Jumătate din populația lumii ar putea suferi în 30 de ani de o problemă de vedere comună

Distribuie articol

În 30 de ani, jumătate din populația lumii ar putea suferi de o problemă de vedere comună, conform experților.

Experții francezi atrag atenția asupra faptului că miopia ia amploare și riscă să afecteze în 30 de ani jumătate din populația lumii. Mai mult, 10% din cazuri riscă să fie grave, motiv pentru care experții spun că situația ar trebui considerată o problemă de sănătate publică.

Miopia este o tulburare de vedere care constă în alungirea excesivă a globului ocular și provoacă vedere încețoșată dincolo de o anumită distanță. În cazurile severe, de dioptrii care depășesc -6.00, crește riscul de apariție a leziunilor (dezlipire de retină, glaucom, cataractă precoce), care pot altera vederea definitiv.

„În prezent, 40% din populaţie este mioapă, cu 5 până la 10% (suferind de) miopie în stadiu avansat”, a explicat Ramin Tadayoni, şeful secţiei de oftalmologie de la Spitalul Fundaţiei Adolphe de Rothschild din Paris, în cadrul unei conferinţe de presă, citat de Digi24. „Aceste două proporţii sunt în creştere şi, mai presus de toate, există din ce în ce mai mulţi copii miopi”.

După cum arată Agerpres, factorii genetici și ereditari joacă un rol important în apariția miopiei (spre exemplu, prezența miopiei la unul dintre părinți poate dubla riscul pentru copii), dar și cei de mediu (care pot duce la dezvoltarea și agravarea miopiei).

Citește și: Te-ai lăsat de fumat? Cum să eviți să te îngrași

Citește și: Ceaiuri pentru durerile de cap. Plante care alină orice migrenă!

Citește și: Avertismentul experților: o variantă mai periculoasă de coronavirus ar putea să apară, ca rezultat al decalajului de vaccinare dintre țări

Citește și: Ceaiuri pentru rinichi. Plante care ajută în bolile rinichilor

Experții sunt de părere că miopia este favorizată de creșterea perioadelor de timp petrecute în spații închise, lipsa expunerii la lumina naturală și chiar solicitarea excesivă a vederii de aproape.

Există însă tratamente și dispozitive medicale care pot preveni sau încetini progresia miopiei, cum ar fi picături de ochi pe bază de atropină, lentile de contact nocturne sau diurne, care remodelează corneaa, ochelari prevăzuți cu lentile speciale, care inhibă miopia. Nu se știe însă care este eficacitatea acestor soluții pe termen lung.

Gilles Martin, medic oftalmolog la Spitalul Fundaţiei Adolphe de Rothschild din Paris, a vorbit despre cum poate fi prevenită miopia la copii: „Cea mai bună metodă de prevenţie la copii rămâne favorizarea activităţilor în aer liber, reducerea activităţilor prelungite ce presupun vederea de aproape şi efectuarea de controale regulate”.

Ramin Tadayoni a anunțat că în 2023, în Franța se va înființa un „Institut al miopiei”.

Foto – 123rf.com