Un român de 19 ani a inventat o mască revoluționară – își schimbă culoarea când își pierde eficiența

Distribuie articol

Un român de 19 ani a inventat o mască inovativă, care își poate schimba culoarea pentru a indica pierderea eficienței sale.

Ionuț Viorel Bohotici locuiește în Italia de la vârsta de 2 ani și a inventat o mască revoluționară. El este înscris în primul an la inginerie electronică, la Politehnica din Torino. După cum arată Rai News, tânărul speră ca masca, pe care o va prezenta și în Dubai, la Dubai Expo, să se bucure de succes.

El a proiectat-o în urmă cu un an, a brevetat-o, și plănuiește să o prezinte de 18 februarie la Dubai Expo. Un dispozitiv pus în interiorul măștii face ca aceasta să se coloreze diferit când nu mai este eficientă. Invenția este rodul multor ore de muncă, după cum a recunoscut Ionuț.

Citat de presa italiană, el a zis: „Am realizat deja un prototip la sfârșitul anului școlar, la liceul Galilei din Jesi, unde am absolvit. Am petrecut patru ore în fiecare după-amiază în laborator și am putut studia reacția biochimică a anumitor enzime. Nu pot dezvălui mai mult. Costă doar un cent în plus la fiecare mască, conform unui studiu de piață realizat cu inginerii de management de la asociația Sit-polito”.

Ideea i-a venit lui Ionuț după ce a aflat rezultatele surprinzătoare ale unui sondaj. În sondaj, 72% din participanți au recunoscut că au folosit aceeași mască de protecție pentru mai multe zile, chiar dacă știau că ea nu mai era eficientă.

Citește și: Optimism în noul an despre evoluția pandemiei de COVID-19: „Ziua în care virusul va deveni endemic”

Citește și: Emmanuel Macron, mesaj pentru nevaccinați: „Pe cei nevaccinaţi, chiar vreau să-i enervez. Aceasta este strategia”

Citește și: Ce s-a întâmplat cu profesoara de biologie care a vaccinat anti-COVID-19 un elev la ea acasă

Citește și: Raed Arafat: care sunt excepțiile de la regula purtării măștii în spațiile deschise

„Prin urmare, m-am gândit că dacă statul ar introduce obligativitatea purtării măștilor cu acest indicator, oamenii ar fi mai relaxați, pentru că, de exemplu, aflându-se în interiorul unui autobuz ar putea înțelege de la senzorul colorat dacă masca și-a pierdut puterea de filtrare și astfel să se îndepărteaze de persoana care o poartă”, a mai zis Ionuț. „Sau, de exemplu, se poate prevedea că accesul în magazine sau spații închise nu este permis atunci când indicatorul este colorat, deoarece asta înseamnă că masca nu mai este eficientă”.

El crede că o asemenea mască ar putea reduce șansele de contagiune și nu numai: „O utilizare sistematică a acestui dispozitiv ar reduce semnificativ șansele de contagiune și ar avea automat un impact pozitiv asupra incidenței bolilor infecțioase și asupra sistemului național de sănătate, precum şi beneficii economice în favoarea îngrijirii sănătăţii”.

Foto – 123rf.com