Somnul de după-amiază: beneficiile de care nu știai

Distribuie articol

Astăzi, 14 martie, sărbătorim Ziua Mondială a Somnului de Prânz. Cu această ocazie, este momentul să aflăm care sunt beneficiile acestei activități.

Cine nu a simțit, măcar o dată, nevoia să își încarce bateriile la prânz, printr-un somn scurt? Chiar și 10 minute de somn pot avea un efect revigorant asupra organismului. Există și situații în care somnul de după-amiază îți dă senzația de dezorientare și îți răpește energia – dar motivul pentru care se întâmplă acest lucru este cât se poate de simplu. Dr. Ioan Bulescu, medic specialist ORL, cu competențe în somnologie, ne-a explicat în detaliu mai jos tot ce trebuie să știm despre somnul de după-amiază.

Somnul de după-amiază: beneficiile despre care nu vorbește nimeni

Somnul de după-amiază este considerat de mulți, în societățile moderne, un semn de viață dezechilibrată sau chiar o caracteristică a oamenilor „leneși”. Cu toate acestea, studiile au arătat că somnul de după masă, cunoscut și ca „siestă” sau „power-nap”, poate avea efecte favorabile asupra sănătății și în special asupra creierului. Cunoscând aceste lucruri, au apărut acum întrebările despre „power-nap” : când este cel mai bine să dormim după-amiază? Cine poate beneficia de acest somn? Cât ar trebui să dureze? 

În multe culturi, siesta este un element cultural bine stabilit, astfel încât activitatea ia o pauză după masa de prânz, iar oamenii se odihnesc pentru o perioadă. Este, astfel, un punct de plecare bun în stabilirea momentului zilei când ar fi ideal să ne facem somnul de după-amiază. Se pare că momentul ideal pentru acest somn ar fi după masa de prânz, dar undeva înainte de ora 15:00.

După ce mâncăm, mai ales dacă masa a fost copioasă, apare o scădere a nivelului de energie, concentrare și productivitate. Astfel, din acest punct de vedere, perioada de după masă de prânz ar putea fi ideală pentru un „power-nap”, dacă programul ne permite. Totodată, ar fi bine să luăm în considerare ora la care vrem să programăm acest somn, întrucât, dacă dormim după ora 15:00 am putea avea probleme cu perioada normală de somn din timpul nopții. 

Cât durează un somn de după-amiază bun?

S-au purtat multe discuții legate de durata ideală a acestui tip de somn, însă la acest moment este un consens în legătură cu aceasta. Explicațiile vin din fiziologia normală a somnului, și de stadiile somnului. Specialiștii consideră că pentru a ne trezi energizați și pentru a beneficia de avantajele unui „power-nap”, ar trebui să dormim până în 30 de minute. Din punct de vedere fiziologic considerăm că tranziția dintre somnul din stadiul 1 și stadiul 2 oferă cele mai multe beneficii ale somnului din timpul zilei.

Stadiul 1 de somn este cel în care abia ațipim, și putem fi treziți cu ușurință, pe când în stadiul 2 de somn, creierul nostru se pregătește pentru somnul profund, având loc o încetinire a activității creierului. Dacă trecem de acest stadiu, și ajungem în stadiile de somn profund, trezirea în timpul acestora nu va avea efectele pozitive pe care le așteptăm.

Cei care se trezesc brusc din somnul profund, sunt dezorientați, se acomodează mai greu la realitate, și au o lipsă de energie care persistă pentru o perioadă. Astfel, durata ideală a somnului de după-amiază ar trebui să evite tranziția în somnul profund. Pentru majoritatea oamenilor limita este undeva la 30 de minute. Din acest motiv, considerăm că durata ideală a unui „power-nap” ar fi de 20-30 de minute. 

Totuși, somnul de după-amiază nu este potrivit pentru toată lumea, întrucât poate avea efecte nefavorabile asupra somnului din timpul nopții. În mod particular, cei care suferă de insomnie, sau cei care au dificultăți în a adormi noaptea, ar trebui să evite acest tip de somn, întrucât acesta le poate agrava simptomele din timpul nopții. 

În concluzie, dacă ne permite timpul, în unele situații, un somn de după-amiază ar putea fi o idee bună, având rolul de a ne crește energia și capacitatea de concentrare, dar și de a reduce stresul și anxietatea.

Foto – 123rf.com