Mihaela Bilic, despre fructul cu efect antistres care nu trebuie să ne lipsească din meniu. „Calmează și mintea, și apetitul!”

Distribuie articol

Mihaela Bilic a vorbit în mediul online despre fructul la îndemâna oricui care ne ajută să scăpăm de stres în mod natural.

Nu mai este o noutate pentru nimeni că legumele și fructele aduc o mulțime de beneficii pentru sănătate. Dar știați că există un fruct care cu ajutorul proprietăților nutritive ne ajută să scăpăm de stres și contribuie la buna funcționare a organismului?

„Are efect antistres, scade tensiunea arterială!”

Este vorba despre banană. Poate este fructul preferat al unora, poate mulți îl evită deoarece consideră că îngrașă, dar cert este că acest aliment aparent banal, pe care îl putem achiziționa oricând, este un “anti-stres natural”, după spusele Mihaelei Bilic.

Fiind disponibile tot timpul anului, bananele sunt al doilea fruct, după citrice, că și volum de consum mondial. De ce trebuie să ne reîmprietenim cu banana, după ce ani de zile am acuzat-o că îngrașă? În primul rând pentru că banana are 100 cal, adică puțin mai mult decât o felie de pâine. Apoi pentru că e alcalină și nu stimulează apetitul, cum face majoritatea fructelor” – a transmis Mihaela Bilic, pe pagina ei de Facebook, unde împărtășește adesea sfaturi despre nutriție internauților.

Citeşte şi: Motivul pentru care Mihaela Bilic nu mai oferă consultații. Ce regim alimentar urmează: „Mănânc o dată-n zi, beau lapte ca un bebeluș” / Exclusiv

Citeşte şi: Dr. Mihaela Bilic, la FRESH by UNICA: „Oamenii au făcut din mâncare obsesie”. Cum slăbești fără dietă / Exclusiv

Citeşte şi: Mihaela Bilic, trucuri pentru a scăpa de constipație: „Nu abuzați de laxative, dispare de la sine!”

Citeşte şi: Mihaela Bilic, avertisment pentru șoferi: „Alcoolemia din aerul expirat crește după ce mâncăm fructe”

Apoi, ea a explicat pe îndelete ce proprietăți nutritive au banenele ș ice efecte benefice au asupra organismului.

“O banana de 120g are 25g glucide, cu cât e mai necoaptă, cu atât conține mai mult amidon, nu zahăr. Și mai important este aportul de magneziu și potasiu, minerale esențiale pentru buna funcționare a sistemului nervos, cardiovascular, muscular, digestiv și urinar. Banana are efect antistres, scade tensiunea arterială, colesterolul din sînge și riscul de crampe musculare. Și pentru că are mult fier, o putem numi aliment antianemic” – spune Bilic.

„Calmează și mintea și apetitul!”

Experta în nutriție a explicat și că banana contribuie la starea de bine datorită triptofanului pe care îl conține.

„Banana este fructul care conține triptofan natural, un precursor de serotonină cu efect de liniștire, dă stare de bine la nivel cerebral. Asocierea cu vit. B6 favorizează  sinteza de serotonină și conversia glucidelor în glucoză, cu stabilizarea nivelului glicemiei în sânge. Deci banana calmează și mintea și apetitul! Banana este un fruct ușor de digerat și nu dă alergii, e opțiunea ideală în diversificarea alimentației la sugari, gustarea perfectă pentru copii și sursa de energie pentru sportivi” – a completat ea.

„Asigură echilibrul digestiv”

Recomandarea Mihaelei Bilic este să cosnumăm bananele coapte nici prea mult, nici prea puțin. Ea a mai spus că banana necoaptă favorizează reglajul digestiei și a tranzitului intestinal.

“Amidonul și pectinele pe care le conține au efect prebiotic, repară și regenerează intestinul. Este o vorba de un tip special de amidon care nu se poate absorbi, dar ajunge în colon și este folosit că substrat hrănitor pentru coloniile de bacterii benefice care asigură echilibrul digestiv.

(…) Cantitatea de pectine și de amidon rezistent este mai mare în banana verde, gustul este fad și se digeră mai greu. În schimb banana coaptă conține mai mult zahăr, este mai dulce și mai ușor de digerat” – a adăugat Mihaela Bilic.

Foto – Facebook