Nunta la mare este un vis pentru multe cupluri și unul devenit realitate pentru cei care au spus „da” pe litoralul românesc. Chiar dacă astfel de nunți au în comun frumusețea mării și sunetul valurilor, în practică pot fi foarte diferite. De aceea, echipa Nuntă la mare – Almira Events, un serviciu partener WEDMAG, a ales să ne împărtășească informații din experiența lor despre stiluri, tematici și concepte abordate în organizarea nunților pe litoral. Ce fel de nuntă ți se potrivește? Descoperă în cele ce urmează:
Nunțile la mare oferă un peisaj superb aflat sub energia unică a mării și sunetul valurilor care se sparg la țărm, răsăritul și apusul care sunt de neratat. Sute de cupluri sunt de acord cu noi și nu au absolut nici un regret în privința alegerii făcute, aceea de a avea o nuntă la mare. Însă, ca orice în viață, o nuntă la malul mării nu reprezintă pe toată lumea. Este important ca atunci când alegeți să spune-ți DA pe plajă, să înțelegeți ce implicații sunt.
Am scris despre ce înseamnă o nuntă la mare în România precum și despre tipul ceremoniilor la malul mării, așa că ne-am gândit să vă povestim și despre stilul nunților la mare pe care le organizăm.
De-a lungul celor aproape 10 ani de când planificăm și coordonăm nunți la malul mării, am avut plăcerea să colaborăm cu oameni minunați și foarte diferiți, stilul lor personal reflectându-se aproape mereu în tematica nunții. Toate nunțile au în comun în primul rând dragostea mirilor pentru mare iar apoi dorința lor, încă de la început de a ține cont de anumite elemente cheie în procesul de planificare al nunții. O spunem mereu, fiecare nuntă este diferită, însă în timp am identificat mai multe tipologii ale nunților la mare: fie că este vorba de locația aleasă, de tipul ceremoniei, de atmosferă, de anumite decoruri specifice, ș.a.m.d.
Cu picioarele goale în nisip
Una dintre cele mai des întâlnite expresii la primele întâlniri cu mirii este „ne dorim o nuntă cu picioarele goale în nisip”. Bineînțeles că doar o parte din ei aleg să transpună în realitate această expresie, întrucât aceste evenimente se încadrează într-un anumit scenariu și o atmosferă nonconformistă.
Nunțile la mare de acest gen pot fi sinomin cu un “Beach Party” și în general:
- locații unde se desfășoară sunt rustice (terase/cherhanale/beach-bar-uri);
- ceremonia, indiferent de tipul acesteia, are loc pe plajă;
- au un decor minimalist;
- numărul de invitați este în medie de 50-60 de persoane (rareori depășind acest număr);
- nu includ pregătirile tradiționale ale mirilor iar stilul vestimentar este relaxat;
- meniul de nuntă este servit sub formă de bufet suedez și/sau live cooking show iar sarmalele nu fac parte din meniu;
- shot-urile sunt preferatele tuturor și DJ-ul este nelipsit;
- focul de tabără și/sau ghirlandele de lumini sunt un must-have;
- se termină cu o baie în mare la răsărit.
Tradițional la malul mării
În acest caz vorbim despre cuplurile care iubesc tradițiile românești la fel de mult ca și marea. Așadar, optează pentru a avea o nuntă la malul mării în stilul tradițional românesc. Aici dorim să specificăm că tradițional nu înseamnă demodat sau învechit. De multe ori cuvântul tradițional este privit cu reticență, mai ales când este asociat cu o nuntă la mare. Tradițional, este stilul care ne reprezintă pe noi, pe români, și încadrat cu atenție în ziua nunții poate crea o atmosfere unică, plină de emoție și spirituală. De asemenea, printre simbolurile specifice stilului tradițional regăsim rombul, coloana, arcada, soarele, toate putând fi incluse atât de ușor în decorul unei nunți la mare.
Nunțile la mare tradiționale se caracterizează prin:
- au loc în restaurante elegante din cadrul hotelurilor cu vedere la mare sau aflate chiar pe plajă;
- ceremonia religioasă are loc în biserică și în anumite cazuri este precedată/urmată de o ceremonie civilă/umanistă în aer liber;
- indiferent de tematica aleasă, decorul are un aer elegant;
- numărul de invitați este în medie de 100-150 de persoane (rareori depășind acest număr);
- pregătirile mirilor păstrează tradiția: mirele este cel care dă startul la pregătiri, apoi pornește către nași (care de cele mai multe ori
- sunt în camera alăturată sau la un alt etaj), iar împreună se îndreaptă către miresă care îi așteaptă emoționată. Are loc bineînțeles
- gătitul miresei și prima întâlnire a mirilor. Tradițiile continuă și la petrecere, precum hora miresei și dăruirea voalului.
- stilul vestimentar păstrează nota elegantă;
- meniul de nuntă este servit individual, sarmalele sunt nelipsite iar vinul este foarte important;
- muzică live susținută de band-uri, momente artistice populare și artificii;
- Chiar și în cazul acestor nunți s-a renunțat la anumite tradiții precum horele în stradă și furatul miresei;
Între modern și tradițional la malul mării
Acest tip de nunți sunt preponderent moderne cu păstrarea anumitor tradiții. De multe ori cuplurile nu știu cum să includă tradițiile în timp ce își planifică o nuntă la mare modernă. Nunțile tradiționale și cele moderne sunt în general văzute ca fiind la capete opuse. De obicei așa este, însă punând accent pe detaliile cele mai importante și cu un puțină creativitate, tradiționalul și modernul pot fi îmbinate armonios, în așa fel încât să fie pe placul tuturor. Nu este nevoie să se aleagă între cele două stiluri, de preferat este să se păstreze valorile și tradițiile cele mai importante iar acestea să fie combinate cu un decor modern și o atmosferă relaxată. Incluzând atât elemente moderne cât și tradiționale, cuplurile au parte de nunta la mare mult dorită, mulțumind în același timp familia și prietenii.
Nunțile la mare modern-tradiționale se caracterizează prin:
- au loc în restaurante/terase cu notă elegantă aflate chiar pe plajă sau cu vedere la mare;
- de cele mai multe ori ceremonia religioasă are loc pe plajă, cu mici excepții când mirii optează pentru o ceremonie în biserică;
- decorul este modern;
- numărul de invitați este în medie de 80-120 de persoane (rareori depășind acest număr);
- mirii se pregătesc în camere separate, fiecare având alături familia și pritenii;
- stilul vestimentar este smart casual;
- meniul de nuntă este format din trei feluri și servit în individual, iar sarmalele sunt servite a doua zi la ciorba de potroace;
- cocktail-urile sunt de bază;
- muzica în general este asigurată de DJ și există un moment cu un interpret de muzică populară;
- petrecerea se încheie cu foc de tabără.
Nunți exclusiviste la mare
Plecând de la dorința mirilor de a avea o nuntă la mare cât se poate de privată, nunțile de acest gen se desfășoară în locații exclusivite care sunt poziționate pe plajă sau la mare și care oferă atât posibilitatea de a organiza ceremonia și petrecerea pe plajă/la mare cât și de a caza toți invitații. În acest caz, se închiriează locația pentru întreg weekend-ul iar nunta la mare începe de vineri, cu petrecerea de primire a invitaților și se termină duminică cu un brunch liniștit și relaxare la plajă sau piscină. Indiferent de stilul locației (rustic sau elegant), aspectul cel mai important este să ofere cât mai multă intimitate mirilor și invitaților. În cazul acestor nunți, în general bugetul este mai ridicat, fiind vorba de trei nopți de cazare și multe alte detalii de logistică, în funcție de fiecare locație în parte și de preferințele fiecărui cuplu: fie că este vorba de amplasarea unui cort sau de contractarea unei firme de catering care să asigure mesele pentru toate cele trei zile, etc.
Marea – imagine de fundal
Pentru unele cupluri este suficient doar să vadă marea în ziua nunții și să se bucure de priveliștea superbă. Așadar, acest gen de nunți au loc de cele mai multe ori în locații care nu sunt poziționate pe plajă însă au un view superb la mare. Aici putem include restaurantele cu terase, grădini, restaurantele din cadrul hotelurilor, etc. Toate nunțile la mare pe care le-am organizat plecând de la idea de “view la mare” au avut în comun ghirlande de lumini și lampioanele.
Nunțile la mare care se desfășoară fie în locații exclusiviste, fie cu marea pe fundal, în general:
- locațiile alese sunt vile sau conace la mare, cu condiția închirierii pentru minim 2-3 nopți;
- ceremonia, indiferent de tipul acesteia, are loc pe plajă sau pe proprietatea locației, cu vedere la mare;
- decorul este rustic cu acente vintage;
- numărul de invitați este de maxim 50-60 persoane;
- stilul vestimentar este relaxat;
- meniul de nuntă este servit sub formă de bufet suedez;
- optează pentru DJ și cocktail bar;
- nu lipsesc ghirlandele de lumini sau lampioanele.
Doar ei și marea
Unele dintre cele mai intime nunți sunt cele în care cuplurile aleg o ceremonie pe plajă alături de nași și familie. Stilul vestimentar este relaxat, pregătirile includ make-up & hair, flori de câmp pentru decorul ceremoniei și pentru buchete, întotdeauna aleg să aibă prezent un fotograf care să surpindă momentele, în unele cazuri chiar și un videograf. De cele mai multe ori locul unde are loc ceremonia este în zone unde turiștii nu sunt atât de mulți sau accesul nu se face foarte ușor. Acest tip de nunți, în general au un maxim de 15 persoane și se desfășoară:
- ceremonie pe plajă doar cu mirii (în unele cazuri sunt prezenți și nașii) iar apoi urmează o cină romantică la apus de soare;
- ceremonie pe plajă alături de nași și familie, urmată fie de servirea cinei la un restaurant cu specific pescăresc, fie o super petrecere în Vama Veche/Mamaia;
Nu contează, să fie la mare
Sunt și cuplurile care nu au absolut nici o preferință în afară de faptul că își doresc o nuntă la mare și ceremonie pe plajă. În general acest tip de nunți sunt foarte diversificate, combină elemente din toate celelalte categorii și sunt nunțile cu atmosfera cea mai energică și relaxată.
Nuntă la mare – concept & tematică
Tema nunții reprezintă stilul ales care se regăsește de obicei în elementele ce compun decorul, de la invitații, mărturii, până la aranjamentele florale, etc. Tema are o semnificație personală și rolul de a exprima personalitatea și valorile mirilor, putând fi astfel integrată ușor în decorul evenimentului. Rolul tematicii este să diferențieze nunta de toate celelalte, însă nu este suficient pentru a o face a fi unică. De exemplu, o nuntă cu tematică marină de cele mai multe ori înseamnă un decor realizat din scoici, stele de mare și alte elemente specifice folosite mai mult sau mai puțin în același mod și în aceeași paletă de culori, precum nuanțe de albastru și verde. Pentru a oferi unicitate evenimentului intervine conceptul, care reprezintă esența unei idei și emoțiile ce doresc a fi transmise în ziua nunții. Pentru noi, ideea de bază a unei nunți la mare este întocmai marea și vibe-ul ei, iar restul elementelor vin în completarea acesteia, îmbinându-se armonios.
Nu este de mirare că atunci când vorbim de nunți la mare una dintre cele mai îndrăgite tematici este cea marină. Astfel, indiferent de stilul nunții, fie că este cu notă elegantă sau casual, cu accente rustice sau vintage, etc. 80% din cupluri optează pentru a avea accente marine în decorul nunții. Însă nunțile cu decor marin sunt diferite și se împart în trei categorii:
100% Marin
Sunt nunțile la care decorul marin se regăsește aproape în toate detaliile: de la decorul locației, buchete și lumânări, coronița miresei și butoniere, și până la tort & candy bar, etc. Sunt prezente scoicile și stele de mare, plase pescărești și mult lemn. Mai mult decât atât, paleta de culori este specifică tematicii în nuanțe de albastru, turquoise și verde în combinație cu tonuri de crem și bej. De asemenea textele și mesajele folosite sunt personalizate pentru a se încadra perfect cu restul decorului.
Doar o picătură de marin
Sunt nunțile cu o tematică total diferită, dar undeva în decorul nunții au încorporate mici accente marine: o stea de mare la șervetele invitaților, decorul de la ceremonie, un accesoriu de păr, o stea de mare în aranjamentul floral, etc.
Mai întâi nautic și apoi marin
Sunt nunțile unde preferința este pentru tematica nautică, punându-se accentul în primul rând pe elementele decorative precum ancore, timone, vapoare, dungile orizontale de culoare navy. Paleta de culori este o combinație dintre culorile mării și a nisipului, iar pentru accentuarea culorilor se folosește albul din abundență. Stelele de mare și scoicile sunt folosite discret doar pentru a întregii tabloul.
Stilul nunților descrise mai sus sunt cele mai des întâlnite. Bineînțeles că nu sunt niște reguli fixe, ci pur și simplu o grupare pe categorii a acestui tip de nunți realizat în baza evenimentelor organizate de-a lungul timpului. Am observat că este mult mai clar pentru cuplurile care își doresc o nuntă la malul mării și pot identifica mult mai ușor ce tip de nuntă la mare îi reprezintă, făcând ajustări acolo unde este cazul.
Tot în baza acestora, statistic vorbind, nunțile la mare din portofoliul nostru se împart:
- Stațiune: 33% au loc în Venus, 31% în Mamaia/Năvodari, 20% în Vama Veche/2 Mai iar restul de 16% se împart între Corbu/Vadu, Constanța, Eforie și restul stațiunilor.
- Locație: 34% au loc la terase/cherhanale, 24% în restaurante din cadrul unui hotel, 24% în restaurante aflate pe plajă, 10% în locații exclusiviste și 8% în beach bar-uri.
- Tipul ceremoniilor: 80% sunt ceremonii religioase, 16% ceremonii civile și 4% ceremonii unamaniste.
- Locația ceremoniilor: 51% din ceremonii au loc pe plajă, 29% în biserică, 18% în locații cu vedere la mare, 2% la primărie.
- Stil decor: 28% predomină tematica marină, 25% vintage/shabby chic, 25% elegantă, 19% rustică.
- Culori: 30% turquoise/verde, 20% auriu, 17% pasteluri, 15% albastru navy/royal, 10% galben și portocaliu, 8% culori pământii.
Vreme: doar în cazul a 7% din nunți a plouat, în timp ce 28% a fost soare cu vânt iar 65% a fost soare și o briză ușoară.
The post Nunta la mare – stil, tematică și concept sau ce tip de nuntă la mare vă reprezintă? appeared first on WEDMAG.