiectorie stabilă, fără scăderile pe care le-am întâlnit în faza a doua a studiului, la trei luni de la începerea schemei de vaccinare. În continuare majoritatea participanților prezintă anticorpi anti SARS-CoV-2. Amintesc aici faptul că valoarea de referință analizată de noi în cazul acestor teste este de 0.8 U/ml, iar valorile care depășesc acest prag indică prezența anticorpilor specifici în eșantionul de produs biologic analizat”.

Printre concluziile studiului este că, deși cantitatea de anticorpi generată de vaccinul anti-COVID-19 scade în timp, ea ajunge să se stabilizeze în timp. La 30 de zile de la vaccinare, cantitatea medie de anticorpi era de 6.386 U/ml, iar la 90 de zile de 2.149 U/ml. Însă la 180 de zile, cantitatea de anticorpi pare să se stabilizeze, ajungâng în medie la 1.277 U/ml (suferind o scădere mai mică decât după 90 de zile).

Foto – 123rf.com