Ce spune culoarea urinei despre cât de deshidratat ești

Distribuie articol

Culoarea urinei, mirosul și claritatea ei transmit mesaje subtile despre starea ta de sănătate. Culoarea urinei îți poate arăta cât ești de deshidratat și câtă apă ai nevoie pentru a ajunge la un nivel optim pentru organism. Fii atent la cum arată urina ta în fiecare dimineață!

Deshidratarea este una dintre problemele cu care se confruntă tot mai des omul modern. Deshidratarea nu este neapărat legată de temperaturile ridicate din timpul verii, ci mai ales de sedentarism. Iar culoarea urinei îți poate arăta în fiecare dimineață cât ești de deshidratat și de ce ai nevoie de mai multă apă. De aici, pornesc multe probleme de sănătate, iar aspectul urinei de dimineață este un bun indicator să afli din timp cu ce probleme te poți confrunta, pentru a lua măsuri.

”Sunt urolog și am învățat să citesc semnele subtile din urină care transmit o mulțime de informații despre starea noastră de bine. Nu iau în calcul doar frecvența sau urgența cu care urinăm, ci și culoare urinei, mirosul și claritatea ei care dezvăluie diverse probleme de sănătate”, subliniază pentru CNN medicul specialist urolog dr. Jamin Brahmbhatt, chirurg urolog în cadrul clinicii Orlando Health și fost președinte al Societății de Urologie din Florida.

Urina poate avea diverse nuanțe

Urina poate avea tot felul de nuanțe, în funcție de alimentele și lichidele pe care le bem, dar și în funcție de gradul de deshidratare a organismului. Urina variază în culoare de la galben deschis și transparent până la culoarea aproape maronie a ambrei.

Aceste variații sunt determinate de urocrom, un produs secundar care rezultă din descompunerea celulelor roșii din sânge. Pe măsură ce aceste celule îmbătrânesc, ele sunt descompuse și transformate în urocrom, produs care este apoi filtrat de rinichi și dă urinei culoarea galbenă.

Intensitatea acestei culori este o reflectare directă a nivelului de hidratare. Cu cât ești mai bine hidratat, cu atât urina este mai deschisă la culoare.

Ce culoare are urina unui om sănătos

În mod normal, în cazul unui om sănătos, care nu are probleme cu stomacul sau cu rinichii, urina trebuie să aibă o culoare galbenă, transparentă și foarte clară… atât de clară încât ai putea citi o pagină de carte prin ea – subliniază dr. Jamin Brahmbhatt.

Cu cât este mai închisă la culoare și tulbure, cu atât urina trage un semnal de alarmă că organismul începe să aibă anumite probleme de sănătate. În primul rând, ea arată că ești deshidratat, iar deshidratarea provoacă oboseală accentuată, lipsă de concentrare și atenție, scăderea performanțelor fizice și intelectuale.

Dacă bei prea multă apă și ajungi la un stadiu de hiperhidratare, urina devine din ce în ce mai clară și deschisă la culoare, aproape incoloră precum apa. Acest stadiu nu este normal, deoarece prea multă apă scade nivelul de electroliți și de sodiu din sânge și poate afecta grav inima.

În cazuri extreme, este posibil să apară atacul de cord. Dar un astfel de risc apare foarte rar, mai mult în cazul sportivilor de performanță, care depun un efort fizic prelungit și beau foarte multă apă într-un timp extrem de scurt.

Câtă apă trebuie să bei pe zi

Necesarul zilnic de apă diferă de la o persoană la alta, în funcție de nu doar de mărime și greutate, ci și de activitățile pe care le facem zilnic. Nu există o cantitate standard potrivită pentru toată lumea. Fiecare organism solicită mai multă sau mai puțină apă.

Specialiștii de la Academia Americană de Științe, Inginerie și Medicină susțin că un bărbat poate consuma până la 3,7 litri de lichide pe zi, iar o femeie poate consuma până la 2,7 litri de lichide pe zi. Termenul lichide include apă, sucuri, lapte, supe, ciorbe, precum și lichidele din diverse alte alimente. Dar nevoia de apă diferă foarte mult de la un individ la altul, în funcție de greutate, în funcție de efortul fizic pe care îl depune și în funcție de starea lui de sănătate.

Medicul urolog dr. Jamin Brahmbhatt recomandă să calculăm necesarul de apă zilnic pornind de la 30 ml per kilogram/corp. Spre exemplu, o femeie sănătoasă, cu o greutate de 56 de kilograme, va putea consuma în medie 1,7 litri de apă zilnic.

Dar recomandarea medicului american trebuie ajustată în funcție de activitățile zilnice și chiar de temperata mediului înconjurător. Dacă ești o persoană foarte dinamică, vei avea nevoie de mai multe lichide pe zi. De asemenea, dacă depui efort fizic în zilele călduroase, ai nevoie să bei mai multă apă.

Necesarul de apă trebuie ajustat și în funcție de problemele de sănătate. Spre exemplu, pacienții cu probleme renale, care fac nisip și pietre la rinichi, au nevoie de mai multe lichide. În schimb, persoanele care au probleme cu inima sau cu stomacul s-ar putea să aibă nevoie de o cantitate mai mică de apă.

Sexul, vârsta, greutatea corporală și activitatea zilnică sunt factori importanți care influențează nevoia noastră de a consuma apă. Bărbații în mod cert trebuie să bea mai multe lichide decât femeile, iar adulții în vârstă trebuie să fie mult mai atenți de câte ori li se face sete peste zi și să consume suficiente lichide pentru a se menține hidratați în mod corect.

De multe ori însă, senzația de sete nu este cel mai bun indicator care îți arată dacă ești deshidratat. Când îți este sete, deja ești deshidratat de ceva vreme. De aceea, culoarea urinei este importantă pentru a vedea singur cât de bine te hidratezi în fiecare zi.

Ce mesaj transmite culoarea urinei

Aproape incoloră

Atenție! Bei prea multă apă! Mergi la medic, dacă îți este sete tot timpul și bei foarte multă apă. Poate fi vorba de un diabet insipid sau de diabet zaharat. Senzația de sete continuă, care te face să bei multă apă, nu este deloc sănătoasă. Pe lângă diabet, ea mai poate semnala un anemie care s-a instalat de ceva vreme și pe care nu o poți depista decât prin analize de sânge.

Roșu sau roz

Uneori, dacă mănânci prea multe fructe roșii, precum coacăzele sau zmeura, dar și sfeclă roșie, urina poate căpăta o ușoară tentă de roz. Cu toate acestea, dacă ea capătă o culoare mai intensă de roșu sau roz, atunci există sânge în urină și trebuie să te adresezi de urgență medicului curant, să faci analizele necesare pentru a descoperi cauza hematuriei.

În general, hematuria este declanșată de infecții grave și de boli ale rinichilor.

Maronie ca un ceai

Dacă urina de dimineață arată ca un ceai, de o culoare ușor maronie, înseamnă că nu bei suficiente lichide. Încearcă să bei mai multă apă și mai ales lichide care te hidratează mult mai bine decât apa simplă de la robinet, precum limonadele, apa de cocos, supa de legume și apa cu săruri de rehidratare de la farmacie.

Dacă sporești volumul de lichide și a doua zi urina ta este tot maronie, ea poate fi un semnal de alarmă că ai probleme cu ficatul sau alte probleme de sănătate care necesită investigații de specialitate.

Nuanțe verzui sau albăstrui

Astfel de nuanțe ar fi ciudate pentru culoarea urinei. Ele apar din cauza unor medicamente sau din cauza unor ceaiuri din plante și fructe.

Mai sunt și situații în care urina verzuie sau albăstruie poate fi determinată de coloranții din alimente. Fii atentă, așadar, ce mănânci, deoarece coloranții alimentari de origine suspectă indică totodată alimente de o calitate dubioasă.

Galben intens

Dacă ai observat culoarea urinei de un galben intens, este posibil ca vitaminele din suplimentele alimentare pe care le iei să fie cauza. Cele mai multe vitamine sintetice sunt eliminate din organism, fără să te ajute. Organismul poate reține vitaminele naturale din fructe și legume, dar mult mai puțin mineralele și vitaminele din suplimente pe care dai banii degeaba.

Atenție! Culoarea urinei se schimbă imediat după ce consumi:

rubarbă,
sfeclă roșie
afine
morcovi
sparanghel
medicamente
laxative
vitamina C
vitaminele B

Ce spune claritatea urinei

Urina tulbure este un semn al deshidratării. Dar urina foarte tulbure, de o nuanță portocalie sau maronie arată că poți avea probleme cu rinichii sau că suferi de o infecție care nu a fost depistată la timp.

În cazul bărbaților, urina tulbure de dimineață poate conține și spermă. Dacă peste zi urina este normală și clară, nu există alte semne de îngrijorare.

Ce spune mirosul urinei

Urina are mirosul ei specific, dar urina unui om sănătos nu miroase prea deranjant. Dacă observi un miros puternic și înțepător, acesta este un semn că ceva este în neregulă cu organismul tău.

Mirosul ușor înțepător de amoniac îți arată un lucru foarte important și anume că ești deshidratat, că nu știi să te hidratezi corect. În acest caz, urina va fi tulbure, iar culoarea urinei va fi una închisă, portocalie.

În mod particular, trebuie să reții că anumite alimente sau ingrediente cu miros puternic lasă un miros deosebit și în urină. Spre exemplu, preparatele foarte condimentate, ceapa, usturoiul, sparanghelul, cafeaua în cantitate prea mare sau peștele provoacă un miros aparte, chiar foarte neplăcut. Dar acest miros trebuie să dispară până a doua zi, dacă nu mai consumi preparatele respective.

foto: ProfiMedia Images