Ce lucruri nu trebuie să depozitezi în baie

Distribuie articol

Aburii și căldura din baie pot deteriora multe lucruri pe care le folosești frecvent. Lista de obiecte pe care nu trebuie să le depozitezi în baie este destul de lungă. Până și băile bine aerisite sunt un spațiu total nepotrivit pentru unele lucruri precum medicamentele sau fardurile.

Atmosfera din baie este diferită față de restul casei. Aici se face adesea condens, se face duș în fiecare zi, spațiul este mult mai umed, chiar dacă este bine aerisit. Trebuie să ții cont de lucrurile pe care nu trebuie să le depozitezi în baie, dacă nu vrei să fie deteriorate de umezeala și căldura din această încăpere.

Sfatul este valabil și pentru băile mari, spațioase și bine aerisite. Când dai drumul la duș sau când faci o baie lungă în cadă, umezeala din încăpere crește brusc și afectează calitatea unor obiecte pe care vrei să le păstrezi în condiții cât mai bune.

Medicamentele

Dacă ești o persoană organizată și ai tot felul de etajere și dulăpioare funcționale în baie, ești tentată să păstrezi aici și medicamentele. Dar nu este deloc un spațiu potrivit pentru ele. Toate pastilele, unguentele și soluțiile medicinale trebuie păstrate la o temperatură constantă, iar căldura și umezeala din baie le schimbă proprietățile.

De fiecare dată când faci un duș fierbinte, temperatura din baie crește brusc cu 5 – 6 grade Celsius, iar atmosfera devine foarte umedă. În aceste condiții, multe pastile sau unguente vor fi afectate de schimbarea bruscă de temperatură. Cele care nu sunt păstrate în cutii etanșe vor atrage umezeala, iar proprietățile substanțelor active din pastile sau din creme se vor deteriora.

Nu trebuie să depozitezi în baie medicamentele sau unguentele, nici în bucătărie. Cel mai potrivit loc pentru ele este un sertar în dormitor, unde spațiul este uscat, iar temperatura aproape constantă. Medicamentele trebuie ținute departe de soare, de calorifere sau de spații umede, cu excepția celor care trebuie păstrate în mod obligatoriu la frigider.

Cosmeticele

Se recomandă ca majoritatea cosmeticelor să fie păstrată la temperatura camerei. Oja, fardurile de pleoape, fardul de obraz, fondul de ten și chiar mascara se păstrează mult mai bine într-un spațiu bine aerisit și răcoros. Dacă le ții în baie, se vor deteriora mult mai repede din cauza schimbărilor bruște de temperatură și a aburului fierbinte. Riscul este aproximativ același ca în cazul medicamentelor.

Fardurile și pudra care atrag umezeala aproape zilnic, atunci când faci duș, devin un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor. De aceea, este recomandat să le păstrezi într-o casetă, într-un mediu uscat și bine aerisit zilnic, precum dormitorul.

Ține cont că unele cosmetice se păstrează mai bine la frigider. Este vorba de produsele cremoase sau lichide, aflate în recipiente care se pot închide etanș. În frigider este bine să păstrezi cremele de mâini și de față, rujurile, mascara sau fardurile lichide. Păstrează o etajeră specială pentru ele. În spațiul rece din frigider, aceste cosmetice se păstrează cel mai bine, iar riscul de a se dezvolta bacterii periculoase este mult mai redus. Cu atât mai mult trebuie să ții cont de acest sfat, dacă ai un ten sensibil sau un ten cu probleme, cu acnee și iritații frecvente.

Aparatele electrice

Băile moderne și bine aerisite sunt echipate cu prize pentru aparatul de ras, pentru uscătorul de păr sau pentru epilator. Cu toții folosim adesea mici aparate electrice în baie. Dar pe acestea nu trebuie să le depozitezi în baie, chiar dacă ți se pare că este uscat în dulapuri.

Ai grijă ca aparatura să stea într-o debara de lângă baie, într-un spațiu uscat și bine curățat. Uscătorul de păr, epilatorul, ondulatorul sau placa de păr pot fi afectate în timp din cauza aburilor. Pot rugini și se pot defecta mult mai repede din cauza umezelii. Chiar dacă le folosești în baie, cu mare precauție să nu ai niciodată mâinile umede, ele trebuie depozitate în afara băii.

Ai grijă și de telefonul mobil. Poate că ești tentată să navighezi pe internet sau să răspunzi la mesaje în timp ce faci o baie relaxantă în cadă. Mare atenție! Nu lua cu tine telefonul, dacă faci baie. Din nefericire au fost multe cazuri în care persoane neglijente sau neinstruite și-au pierdut viața folosind telefonul în timp ce făceau baie.

Rezervele aparatelor de ras

Păstrează lamele de ras sau rezervele aparatelor de ras în afara băii. Din cauza umezelii, este posibil să înceapă să ruginească și nu le vei mai putea folosi fără să te rănești.

Lamele de ras și rezervele lor ar trebui depozitate într-o debara lângă baie. Cele pe care le folosești deja, le poți ține în baie, într-un dulăpior, dar departe de zona dușului unde este cea mai mare umezeală.

Bijuteriile

Poate că te-ai obișnuit să îți dai jos inelele și cerceii în baie, chiar înainte de a intra la duș, dar nu le uita acolo. Umezeala le răpește strălucirea, iar căldura poate deteriora în timp adezivii cu care au fost fixate pietrele prețioase. După câteva luni, este posibil ca pietrele montate la inele sau cercei să cadă, să le pierzi pe stradă sau prin casă, fără să știi.  

Perlele au cel mai mult de suferit, dacă sunt ținute în baie. Chiar dacă provin din mediul marin, perlele se mătuiesc de la aburii și umezeala caldă din baia ta.

Bijuteriile prețioase din aur și din argint ar trebui păstrate în cutiuțe speciale, în dormitor, într-un spațiu uscat. Argintul în mod deosebit reacționează la umezeală și se înnegrește mult mai repede. Mediul umed accelerează procesul de oxidare.

Ai grijă să nu uiți bijuteriile de preț prin baie! După ce le porți, șterge-le cu o lavetă fină, spre exemplu cu o lavetă de ochelari, și pune-le în cutiuța lor specială din dormitor sau de la măsuța de toaletă.

Lenjeria de corp

Dacă ai o baie spațioasă, cu multe spații de depozitare, poate că ești tentată să păstrezi aici lenjeria intimă, tricourile sau șosetele. Te gândești că este foarte comod să le ai la îndemână după ce faci un duș pentru a te îmbrăca rapid. Dar nu este cea mai bună soluție!

Lenjeria intimă, care este de obicei fabricată din bumbac sau fibre naturale, atrage umezeala ca un burete. Nu este deloc plăcut să te îmbraci după duș cu un maieu umed sau cu șosete jilave. În plus, țesăturile umede dezvoltă un miros neplăcut, bacteriile se înmulțesc ușor și apare și riscul de mucegai, dacă baia nu este foarte bine aerisită.

Un halat și câteva prosoape pot fi păstrate la baie, la îndemână, dar celelalte obiecte de îmbrăcăminte trebuie să stea în afara băii, într-un dressing pe hol sau în șifonierul din dormitor.

Rezervele de hârtie igienică

Dacă ai obiceiul să cumperi mai multe pachete cu hârtie igienică și șervețele, încearcă să le găsești un spațiu de depozitare în cămară sau în debara. Doar rezevele bine ambalate în plastic pot fi păstrate la baie. Cele care nu sunt ambalate etanș în plastic vor atrage umiditatea din baie și este posibil să înceapă să mucegăiască înainte de a le folosi tu peste câteva luni.

Sfatul oricărui specialist în organizarea casei este să nu cumperi cantități prea mari de hârtie igienică, chiar dacă găsești o ofertă bună. Oferte de preț apar periodic și vei găsi frecvent hârtie igienică la un preț accesibil. Pachetele mari cu suluri de hârtie ocupă mult spațiu în baie sau în debara, așa că nu este necesar să ocupi inutil un spațiu pe care îl poți folosi pentru alte obiecte mult mai folositoare.

Ai grijă unde și cum păstrezi periuța de dinți!

Evită să laşi periuţa şi pasta de dinţi pe marginea chiuvetei

Cei mai mulți dintre noi păstrăm periuța într-un suport la îndemână, deasupra chiuvetei care, de obicei, este montată lângă vasul de toaletă.

Încearcă să te obișnuiești să lași capacul toaletei de fiecare dată înainte de a trage apa, dacă nu ai deja acest obicei. Nici nu îți imaginezi câți microbi ajung în aer propulsați din interiorul toaletei de forța apei. Acești microbi ajung pe chiuvetă, pe robinetul pe care îl folosești zilnic, pe obiectele depozitate deasupra chiuvetei și, bineînțeles, pe podeaua din jurul toaletei.

Ține minte să lași capacul toaletei înainte de a trage apa. Și igienizează cât mai des chiuveta, polițele de deasupra ei și suporturile pentru periuța și pasta de dinți.

O soluție igienică ar fi să ții periuța de dinți acoperită cu un capac special. O altă soluție ar fi să ții periuța de dinți într-un pahar cu apă de gură pe care o schimbi la câteva zile. În acest fel, periuța va rămâne curată și nu riști să ajungă pe ea microbi periculoși din vasul de toaletă.

Ai grijă cum depozitezi în baie prosoapele!

După fiecare duș, prosoapele umede trebuie scoase la uscat în balcon sau undeva în spațiu liber,la soare. Este uimitor câte bacterii și microbi poate distruge soarele. Razele soarelui usucă bine prosoapele umede, distrug bacteriile și ciupercile de piele și previn apariția mucegaiului.

Dacă depozitezi în baie prosoapele umede, acestea se vor usca foarte greu și vor începe să miroasă neplăcut după două – trei zile.

foto: Profimedia Images