Specialiștii explică de ce sunt atâția copii bolnavi în sezonul toamnă-iarnă 2022. Cum îi protejăm de virusul respirator sincițial

Distribuie articol

În sezonul rece imunitatea copilului scade și apare riscul de a se alege cu tot felul de viroze. Pentru a nu avea parte de surprize neplăcute în această perioadă este important să apelăm la câteva metode eficiente, care vor vor feri copilul de răceală și gripă în cazul în care are o imunitate scăzută.

Iarna, pericolul de a se confrunta cu o răceală sau cu tot felul de viroze este mult mai mare în rândul copiilor mai ales pentru că au un sistem imunitar încă imatur. Medicii trag un semnal de alarmă cu privire la creșterea numărului de viroze în rândul copiilor din Europa și avertizează părinții să nu le administreze tratamente după ureche.

Viroze respiratorii şi răceli de sezon la copii – respectarea sfaturilor medicului

De regulă răcelile și virozele respiratorii se vindecă după 7-10 zile. Medicul pediatru și medicul de familie sunt cei care stabilesc tipul de tratament care trebuie urmat. Tocmai din acest motiv, specialiștii avertizează părinții să nu administreze tratamente după bunul plac.

„Bronșiolita acută (da, maladia care a umplut camerele de gardă din spitalele de copii din toată Europa) este o maladie virală. Adica NU se tratează cu antibiotice! Dacă este atât de puțin bolnav copilul, încât poate fi tratat acasă, atunci NU are nevoie de antibiotice! PS – nici de aerosoli sau cortizon, de orice tip. Dacă hidratarea și desfundatul nasului nu sunt suficiente iar antitermicul prescris pare să nu mai funcționeze, copilul are nevoie de un nou consult, poate și de analize. Nu antibiotic dat din proprie inițiativă.”, a transmis medicul pediatru Dr. Mihai Craiu pe pagina de Facebook Spitalul Virtual pentru Copii.

Și medicul pediatru Irina Cristache trage un semnal de alarmă și îi sfătuiește pe părinți să fie mai atenți în ceea ce privește purtarea măștii și respectarea normelor de igienă.

“Ratele RSV pediatrice raportate de CDC ( Centres of Disease Control and Prevention)au scăzut ușor în ultima săptămână, dar rămân remarcabil de ridicate. Dintre copiii cu vârsta de 17 ani și sub, aproape 12 din 100.000 au fost spitalizați în toată țara cu VSR, conform datelor din cea mai recentă săptămână. Procentele pentru sugari sunt si mai mare: 145 din 100.000 din copiii cu vârsta de 6 luni sau mai mici sunt internați în spital. Împotriva RSV nu putem să ne vaccinam, dar putem deveni mai cumpătați și de ce nu, poate chiar să ne încurajăm copiii să mai utilizeze maștile. Ne plac sau nu, măștile au reușit să țină la distanță atâtea infecții virale anii trecuți, nu doar covid.”, a transmis medicului pediatru Irina Costache prin intermediul blog-ului Mămica Pediatru.

VOTEAZĂ-ți produsele preferate la UNICA BEAUTY CELEBRATION! Care sunt cele mai bune produse cosmetice? 

Ce este virusul respirator sincițial

Virusul sinciţial respirator este un virus frecvent întâlnit care se poate transmite ușor de la o persoană la alta. La copii, VSR determină, în general, simptome ușoare și moderate, asemănătoare unei răceli. Dar la copiii cu anumiți factori de risc, poate cauza infecții pulmonare grave care necesită tratament în regim de internare.

Cum se transmite virusul respirator sincițial

Contactul direct între persoane, de exemplu, prin sărut sau utilizarea comună a recipientelor pentru băut și/sau a tacâmurilor.

Care sunt simptomele infecției cu virusul respirator sincițial

La debut, simptomele infecției cu VSR pot fi asemănătoare cu cele ale unei răceli și pot include: febră, tuse uscată, durere de cap și durere în gât.

Cum se tratează infecția cu virusul respirator sincițial

Nu există un tratament specific pentru infecția cu virusul respirator sincțial și nici vaccin, dar exista medicamente care pot fi administrate. Totodată, potrivit specialiștilor, purtarea măștii poate face în continuare diferența.

Sfaturi pentru a crește imunitatea copiilor

Alimentația este foarte importantă atunci când vorbim de creșterea imunității. Dieta celor mici ar trebui să fie bogată în fructe și legume de sezon, iar carnea folosită în mâncare ar trebui să provină de la animale crescute ecologic. De asemenea, dieta celor mici trebuie să conțină și alimente bogate în probiotice. Acestea ajută tractul digestiv și elimină toxinele. Poți să îi oferi copilului tău un pahar de iaurt organic.

Hidratarea este și ea vitală deoarece un mare pericol la copiii de toate vârstele, mai ales atunci când sunt răciți este deshidratarea. Studiile cercetătorilor au arătat că expunerea la soare duce la o producţie mai bună de anticorpi şi creşte imunitatea organismului. Odihna este și ea importantă. În funcție de vârstă, copiii au nevoie de 10-14 ore de somn pe zi, potrivit gokid.ro. Lipsa de somn duce la o imunitate scăzută și afectează concentrarea.

Sursa Foto: Shutterstock