Infectarea voluntară cu Omicron: de ce experții spun că NU este o idee bună

Distribuie articol

Experții le amintesc oamenilor că infectarea voluntară cu varianta Omicron a coronavirusului nu este o idee bună.

Cei mai mulți experți cred că infectarea intenționată cu Omicron trebuie evitată, pentru că pune sănătatea celor infectați, dar și a celor din jur, în pericol, după cum arată CNN.

Doctorul Robert Murphy, director al Institutului Havey pentru Sănătate Globală la Northwestern University Feinberg School of Medicine din Chicago, a spus pentru CNN, citat de Libertatea: „S-a răspândit ca focul. Și vine din partea a tot felul de oameni, vaccinați, vaccinați cu a treia doză sau antivacciniști. Dar trebuie să fii nebun să încerci să te infectezi cu așa ceva. E ca și cum te-ai juca și cu dinamita”.

Murphy a subliniat faptul că infectarea cu Omicron nu este doar o răceală mai urâtă. „Oamenii vorbesc despre Omicron ca și cum ar fi o răceală urâtă”, a explicat el. „Nu este așa ceva. Este o boală care poate pune în pericol viața”.

La rândul său, doctorul Paul Offit, director al Centrului pentru Educație în Vaccinare de la Spitalul pentru Copii din Philadelphia, a spus că este adevărat că infectarea cu Omicron, spre deosebire de infectarea cu Delta, aduce „un risc mai mic de a te infecta, de a ajunge la ATI, de a fi conectat la un ventilator sau de a muri, iar asta este valabil pentru toate grupurile de vârstă”.

Citește și: Optimism în noul an despre evoluția pandemiei de COVID-19: „Ziua în care virusul va deveni endemic”

Citește și: INSP: România are transmitere comunitară susținută a variantei Omicron

Citește și: Românii nu înțeleg diferența dintre medicamente și suplimente alimentare. Consiliul Concurenței cere reglementări

Citește și: Un nou vaccin Pfizer împotriva COVID-19 va fi gata în martie

Offit a mai adăugat: „Dar asta nu înseamnă că nu poate fi o boală cu o formă severă, Este doar mai puțin severă. Dar nu există risc zero de deces. Pur și simplu nu ar trebui să vrei să te infectezi”.

Un alt risc îl reprezintă posibilitatea de a dezvolta COVID-19 pe termen lung. Pierderea mirosului sau a gustului sunt simptome care apar în majoritatea infecțiilor cu coronavirus. Conform studiilor, 80% dintre oameni își recapătă aceste simțuri într-o lună, pe când alții au nevoie de șase luni sau mai mult. În alte cazuri, aceste simțuri ar putea să nu se întoarcă vreodată.

COVID-19 pe termen lung poate veni și cu alte simptome, cum ar fi dificultatea de respirație, oboseala extremă, febra, amețeala, palpitațiile, durerile musculare și abdominale, tulburările de somn. Formele mai grave de COVID-19 pe termen lung pot afecta plămânii, inima, rinichii, și sănătatea mintală. „Încă încercăm să înțelegem COVID-ul pe termen lung”, a afirmat Offit. „Pentru că încă nu îl înțelegem, nu aș vrea să mă grăbesc să mă infectez”.

Foto – 123rf.com