INSP: România are transmitere comunitară susținută a variantei Omicron

Distribuie articol

Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) a informat că în România au fost întrunite criteriile de transmitere comunitară susţinută a variantei Omicron. Până la data de 9 ianuarie au fost confirmate 295 de cazuri cu această tulpină a virusul SARS-CoV-2.

Numărul de cazuri confirmate cu varianta Omicron continuă să crească în România. În prima săptămână din 2022 au fost înregistrate 203 cazuri, iar până la data de 9 ianuarie, numărul a crescut la 295. Astfel, au fost întrunite criteriile de transmitere comunitară susținută, la nivel național, a variantei Omicron, a anunțat Institutul Național de Sănătate Publică.

Citește și: Andrei Ștefănescu și Antonia, fosta lui soție, s-ar fi împăcat

Sportiva româncă Ana Manea a recunoscut că are o relație cu o femeie

Show-ul „Vocea României” revine la Pro TV

De ce nu mai sunt Alex Velea și Connect-R prieteni

65% dintre infectările cu Omicron au fost la persoanele vaccinate

Dintre cele 295 cazuri confirmate cu varianta Omicron, 192 (65%) erau vaccinate, dintre care 191 (99%) cu schemă de vaccinare completă, se mai arată în raportul INSP.

  • 28.1% (83 de cazuri) au avut un istoric de călătorie;
  • 9.2% (27 de cazuri) se află în focare familiale de COVID-19, însumând 58 cazuri de COVID-19. Dintre cazurile din focare, pentru 11 a fost menționat istoric de călătorie;
  • 4,4% (13 cazuri) au avut legătură epidemiologică cu caz COVID-19;
  • 45,8% (135 cazuri) nu au nicio legătură epidemiologică menționată;
  • 12,5% (37 cazuri) – nu au putut fi contactate;

Totuși, experții atrag atenția că „unul dintre criteriile de selecție a cazurilor de COVID-19 pentru secvențiere este vaccinarea, așa încât proporția de cazuri vaccinate din totalul de cazuri confirmate cu varianta Omicron nu reflectă situația din populația generală, ci dintr-un grup selectat.”

Până în prezent, în România nu a fost înregistrat niciun deces la cazuri confirmate cu varianta Omicron.

Puteți consulta raportul INSP AICI.

Sursă foto: Shutterstock