10 lucruri de care să ții cont când îți planifici nunta la mare în România

Distribuie articol

Ce trebuie să știi atunci când începi organizarea nunții voastre la mare?

Dacă vrei nuntă la mare, dar nu ești de la mare și nici nu ai idee cum s-ar putea face lucrurile cât mai ușor, credem că ai ajuns în locul potrivit. Așa cum ne-a obișnuit, echipa Nuntă la mare a pregătit o listă consistentă cu lucruri pe care trebuie să le știi înainte de a începe organizarea propriu-zisă. Experiența în domeniu, dar și recenziile mirilor ne fac să le credem pe cuvânt.

Înainte de orice, planificarea nunților la mare pentru noi înseamnă pasiune și dedicare. De fiecare dată facem tot ce putem pentru a oferi cuplurilor nunta la mare care îi reprezintă. De cele mai multe ori, după prima întâlnire sunt “copleșiți” de informațiile oferite și detaliile pe care le implică organizarea unui astfel de eveniment. Însă, în practică lucrurile nu sunt atât de complicate dacă încă de la început se ține cont de câteva aspecte importante.

Lista de invitați

De la început este bine să aveți o idee cât mai clară asupra numărului de invitați, acesta fiind strâns legat de următorul pas important și anume alegerea locației. Multe locații se vor exclude automat prin simplul fapt că, fie nu au capacitatea necesară, fie numărul de invitați este prea mic iar locația organizează evenimente doar cu un număr minim de persoane. De asemenea și alți furnizori vor ține cont de numărul de invitați atunci când vor face ofertele personalizate. Ideal este să aveți lângă voi familia și prietenii cei mai apropiați.

ceremonie pe plaja in romania

Credit foto: Doru Hobjila

Locație, Locație, Locație

Nu putem să subliniem cât de importantă este locația atunci când planifici o nuntă la mare. Așa cum spuneam și în articolul Nuntă La Mare vs. Nuntă Pe Plajă în România, nu există o locație care să fie concepută special pentru nunțile la mare și care să acopere toate necesitățile unui astfel de eveniment. Sunt atât de multe detalii când vine vorba de alegerea locației pentru o nunta la malul mării, încât am putea să povestim ore în șir și nu am epuiza subiectul.

În funcție de stilul locației alese și de poziționarea acesteia depind multe alte decizii pe care va trebui să le luați. De aceea, recomandarea noastră este să faceți o listă cu ce condiții ați dori să îndeplinească locația, și dacă ați găsit o locație care să atingă cel puțin 50% din ele, atunci aveți o câștigătoare. Ce ar trebui să conțină lista? Tot ce este important pentru voi, de exemplu:

  • Aveți o stațiune preferată și doriți să vă limitați doar la ea?
  • Care este perioada când doriți să aibă loc? Data nunții este flexibilă?
  • Aveți un număr mic de invitați și doriți exclusivitate?
  • Ce stil doriți să fie locația? Rustic sau elegant, etc.?
  • Cât de mult sunteți dispuși să investiți în decorul locației?
  • Aveți nevoie de cazare pentru invitați?
  • Locația să fie poziționată chiar pe plajă sau poate fi doar cu vedere la mare?
  • Ce tip de meniu vă doriți? Sunteți interesați de un live cooking show?
  • Dar de foc de tabără?
  • Doriți ca ceremonia să fie pe plajă?
  • Band sau DJ? Etc.
locatie nunta la mare in romania

Credit foto: Doru Hobjila

Ceremonia pe plajă

Am povestit despre tipul ceremoniilor în articolul Ceremonii la malul mării – adevăr și provocare. Primul pas este să decideți ce tip de ceremonie vă reprezintă. Indiferent de tipul ceremoniei ales, locul de desfășurare al acesteia depinde de locația pe care o veți alege pentru petrecere. Dacă locația nu este poziționată direct pe plajă ci doar cu vedere la mare, dar totuși doriți să vă rostiți jurămintele pe plajă, atunci trebuie să vă asigurați că aveți permisiunea de a folosi plaja și în ce condiții puteți face ceremonia.

Ideal este ca locul ales pentru ceremonie să fie în administrația locației de nuntă, astfel lucrurile sunt simple. În cazul în care locația nu vă poate ajuta cu locul pentru ceremonie, atunci va fi nevoie să apelați la alte variante. Condițiile diferă de la stațiune la stațiune și de la manager la manager. În anumite cazuri puteți face ceremonia fără costuri suplimentare, iar în altele este nevoie să achitați o taxă de închiriere care depinde de la caz la caz. Dacă plaja se află în administrația Apelor Române, atunci aveți nevoie de autorizație de la Apele Române.

decor nunta pe plaja in romania

Credit foto: Doru Hobjila

Dacă este extrem de important pentru voi ca plaja să fie cât mai liberă, fără spectatori, umbrele și șezlonguri, atunci perioada ideală este luna mai sau după 15 septembrie. Altfel, trebuie să fiți pregătiți că, indiferent unde va avea loc ceremonia, nu veți fi doar voi și invitații voștri. Plaja este loc public și trebuie luată ca atare.

Chiar și plaja care este în administrația hotelurilor trebuie împărțită cu oaspeții acestora. Bineînțeles, că și în sezon sunt zone mai aglomerate și mai puțin aglomerate și sunt anumite “protocoale” pe care le urmăm pentru a crea un spațiu delimitat și cât mai intim. Dar totul depinde de perioadă, zonă, disponibilitatea managerilor și a turiștilor, vreme, etc.

Cazare

Un aspect foarte important, care de cele mai multe ori nu este luat în calcul de cupluri dar care are impact destul de mare asupra bugetului nunții.

Întrebarea este: Veți oferi cazare invitaților? Doar pentru noaptea nunții sau tot sejurul?

Ce trebuie să știți, este că, majoritatea unităților de cazare, indiferent că este vorba de hotel, pensiune, etc. închiriază pentru minim 2 nopți în sezon, în unele cazuri poate chiar 3. Ideal este ca locul de cazare să fie în apropierea locației de nuntă, astfel invitați vor putea merge pe jos, fără să depindă de un mijloc de transport.

fotograf nunta la mare in romania

Credit foto: Doru Hobjila

Vremea

Sunt multe lucruri pe care le facem atunci când planificăm o nuntă la mare. Dar, din păcate, vremea nu o putem controla. De aceea, întotdeauna avem un back-up plan în caz că plouă sau bate vântul. De cele mai multe ori, vântul este cel care ne dă de furcă, și tot ce poate fi răsturnat sau suflat de vânt va fi. Este important ca decorul să fie corespunzător unei nunți la mare și ceremonii pe plajă cu tot ce implică acest lucru. Dacă vă doriți o arcadă cu voal lejer, este bine să știți că vântul îl va așeza cum vrea el. De asemenea, petalele de flori vor fi oriunde mai puțin unde ar trebui. Nu este recomandat ca scaunele de ceremonie să fie de plastic sau din materiale foarte ușoare, sunt șanse mari ca ele să plece la plimbare singure în cazul în care vântul bate mai tare decât de obicei.

decor nunta la mare in romania

Credit foto: Doru Hobjila

Aranjamentele florale și restul elementelor decorative (fețe de masă, șervete, papetărie, etc.) trebuie să fie alese în așa fel încât să facă față vântului. Ideal este să stabiliți cu organizatorul vostru detaliile principale și conceptul general al evenimentului iar apoi să aveți încredere că va lua deciziile potrivite în timpul pregătirilor în funcție de vreme. De asemenea, folosirea unui microfon pentru ceremonie poate ajuta. În general videograful poate pune la dispoziție și lavaliere, astfel și calitatea sunetului din clipul video va fi bună.

Este recomandat ca ceremonia să aibă loc după ora 17.00. În funcție de perioadă, plaja poate fi mai liberă iar lumina va fi tocmai bună pentru fotografii. Dar chiar și așa, sunt șanse mari să fie foarte cald. Atât hidratarea cât și protecția solară sunt importante, așadar puteți opta pentru un loc special amenajat cu răcoritoare, evantaie, umbrele, cremă de protecție solară, apă termală rece, etc.

Credit foto: Doru Hobjila

Asigurați-vă că invitații știu unde vin

De foarte multe ori am avut de-a face cu invitați care au venit total nepregătiți: haine de culoare închisă, pantofi cui, costum cu cravată, machiaj foarte puternic, etc. De altfel, o nuntă în Vama Veche va fi total diferită de o nuntă pe plaja privată a unui hotel sau pe o plajă sălbatică, ș.a.m.d. Fiecare locație implică anumite detalii logistice pe care este bine ca aceștia să le cunoască.

Pentru a vă asigura că toată lumea prezentă la eveniment va fi relaxată și se va bucura din plin de mare și soare, cel mai bine este să îi informați din timp de stilul nunții. Cea mai simplă variantă este să treceți pe invitațiile de nuntă cât mai multe detalii inclusiv dress code-ul. O altă metodă de a le oferi informații suplimentare despre desfășurarea evenimentului este să îi întâmpinați cu un pachet de bun venit în camerele de hotel. Pachetul poate să conțină mici atenții din partea voastră, un mesaj de mulțumire și foarte important programul din ziua nunții.

Astfel fiecare va ști cum să se organizeze fără să apeleze la voi pentru orice detaliu. Chiar și așa, sfatul nostru este să aveți pregătit un coș cu papuci de plajă pentru invitații care nu au pantofii potriviți pentru nisip.

ceremonie pe plaja in romania

Meniul

Meniul de nuntă este un subiect complex, plecând de la numărul felurilor de mâncare, tipul preparatelor, servirea acestuia și până la orele de servire. Ținând cont că nunțile la mare, de cele mai multe ori au un alt program față de nunțile tradiționale și se desfășoară într-un mod mult mai relaxat, atunci și servirea meniului este diferită. În funcție de programul stabilit pentru ziua și noaptea evenimentului, se vor stabili și orele de servire al meniului.

Cât despre numărul felurilor de mâncare și modalitatea de servirea a acestora poate fi diferită în funcție de preferințele voastre, a posibilităților locației cât și specificul acesteia. Timpul de servire dintre felurile de mâncare este extrem de important, ar trebui să existe cel puțin 2 ore, ideal 3 pentru ca sistemul digestiv să fie fericit. De aceea este necesar să decideți câte feluri de mâncare doriți.

Nunțile înseamnă de cele mai multe ori o mare risipă alimentară. Meniul tradițional este de patru feluri și vedem în mod constant cum al patrulea fel, în general friptura, se întoarce aproape neatinsă în bucătărie. Suntem de părere că trei feluri de mâncare sunt mai mult decât suficiente, mai ales dacă există și un candy/salty/fruit bar, etc. O explozie de arome inedite va compensa lipsa unui fel sau două de mâncare. Întotdeauna recomandăm calitate înainte de cantitate. Așadar, meniul de nuntă poate fi servit:

  • Individual (la farfurie)
  • Platouri pe mese (în general sunt de 4-6 persoane)
  • Bufet suedez
  • Live Cooking Show (proțap, scoici pe pirostrii, burgeri, etc.)
nunta restransa la mare in romania

Credit foto: Doru Hobjila

Indiferent de programul stabilit pentru ziua/noaptea nunții, recomandăm ca meniul de nuntă să fie format din 3 feluri (aperitiv, pește, friptură) cu o distanță de minim 2 ore între ele indiferent de modalitatea de servire aleasă. Deși, poate părea că nu este suficientă mâncare, vă asigurăm că nu este cazul.

Petrecerea unei nunți la mare durează în medie 8-12 ore în care invitații vor fi serviți cu 3 feluri de mâncare consistente, tort, candy/salty/fruit bar la care se adaugă și alcoolul.

Deși în general locațiile sunt cu specific pescăresc, nu este obligatoriu să optați pentru un meniu exclusiv pescăresc. Un meniu tradițional nu este sinonim cu banal. Cu puțină creativitate orice meniu poate fi deosebit: un mod diferit de așezare a preparatelor, o paletă de culori bine aleasă, un echilibru între preparate, etc.

Aspectul vizual este foarte important, iar oamenii au tendința de decide dacă le place sau nu ceva încă de la prima vedere. Invitații întotdeauna apreciază barurile care oferă diverse preparate precum dulciuri, produse sărate sau fructe, înghețată, popcorn, gogoși și orice alte delicii.

aranjamente florale nunta la mare

Credit foto: Doru Hobjila

Fotograful & Videograful

Aproape tot ce se va întâmpla în ziua nunții va fi surprins de către fotograf și videograf. Materialele lor vor fi cele la care veți reveni de fiecare dată. De aceea este important să nu faceți nici un compromis când îi alegeți pe cei care vă vor fi alături.

Fotografii și videografii cu experiență pot anticipa ce se va întâmpla, fiind pregătiți pentru aproape orice. Nunta nu este o ședință foto unde scenele pot fi recreate. De aceea nu vă recomandăm să apelați la un prieten care face fotografii frumoase dar nu este fotograf profesionist. Pe lângă faptul că presiunea va fi foarte mare pentru el, nici nu are experiența de a face față unei zile încărcate de emoții, momente importante și neprevăzute. De asemenea, o nuntă la mare înseamnă multă lumină, mai ales când soarele este semeț pe cer. Există soluții pentru realizarea unor fotografii/clipuri reușite însă este nevoie de un fotograf/videograf care să știe cum să se joace cu lumina, să cunoască momentele potrivite pentru realizarea fotografiilor/clipurilor, etc.

Am observat în ultimii anii că mirii aleg să renunțe la partea de video, preferând a avea doar un fotograf în ziua nunții. Sau să opteze pentru o singură persoană care să facă atât video cât și foto. Fotografia și videografia de nuntă sunt două concepte total diferite și vă recomandăm să optați pentru ambele servicii, astfel veți avea imortalizată ziua din perspective separate și cu siguranță nu veți regreta.

sedinta foto la mare in romania

Credit foto: Doru Hobjila

DJ & Band

Nu există nici un dubiu despre cât de importantă este muzica pentru orice eveniment personal, mai ales când vine vorba de o nuntă. Fie că este vorba de DJ sau Band (sau ambele), poate chiar și un moment surpriză, este recomandat ca înainte de a lua decizia în privința celui/celor care se vor ocupa de atmosfera nunții, să vă răspundeți la câteva întrebări.

Nu credem că alegerea unui band are o rată a succesului mai mare ca un DJ. Sau că doar prezența unui DJ fără alte momente înseamnă monotonie. Nu există variantă greșită. Important este să vă reprezinte pe voi și pe invitații voștri, și mai important este ca în ziua/noaptea nunții să fiți relaxați, prezenți pe ringul de dans și să vă bucurați de fiecare moment. Asta cu siguranță va garanta o super atmosferă.

La ce trebuie să vă gândiți?

Stilul muzicii alese va da tonul petrecerii și va completa conceptul evenimentului. Gândiți-vă ce stil muzical vă reprezintă cel mai bine și ambianța care doriți să o creați. În funcție de stilul ales, vă va fi mai ușor să decideți dacă doriți un DJ sau un Band. În același timp este bine să vă gândiți și la invitații care vor fi prezenți la nuntă: categorii de vârstă, preferințe, zone din care provin, etc.

Suntem primii care vă vom spune că nu puteți mulțumi pe toată lumea și că în primul rând trebuie să vă placă vouă, însă o nuntă se face cu oameni și pentru ca aceasta să fie un succes este de preferat să îi aveți și pe ei în vedere când luați deciziile.

De asemenea este important să luați în calcul și locația de nuntă, spațiul pe care vi-l poate pune la dispoziție. În cazul unui band este nevoie un spațiu mai mare decât pentru un DJ. Un alt aspect important este zona unde este poziționată locația. Sunt locații care, deși sunt situate direct pe plajă, aflându-se în zona de hoteluri, după ora 01.00 AM trebuie dată muzica mai încet pentru a nu deranja turiștii (Conform O.M.D.R.A.P. nr. 3384/2013)

petrecere nunta la mare

Credit foto: Doru Hobjila

Organizatorul de eveniment

Recomandăm ca pe cât posibil să alegeți furnizori locali, din diferite motive: fie că este vorba de eliminarea costurilor de transport și cazare, fie de faptul că sunt multe detalii logistice de luat în calcul în funcție de fiecare furnizor, situații neprevăzute care pot apărea în timpul deplasării, etc. Însă dintre toți furnizorii, suntem de părere că cel mai important este ca organizatorul de nuntă să fie de la mare.

Dacă planificați o nuntă de la distanță, aveți nevoie de o persoană sau mai multe care să vă reprezinte și să pregătească totul pentru voi, ținând cont că abordarea este diferită față de evenimentele tradiționale. De aceea este de preferat să fie localnic/i, să aibă experiență în organizarea evenimentelor la mare/pe plajă, să cunoască locațiile, avantajele și dezavantajele acestora, să vă recomande furnizori de încredere, să vă expună toate scenariile, etc.

nunta la mare almira events

Credit foto: Doru Hobjila

Nunta La Mare este un concept. Este despre o stare de bine și o atmosferă pe care doar privind marea le poți avea. Sute de cupluri sunt de acord cu noi și nu au absolut nici un regret în privința alegerii făcute, aceea de a avea o nuntă la mare în România. Însă, ca orice în viață, o nuntă la malul mării nu reprezintă pe toată lumea. Este important ca atunci când alegeți să spune-ți DA pe plajă, să înțelegeți ce implicații sunt. Dacă vă doriți o nuntă la mare și nu știți de unde să începeți, dați-ne un semn!

Echipa Nunta La Mare

The post 10 lucruri de care să ții cont când îți planifici nunta la mare în România appeared first on WEDMAG.