Ce este apa de cocos. Beneficii şi contraindicații

Distribuie articol

Apa de cocos este una dintre cele mai bune băuturi naturale care te hidratează pe timp de caniculă sau după un efort fizic intens. Apa de cocos este apreciată pentru conținutul ei ridicat de săruri minerale și electroliți, are numeroase beneficii pentru organism și foarte puține contraindicații.

Nuca de cocos este folosită integral și orice se produce din nuca de cocos are calități și beneficii mari pentru sănătate. Apa de cocos, laptele de cocos, uleiul sau cocos sau miezul uscat și mărunțit sunt deosebit de apreciate și folosite în industria alimentară, în industria farmaceutică și în cosmetică.

Iar coaja dură reprezintă un lemn prețios din care se fac numeroase obiecte decorative, obiecte utile în bucătărie sau bijuterii.

De unde vin nucile de cocos

Nuca de cocos este fructul palmierului de cocos sau al cocotierului. Din marea familie a palmierilor, doar unul singur produce nucile de cocos și anume Cocos nucifera, un arbore deosebit de util, răspândit în Africa, Asia, America și Australia, în zonele tropicale ale acestor continente.

Încă din vremuri antice, nucile de cocos au fost folosite în alimentație, dar și pentru beneficiile lor curative. Apa sau uleiul de cocos pot ameliora durerile de mușchi și durerile de stomac, iar untul de cocos este excelent pentru piele.

Iată și câteva curiozități despre nucile de cocos

Din punct de vedere botanic, nucile de cocos nu sunt de fapt nuci, ci drupe, un fel de fructe al căror înveliș din jurul sâmburelui conține apa de cocos înainte de a ajunge la maturitate;
Cocotierul are două subspecii care fac nuci de cocos verzi și nuci de cocos portocalii;
Nucile de cocos maro sunt cele complet uscate, care nu mai conțin deloc apă de cocos;
Numele de cocos vine din limba portugheză de la termenul ”coco” care înseamnă în limbaj popular ”față zâmbitoare”; portughezii au observat că cele trei găuri de pe coaja nucilor seamănă cu o față haioasă, cu doi ochi și o gură, astfel că au botezat nucile palmierului ”cocos”;
Un cocotier sănătos poate trăi până la 60 – 65 de ani, timp în care produce peste 200 de nuci și depășește înălțimea de 20 de metri;
Recoltarea nucilor de cocos este dificilă și periculoasă, din cauza înălțimilor mari la care pot crește cocotierii; în multe regiuni, maimuțele sunt antrenate să culeagă nucile de cocos, fiind foarte abile la cățărat.

Apa de cocos versus lapte de cocos

Laptele de cocos este, poate, cel mai hrănitor și complex lapte vegetal, o băutură plină de vitamine, care energizează organismul și susține imunitatea. Iar apa de cocos este una dintre cele mai bune băuturi naturale care hidratează complet organismul, fiind bogată în vitamina C, potasiu și magneziu.

Apa de cocos se recoltează sau se bea direct din nucă înainte ca aceasta să fie complet coaptă. Apa de cocos se găsește în mod natural în nuca de cocos în primele stadii de dezvoltare. O nucă trebuie să ajungă la 7 luni pentru a avea cantitatea optimă de apă de cocos. Dacă nuca nu a fost spartă sau găurită de insecte, apa din interiorul ei este sterilă și foarte bogată în nutrienți esențiali.

Unii medici susțin că apa de cocos poate fi comparată cu plasma din sângele nostru. Ba chiar au fost făcute experiențe în care a fost administrată intravenos unor copii bolnavi și nu a avut consecințe adverse, din contră. Dar apa de cocos respectivă a fost totuși filtrată pentru a preveni orice pericol.

Laptele de cocos se obține din amestecarea miezului alb din interiorul nucilor de cocos cu apă. Ulterior, lichidul este filtrat și lichefiat, astfel că poate avea consistența smântânii pentru gătit. În bucătăriile de la tropice, laptele de cocos este adesea folosit la prepararea multor alimente gustoase, de la supe la sosuri condimentate.

Pe de altă parte, laptele de cocos este extraordinar pentru sănătate, iar pacienții care își iau tratamentele cu lapte de cocos au șanse să se recupereze mult mai repede decât ceilalți, după cum arată un studiu din Fillipine în cadrul căruia a fost analizată rata de vindecare a unor copii bolnavi de pneumonie.

Spre deosebire de apa și laptele din cocos, uleiul de cocos se obține prin presarea la cald sau la rece a miezului bine copt. Astfel, uleiul de cocos conține cea mai mare cantitate de grăsimi naturale din nucile de cocos și este folosit pe scară largă în industria alimentară și în industria cosmetică.

Apa de cocos – valori nutritive

Nuca de cocos este o sursă excelentă de minerale, carbohidraţi, calciu, vitamina C, fier, fosfor, grăsimi şi proteine. Toate aceste substanțe nutritive se găsesc într-un procent foarte ridicat în apa de cocos și în miezul ei alb.

În general, o nucă medie poate produce o cană de apă de cocos, aproximativ 200 ml. Apa de cocos este compusă din 94% apă și șase procente de săruri minerale, fibre, zaharuri și proteine. Spre deosebire de apa de cocos, laptele de cocos este foarte gras, el conține doar 50% apă și aproape 40% grăsimi. În schimb, apa de cocos nu conține aproape deloc grăsimi și reprezintă o alternativă sănătoasă la diverse sucuri și răcoritoare pline de zahăr și grăsimi.

Iată ce valori nutritive are o cană de apă de cocos (aproximativ 200 ml)

Calorii – 20 de grame
Carbohidrați – 14 grame
Zahăr – 5 grame
Calciu – 4% din DZR (doza zilnică recomandată)
Magneziu – 6% din DZR
Sodiu – 4% din DZR
Fosfor – 2% din DZR
Potasiu – 15% din DZR
Fier – 1% din DZR
Vitamina C – 4% din DZR

Cel mai importante proprietăți curative

Hidratează mai bine decât apa simplă

Apa de cocos combate deshidratarea mult mai bine decât apa obișnuită, datorită vitaminei C și a sărurilor minerale pe care le conține, mai ales datorită magneziului și a potasiului. În zilele toride de vară, dacă te simți dshidratată, cumpără o nucă de cocos bio, plină de apă și te vei simți imediat revigorată.

Reface energia organismului

Apa din nucile de cocos este energizantă și hrănitoare, datorită vitaminelor și mineralelor pe care le conține. Nu are aproape deloc grăsimi, iar cantitatea de zahăr este redusă, cu toate acestea vitamina C și magneziul contribuie la restabilirea nivelului de energie, drept pentru care este recomandată după efort fizic, după activități dificile sau după sport.  

Proprietăți antioxidante și antiinflamatoare

Câteva studii recente, realizate pe șoricei de laborator, au demonstrat că apa de cocos conține substanțe antioxidante care diminuează semnificativ procesul oxidativ de la nivel celular și, asftel, pot contribui la prevenirea unor forme grave de boli cronice (diabet) sau de cancer.

Tonic pentru ten și piele

Se pare că apa de cocos are beneficii mari pentru pielea delicată a feței. Ea poate combate acneea, roșeața și iritația tenului, dacă este folosită zi de zi în ritualul de curățare a feței. Totodată, ea are proprietăți emoliente și hidratează pielea. De aceea, este folosită în multe produse de îngrijire a tenului cu efecte benefice vizibile într-un timp relativ scurt.

Ajută digestia

Consumă apă de cocos după o masă copioasă sau după dulciuri. Apa din nucile de cocos echilibrează zahărul din sânge și ajută digestia. În plus, este cunoscut încă din Antichitate că ea poate calma durerile de stomac, indigestia și constipația.

Echilibrează tensiunea arterială

Un studiu pe un număr restrâns de cazuri, realizat în Statele Unite ale Americii, a demonstrat că persoanele cu hipertensiune, care au consumat în mod regulat apă de cocos timp de trei luni au beneficiat de o reducere a valorilor tensiunii arteriale și de echilibrarea acesteia.

Cu toate acestea, este vorba doar de un singur studiu pentru moment și sunt necesare studii mult mai avansate în acest sens.

Previne formarea calculilor renali

Datorită concentrației mari de vitamina C și datorită potasiului, se pare că apa din nucile de cocos poate preveni formarea pietrelor la rinichi. Apa de cocos hidratează mult mai bine decât apa obișnuită sau decât apa minerală. Este mult mai sănătoasă decât sucul din pepenii roșii care sunt foarte bogați în zahăr în comparație cu nucile de cocos. Așa cum sucul din pepenii roșii ajută la o bună eliminare a depunerilor minerale din rinichi, apa de cocos are același efect, dar este mult mai bună, deoarece nu conține zahăr în cantitate la fel de mare precum pepenii.

Poate preveni deteriorarea vederii

Un studiu realizat tot pe șoareci de laborator a arătat că apa de cocos, consumată în mod regulat, poate preveni deteriorarea retinei, ceea ce poate fi de mare ajutor persoanelor care suferă de un diabet avansat și care încep să aibă probleme cu vederea mult mai devreme.

Alergii și contraindicații

Multe persoane alergice la nuci se feresc de apa de cocos și de miezul de cocos. Cu toate acestea, nuca de cocos nu este o nucă propriu zisă. Apa de cocos este ușor de tolerat de persoanele care suferă de alergie la nuci sau diverse fructe.

În ceea ce privește contraindicațiile acestea sunt aproape inexistente. Medicii atrag atenția doar asupra faptul că, în perioadele caniculare, cine bea cantități mari de apă de cocos poate suferi de o supradoză de potasiu, ceea ce va afecta profund inima. În cazurile extreme, o cantitate mare de potasiu care ajunge brusc în sânge poate declanșa un atac de cord. Dar astfel de cazuri sunt extrem de rare, dacă nu chiar imposibile!

foto: ProfiMedia Images