Dr. Rareș Nechifor, totul despre embolizarea fibroamele uterine

Distribuie articol

Dr. Rareș Nechifor este medicul român cu cea mai mare experiență la nivel european în terapia fibromului uterin prin embolizare, este medic primar radiologie intervențională, cu peste 20 de ani de experiență, unul dintre pionierii radiologiei intervenționale din România și membru fondator al Societății Române de Neuroradiologie și Radiologie Intervențională din România (2009).

Cu peste 10 000 de intervenții endovasculare realizate prin proceduri minim-invazive, non-chirurgicale de Radiologie Intervențională, considerată a fi „chirurgia” viitorului, dintre care 8000 de intervenții de embolizare a fibromului uterin, dr. Rareș Nechifor este un reper profesional internațional și formator a peste 300 de radiologi intervenționiști din 27 de țări ale lumii.

Dr. Rareș Nechifor, totul despre fibroamele uterine și despre metoda minim-invazivă prin care acestea pot fi tratate

Ce este fibromul uterin și de ce ajunge să aibă o incidență atât de mare în rândul populației? De ce scade vârsta pacientelor care suferă de fibroame?

Fibromul uterin este o tumoră benigna a uterului. Este o afecțiune moștenită, este un defect în genele noastre ce se transmite de la mamă la fiică. De aceea, în grosimea peretelui uterin există încă de la naștere grupuri de celule musculare cu o sensibilitate crescută la acțiunea hormonilor sexuali. Atunci când echilibrul hormonal al femeii este alterat, în principal din cauza unui stil de viață ce nu mai respectă modelul biologic uman, femeile cu predispoziție genetică vor face fibroame uterine.

Viața modernă înseamnă o alimentație bogată în estrogeni, mult stres, o viață de cuplu dezechilibrată și o amânare a vârstei la care femeile aleg să nască. Și asta face ca tot mai multe femei, la vârste tot mai mici, să descopere că ceva nu este în regulă cu uterul lor: fie ciclul devine abundent, fie apar dureri și presiune în burtă, fie nu reușesc să rămână însărcinate. Acesta este momentul în care se cere ajutorul medicului.

Fibromul uterin este, în urma incidenței înregistrate în întreaga lume, cea mai frecventă tumoră a sistemului reproductiv feminin, peste 30% dintre femei descoperind că suferă de unul sau mai multe fibroame uterine, aproape jumătate dintre acestea fiind la vârstă activă, între 20 și 50 de ani. Care sunt variantele de intervenție pentru această problemă medicală?

Cel mai vechi tratament este cel naturist. Acesta are rolul de a reface un echilibru pierdut și este eficient atunci când dezechilibrul nu este prea mare. Este mai mult un tratament profilactic și, împreună cu adoptarea unui stil de viață sănătos, poate să facă ca mai puține femei să ajungă să sufere din cauza fibroamelor. Ar trebui urmat încă de când fibroamele sunt mici și nu supără.

La polul opus se găsește intervenția chirurgicală de îndepărtare a uterului, intervenție numită histerectomie. Este o soluție radicală, agresivă, ce vede corpul uman ca o sumă de organe și mai puțin ca pe un întreg funcțional. Operația rezolvă imediat problema fibroamelor, însă uneori lasă în urmă multe alte probleme ce alterează calitatea și chiar scurtează viața pacientei.

60% dintre femeile cu histerectomie fac depresie sau au alte tulburări de relaționare, iar speranța de viață din cauza menopauzei ce se instalează precoce este mai mică cu 5 ani. Histerectomia ar trebui oferită numai cazurilor mult avansate, cu fibroame gigant ce comprimă grav organele învecinate. Aceasta înseamnă că nicio femeie nu ar trebui să ajungă la scoaterea uterului dacă și-ar face în mod regulat câte un control și dacă medicul nu ar amâna tratamentul.

De 20 de ani există un tratament endovascular numit embolizare. Acesta ne permite, fără a interveni chirurgical, să închidem vasele mici de sânge ce alimentează fiecare fibrom. Astfel, fibroamele nu mai sunt hrănite și intră într-un proces de resorbție fără ca uterul sănătos să sufere. Este o metodă minim invazivă ce respectă corpul femeii și echilibrul în care acesta trebuie să funcționeze. Prin embolizare nu îndepărtăm nimic și nici nu modificăm mecanismele normale de funcționare a corpului uman. 90% dintre fibroame pot să fie tratate astfel eficient prin embolizare.

Există apoi alte două categorii de tratamente prin care medicii încearcă să corecteze pentru cât mai mult timp simptomele date de fibroame. Este vorba de tratamentul hormonal și de miomectomie, operația prin care sunt scoase chirurgical fibroamele cele mai problematice. Din păcate, aceste soluții oferă un rezultat limitat în timp și ca eficiență și sunt satisfăcătoare pentru aproximativ 20% dintre pacientele cu fibrom uterin.

Care sunt riscurile intervențiilor chirurgicale în cazul fibromului?

 Exista 3 categorii mari de probleme ce vin la pachet cu intervențiile chirurgicale:

  • Afectarea altor organe din vecinătate – ține de amploarea intervenției și de experiența chirurgului. 10% dintre operații sunt urmate de astfel de complicații;
  • Afectarea echilibrului hormonal, în principal inducerea menopauzei chirurgicale prin scoaterea odată cu uterul și a ovarelor, manevră excesivă și, de cele mai multe ori, nejustificată, practicată însă în peste 50% dintre histerectomii.
  • Afectarea emoțională a pacientei prin trauma intervenției, pierderea integrității anatomice, perioada lungă de recuperare, tulburările hormonale sau pierderea fertilității. 60% dintre femeile operate prezintă astfel de probleme!

90% dintre fibroamele uterine depistate se pot trata și în România minim invaziv și non-chirurgical prin procedura de embolizare, considerată a fi „medicina viitorului”. Ce presupune această intervenție? Ce ar trebui să știe femeile în legătură cu embolizarea fiboramelor uterine?

Majoritatea pacientelor vin la noi cu foarte multă speranță. Sunt femei ce refuză ideea că nu se poate altfel decât să-și scoată uterul. Multe sunt persoane ce vor să fie informate, să-și cunoască alternativele, să poată să aleagă. Și asta este normal și bine! De aceea vom și lansa foarte curând o platformă online pentru comunitatea femeilor cu fibrom uterin. Acesta va fi un loc al dialogului de calitate unde fiecare întrebare va avea răspuns atât din partea medicilor, cât și a femeilor ce au trecut prin diferite forme de tratament al fibromului uterin.

Există însă și o latură emoțională. Pot spune că niciodată embolizarea nu este aleasă din frică. Pacientele copleșite de frică aleg fie să nu facă nimic, fie să-și scoată uterul. În sufletul pacientelor ce aleg embolizarea există credința că vor fi din nou bine, întregi și sănătoase. Și este datoria noastră să le îndeplinim această speranță! Medicina modernă este o medicină minim invazivă, ce nu face rău înainte de a face bine, ce respectă integritatea anatomică, funcțională și emoțională a pacientului, o medicină ce vine cu soluții surprinzătoare.

Embolizarea fibromului uterin înseamnă, de fapt, doar o mică înțepătură la nivelul brațului. De acolo, navigăm prin interiorul vaselor de sânge până la nivelul uterului, identificăm vasele de sânge ce alimentează fibroamele și le închidem cu niște „micro-dopuri”. În tot acest timp, pacienta este trează și nu simte nimic! Pare fantastic, dar este real și facem acest lucru de 20 de ani.

Embolizarea ca tip de tratament este pusă pe primul loc în alegerile femeilor ca procedură de eradicare a fibromului și recunoscută de către Societatea Americană de Ginecologie încă din 2008. De ce în România histerectomia este prima variantă de tratament al fibromului recomandat de medicii ginecologi și de ce se vorbește atât de puțin de embolizare?

Pentru că există un decalaj mare de timp până când soluțiile noi și moderne reușesc să se impună și să înlocuiască treptat soluțiile vechi, clasice. Există o inerție a medicilor, a protocoalelor și a uzanțelor medicale. Există un folclor medical și surprinzător de multă necunoaștere. Însă este normal să fie așa. Orice procedură nouă trebuie să-și dovedească eficiența, să se facă cunoscută și apoi, în mod natural, să fie folosită.

Eu nu pot reproșa unui coleg ginecolog că nu vorbește pacientelor despre embolizare, dar pot reproșa că uneori speranțele și nevoile pacientelor nu sunt ascultate. Consider inacceptabil ca unei femei tinere, fără copii, să i se spună că nu va putea niciodată să fie mamă și că singura soluție este scoaterea uterului.

Pentru ea, aceasta nu este o soluție, este o amputare pe viață nu numai a corpului, ci și a sufletului ei. Noi avem peste 200 de copii născuți după procedura de embolizare și care, din perspectiva chirurgicală, nu ar fi trebuit să existe. Sunt 200 de familii fericite! Îmi este însă greu să mă gândesc la cât de multe femei află prea târziu că da, se poate!

Sunteți cel mai respectat/accesat medic radiolog intervenționist din Europa în tratarea fibroamelor uterine prin embolizare. Faceți acest tip de intervenție de peste 20 de ani deja. Anul acesta ați tratat deja pacienta cu fibrom uterin cu numărul 8000 în România. De ce este o performanță acest prag? Cum a evoluat această procedură în ani?

Vă mulțumesc pentru aprecieri. Nu prea știu când au trecut cei 20 de ani, mă simt la fel de entuziast ca la început! Sigur, totul a evoluat: materialele și echipamentele, particulele de embolizare, experiența noastră, protocoalele folosite. Pot spune că este un drum frumos pe care merg de atâta timp cu bucurie. Treptat, mi s-au alăturat și alți medici, acum suntem o echipă frumoasă. Nu este doar numărul de intervenții, ci și calitatea lor.

Am reușit nu numai să avem cel mai mare număr de intervenții, dar și cea mai mică rată de reintervenții, cel mai mare număr de copii născuți după embolizare și cel mai scurt timp de scopie. Folosim de 18 ani abordul brahial ce oferă multiple avantaje, abord ce în Europa a început să fie folosit abia în ultimii 4-5 ani. Și experiența noastră contează, sunt peste 300 de medici din 27 de țări ce au venit la noi, în România, în schimb de experiență.

După 20 de ani de embolizări ale fibroamelor, ați putut urmări pe pacientele dumneavoastră efectele intervenției asupra vieții lor. Ce ați constatat, care este feedback-ul lor în timp după această procedură?

Feedback-ul pacientelor este ceea ce ne conduce și ne validează munca. Începând cu controalele periodice la care vedem atât rezultatul ecografic, cât și bucuria pacientei care spune „sunt bine”, „nu mai am dureri”, „nu mai am sângerări abundente”. Sunt mesajele primite, felicitările de sărbători, pozele cu copii născuți și multe, foarte multe recomandări. În prezent, mai mult de jumătate dintre pacientele noi sunt persoane ce au primit recomandări și informații de la foste paciente tratate prin embolizare.

Uneori avem însă și femei dezamăgite: că nu au reușit să rămână însărcinate, că fibromul nu a dispărut complet, că ginecologul i-a spus că tot va trebui să se opereze. Majoritatea sunt probleme false ce se rezolvă ușor, prin dialog și informare corectă. Ceea ce mi-am promis și promit de fiecare dată este că niciun caz nu este abandonat.

Pentru problemele reale căutăm mai departe soluția cea mai potrivită. Pacientele noastre primesc o garanție, fără limită de timp, a rezultatului terapeutic. Sunt cazuri în care sunt necesare mai multe proceduri, uneori mixte. Dar întotdeauna ne luptăm pentru cel mai bun rezultat posibil. Astfel am ajuns să avem o rată de satisfacție de 98%.

Ce considerați a fi esențial să știe femeile care suferă de fibrom despre procedura de embolizare?

În primul rând, că există, că funcționează și că foarte probabil o poate ajuta să-și salveze uterul. Apoi că este o procedură simplă, fără anestezie și fără tăieturi, ce durează o jumătate de oră, iar spitalizarea este de numai o zi. Recuperarea este de 3 zile, iar după o săptămână nu mai există nicio restricție, se revine la programul obișnuit. Rezultatele se văd din prima lună și se instalează complet în 3-6 luni, în funcție de mărimea fibroamelor.

Procedura vă garantează că nu există recidivă după embolizare și tratează simultan toate fibroamele, indiferent de numărul lor. Pentru a stabili dacă pot beneficia de embolizare, este necesar un consult ginecologic, o ecografie de pelvis și un set de analize uzuale. Întotdeauna există o discuție detaliată cu unul dintre medicii noștri în care punem întrebările necesare și răspundem la toate întrebările pacientei. Cu bucurie!

Foto: PR