Cum poate o simplă carie să se transforme într-o infecție gravă la nivelul inimii. Avertismentul stomatologului

Distribuie articol

Cariile netratate nu produc doar durere și disconfort local, dar pot permite bacteriilor să pătrundă în fluxul sanguin, ceea ce poate afecta în timp organele vitale și sistemul imunitar. Medicii stomatologi trag un semnal de alarmă cu privire la acest pericol.

Medicul stomatolog Sorina Stroe, asistent universitar doctor, a explicat ce legătură există intre „banalele” carii și starea de sănătate a întregului organism.„Igiena orală deficitară ne pune în pericolul de a dezvolta diverse probleme, începând de la sănătatea cavității orale, cum ar fi boala parodontală și cariile. Impactul însă poate să se răsfrângă la nivelul întregului organism„, a declarat medicul stomatolog Sorina Stroe.

Citeşte şi: Şi-a lipit toată viaţa dinţii cu superglue pentru că se temea de dentist

Citeşte şi: Un bărbat s-a dus la dentist cu o durere de măsea și a aflat că are cancer în stadiu terminal

Citeşte şi: Cum scăpăm de frica de a merge la dentist. Sfaturile medicului pentru cei care au nevoie de ajutor, dar refuză vizita

Citeşte şi: Din ce în ce mai mulți părinți își duc copiii la dentist pentru controlul stomatologic preventivAcesta a explicat apoi că bacteriile din cavitatea bucală se pot răspândi cu ușurință în tot corpul dacă nu avem o igientă orală corescpunzătoare:„Bacteriile sunt cele responsabile de boala parodontală și apariția cariilor. Prin nerealizarea unei igiene corespunzătoare la nivel oral, încurajăm înmulțirea si răspândirea lor în tot corpul. Deși, la o primă vedere am putea spune că o carie este o leziune mică la nivel dentar și nu poate avea impact la nivelul sănătății generale, acest tip de gândire este total eronat” – a continuat.

Cum poate o carie să ajungă să ne afecteze inima

Stomatologul a mai precizat că amânarea mersului la medic, în cazul în care știm că avem carii, duce la agravarea problemelor dentare și la apariția altor situații medicale mult mai periculoase. Caria se mărește dacă este netratată, iar oadată cu apariția infecțiilor întregul organism este amenințat.„O carie mică, netratată, va deveni în timp o carie mare care va ajunge să afecteze vitalitatea dintelui. Pot astfel să apară abcesele, infecțiile, care se pot manifesta în tot corpul. Spre exemplu, sub forma unei endocardite bacteriene. Aceasta este o infecție gravă la nivelul inimii și poate fi cauzată de bacterii care intră în fluxul sanguin și se atașează de endocard (mușchiul inimii). Simptomele pot varia de la febră și oboseală la dureri în piept și scădere în greutate.

Endocardita bacteriană necesită adesea tratament cu antibiotice pe termen lung și, uneori, chiar intervenții chirurgicale pentru a preveni complicațiile grave, cum ar fi insuficiența cardiacă sau emboliile”, a adaugat medicul.

Slăbirea sistemului imunitar și afectarea sistemului digestiv

Medicii mai spun că infecțiile de dinți netratate duc la afectarea sistemului imunitar. În plus, dacă dantura nu este sănătoasă, nu vom putea mesteca cum trebuie, iar de aici pot apărea problemele digestive.„Faptul că avem dureri dentare din cauza cariilor ne va determina sa avem dificultăți de masticație. Se va efectua o preparare deficitară a bolului alimentar, cu impact asupra sistemului digestiv, care va avea mai mult de lucru decât în mod normal. În plus, durerile ne vor determina să evităm anumite alimente din cauza durității lor, ceea ce ar putea duce la diete dezechilibrate sau deficite nutritive”, a completat medicul.

Foto – 123rf.com