Ce amenzi și pedepse vor primi persoanele care vor fi prinse cu măști textile

Distribuie articol

Persoanele care vor fi prinse cu măști textile în loc de măști chirugicale sau FFP2, după ce restricțiile noi vor intra în vigoare, ar putea fi pedepsite.

Într-un interviu oferit Digi24, Lucian Bode, ministrul de interne, a subliniat că persoanele care poartă mască textilă odată ce restricțiile noi vor intra în vigoare riscă amenzi de până la 2.500 de lei. „Este amenda care se aplică pentru portul măștii neconforme, nu am umblat la cuantumul amenzilor”, a spus el.

Lucian Bode a fost întrebat cum va fi făcută verificarea în teren, el a explicat că „nu este nevoie de indicații, ci de lege”. „Câtă vreme hotărârea CNSU și Hotărârea de Guvern sunt clare, iar ordinul de ministru vine în completarea celor două, polițișii și jandarmii, cei care verifică respectarea acestor măsuri, trebuie să aibă fundament legea, nu indicațiile ministrului”, a mai zis ministrul, citat de Libertatea.

Pe de altă parte, Sindicatul Europol a criticat „prevederile lipsite de claritate și de logică”, îndrumând polițiștii să refuze controlarea conformității măștilor de protecție. Reprezentanții Europol au criticat felul în care polițiștilor le-au fost atribuite prea multe sarcini.

Citește și: S-ar putea scurta perioada de izolare pentru bolnavii de COVID-19

Citește și: Sorin Cîmpeanu, declarații îngrijorătoare: fără teste COVID-19, școala nu începe în siguranță

Citește și: Experții OMS: „Este foarte puțin probabil ca Omicron să fie ultima variantă”

Citește și: Un român de 19 ani a inventat o mască revoluționară – își schimbă culoarea când își pierde eficiența

„Pe toată durata pandemiei, profesia de polițist a fost cea mai versatilă”, au spus reprezentanții Europol într-un comunicat de presă. „De la intenția ministrului Vela de a împărți Lumina sfântă de către polițiști, identificarea și transportarea celor care sunt surprinși în afara locuinței unde trebuiau să fie carantinați și până la noile sarcini de a verifica măștile de protecție, ne așteptăm ca, în curând, guvernanții să îi pună pe polițiști să efectueze teste PCR, să consulte persoane care prezintă simptome sau, de ce nu, să efectueze operații pe creier acolo unde nu există chirurgi”.

Aceștia au mai adăugat: „Nu există niciun fel de îndrumare cu privire la modul efectiv în care se va realiza controlul măştilor de protecţie. Iar dacă MAI-ul nu a fost în stare să genereze o procedură de sistem cu privire la modul în care se realizează verificarea carantinaţilor, la aproape 2 ani de la declanşarea pandemiei, nu ne punem speranţe că «specialiştii» vor veni cu lămuriri în cazul noilor restricţii cu privire la purtarea măştilor de protecţie”.

Foto – 123rf.com