Românii cu dizabilități vor avea acces la mai multe servicii medicale de reabilitare decontate

Distribuie articol

Românii cu dizabilități vor avea acces la mai multe servicii medicale de reabilitare medicale decontate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Anunțul a fost făcut de Societatea Română de Reabilitare Medicală (SRRM), cu ocazia împlinii a o sută de ani. În urma discuțiilor dintre Ministerul Sănătății, CNAS și SRRM, s-a produs o schimbare a contractului cadru în ceea ce privește acordarea serviciilor de reabilitare medicală persoanelor cu dizabilități.

„Noutatea care ne bucură este că din martie, decontarea serviciilor medicale în ambulatoriul de specialitate Medicină Fizică și de Reabilitare se face prin plata prin tarif pe serviciu medical exprimat în puncte, la fel ca la celelalte specialități clinice, și nu prin tarif pe serviciu medical exprimat în lei, la valori mult mai mici față de alte specialități și care permitea tratarea unui număr redus de pacienți în fiecare lună”, a spus Conf. Univ. Dr. Adrian-Costin Bighea, actual trezorier și fost președinte al SRRM.

Acesta a adăugat: „Această modificare permite ca de acum și medicii de Medicină Fizică și de Reabilitare să poată efectua în cabinet diverse proceduri diagnostice sau terapeutice, să poată prescrie servicii conexe efectuate de psiholog sau fizioterapeut”.

Citește și: Până în 2040, numărul cazurilor de cancer de piele ar putea crește cu 50%. Ce este de făcut

Citește și: 10 pericole pentru sănătate care apar vara!  

Citește și: Studiu: băutorii de cafea sunt mai puțin predispuși riscului de a muri devreme

Citește și: Studiu: Căderea părului în timpul chimioterapiei poate fi ameliorată

Hotărârea de guvern care a modificat contractul cadru de acordare a asistenței meddicale în sistemul de asigurări sociale de sănătate a revizuit și lissta afecțiunilor pentru care se pot acorda servicii de medicină fizică și de reabilitare. Au fost, așadar, adăugate noi proceduri de medicină fizică și de reabilitare.

Medicina Fizică și de Reabilitare (MFR) este specialitatea care se ocupă cu prevenția, diagnosticul, tratamentul și managementul reabilitării persoanelor cu dizabilități. Scopul ei este să amelioreze calitatea vieții și să redea funcționalitatea pacienților. Printre afecțiunile generatoare de dizabilitate se numără: 

  • cronice (neurologice, ortopedice, respiratorii, reumatologice, cardio-vasculare, oncologice etc.);
  • post-traumatice (osteo-articulare, ale sistemului nervos etc.);
  • altele – arsuri, post-COVID etc.

Foto – 123rf.com