România, pe lista țărilor care vor primi vaccin împotriva COVID-19

Distribuie articol

România s-a înscris pe lista țărilor care vor primi vaccin anti-COVID-19, atunci când acesta va fi disponibil. Autoritățile române au solicitat 10 milioane de doze. 

Chiar dacă nu există încă pe piață un vaccin anti-COVID, toate țările încearcă să-și asigure un numărul cât mai mare de doze pentru momentul când acesta va fi disponibil. Uniunea Europeană centralizează deja solicitările de vaccin, iar România s-a înscris în sistemul european pentru a primi cele 10 milioane de doze cerute. 

Citește online gratuit numărul de august al revistei Unica

De la începutul pandemiei de COVID-19, mai multe echipe de cercetători au încercat să găsească antidotul pentru noul coronavirus. Sunt peste 20 de variante de vaccin în faze avansate de testare în toată lumea. O companie americană a anunțat recent că a intrat în faza trei de testare un vaccin, ce pare a fi sigur și eficient. Acesta ar putea fi gata până la finalul anului și distribuit către populație începând de anul viitor.

Alexandru Rafila, președintele Societății de Microbiologie, spune că cel mai probabil vaccinul se va administra în două doze, potrivit Digi24.

”Este foarte posibil ca vaccinul să nu se administreze doar într-o singură doză, cele mai multe produse care se dezvoltă acum pleacă de la principiul administrării a două doze de vaccin. Acest vaccin va fi disponibil probabil la un preţ apropiat de preţul de producţie. Este vorba de tranşe, mai ales pentru vaccinuri, care sunt produse biologice, extrem de sensibile inclusiv la variaţiile de temperatură, trebuie asigurat lanţul de frig, atât în timpul transportului, cât şi al depozitării, al distribuţiei ulterioare. Cred că ar trebui să fim extrem de transparenţi în această strategie de comunicare legată de un potential produs vaccinal, oamenii trebuie să ştie că el este un produs sigur” a declarat Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS.

Citește și: Raed Arafat: Vaccinați-vă împotriva gripei sezoniere! Altfel, ne vom trezi cu fenomenul COVID-flu

De asemenea, Nelu Tătaru a declarat anterior că mai întâi vor fi vaccinaţi cei care fac parte din categoriile cele mai expuse.

„Acei lucrători care sunt personal medical, cei cu vârste extreme (copii şi bătrâni – n.r), cei care au comorbidităţi trebuie să beneficieze de acest vaccin”, a spus ministrul Sănătății.

Sursă foto: Shutterstock.com