Totul despre ceremoniile umaniste în România

Distribuie articol

 Ce înseamnă o ceremonie umanistă în România?

Nunta nu are aceeași formă pentru toate cuplurile. Factorii în funcție de care mirii își aleg ceremoniile în general sunt de natură civilă, religioasă sau non-religioasă. Nici o abordare nu este greșită, iar fiecare este liber să își ia decizii ținând cont de propriile convingeri.

Cu toate că pare a fi destul de clar, cele mai mari dileme cu care se confruntă o parte din miri sună cam așa:

  • „ne dorim nuntă, însă nu simțim că ni se potrivește o ceremonie religioasă”;
  • „ne dorim o ceremonie personalizată care să reflecte personalitatea noastră”;
  • „am crescut în familii de religii diferite și ne dorim o cale de mijloc care nu implică o convertire religioasă”;
  • „suntem un cuplu de același sex”
  • „visăm la o ceremonie care să ne ofere posibilitatea de a ne rosti jurămintele, să se vorbească despre iubire, respect și înțelegere”

Acestea sunt doar câteva motive pentru care, nu doar în România, ci peste tot în lume, mirii aleg ceremoniile umaniste.

Ce este o ceremonie umanistă (seculară)?

Ceremoniile umaniste sau seculare sunt ceremonii non-religioase. Acestea sunt recunoscute doar în anumite țări precum Scoția, unde au ajuns să întreacă numărul ceremoniilor religioase.

În statele în care nu produc efecte juridice și nu schimbă starea civilă a mirilor (cum este și în cazul României), se pot oficia în mod legal având valoare simbolică (la fel ca și ceremoniile religioase).

Ceremonia poate fi sau nu precedată de o ceremonie civilă conform legislației din România.

ceremonie umanista

Credit foto: Alina Botica

Cine poate să oficieze o ceremonie umanistă?

Având în vedere că în România oficierea ceremoniilor umaniste nu este reglementată, oficiantul nu are obligația de a fi certificat. Poate să fie un prieten sau un membru din familie care să înțeleagă dorințele mirilor și să fie dorinic/ă să țină un discurs.

Pentru cei care nu vor să aibă parte de improvizații și experimente cu propria ceremonie, există o asociație în București care oferă astfel de servicii: Ceremonii Umaniste. Ne-am dorit să aflăm chiar de la ei mai multe detalii, fiind primii din România care le oficiază:

Întrucât acest domeniu nu este momentan reglementat, nu există o astfel de obligativitate legală. Însă toți oficianții din echipa Ceremonii Umaniste sunt certificați. Am decis să procedăm astfel, pentru a ne asigura că mirii beneficiază de servicii impecabile.

Oficianții care apar pe siteul nostru au urmat un curs de pregătire, au experiență de câțiva ani, știu să comunice și pot empatiza cu mirii, le înțeleg nevoile și îi consiliază, și bineînțeles știu să scrie și să oficieze ceremonii personalizate pentru fiecare cuplu în parte.

În plus, alegând un oficiant certificat, mirii au garanția un serviciu de calitate pe toată durata colaborării, de la prima întâlnire cu oficiantul, până la finalul ceremoniei.

ceremonii umaniste

Credit foto: Bogdan Șerban

Care este rolul oficiantului?

Ceremonia umanistă nu are o structură fixă, nu există obligații în ceea ce privește locul și modul de desfășurare, și nici nu există ritualuri bine stabilite. Toate cele menționate trebuie să fie stabilite de miri împreună cu oficiantul pe care îl aleg, indiferent dacă este o persoană apropiată sau un oficiant cu experiență. În cazul ceremoniiumaniste.ro, atribuțiile oficiantului sunt acestea:

scrie textul ceremoniei
• îi ajută pe miri cu scrierea jurămintelor
• sfătuiește invitații care doresc să ia cuvântul la eveniment sau care doresc să aibă un rol activ în cadrul ceremoniei
• desfășoară repetiția, în care se stabilesc detaliile logistice (așezarea, intrarea, ieșire, sunet, lumini etc.).
• susține ceremonia în ziua aleasă de miri.
• în ziua ceremoniei, oficiantul discută cu fotografii, videografii, wedding plannerul, managerul de local etc. pentru a se asigura că totul va decurge perfect
• nu în ultimul rând, răspunde la întrebările „inedite” adresate de invitații care n-au mai participat niciodată la evenimente personalizate :)”

După cum se poate intui, o ceremonie fără reguli și fără constrângeri necesită ceva mai multă implicare din partea mirilor, cu avantajul de a avea o celebrare exact cum își doresc și cum simt că îi reprezintă.

ceremonie umanista

Cum arată structura unei ceremonii umaniste?

Ar trebui să precizăm că nicio ceremonie umanistă nu seamănă cu celelalte, deoarece mirii pot personaliza ceremonia după cum doresc, iar redactarea scriptului se face conform preferințelor fiecărui cuplu în parte.

Desigur, noi le propunem o structură, însă ei aleg în ce fel doresc să o modifice. De cele mai multe ori, o ceremonie umanistă începe cu:

• un mesaj de bun venit pentru invitați
• o scurtă explicație despre ce înseamnă ceremonia
• apoi urmează partea centrală – povestea de dragoste a cuplului
• un sfat despre căsătorie oferit de oficiant
• schimbul de jurăminte și verighete, sărutul
• cuvintele de încheiere.
Mai pot fi incluse și alte etape, precum o binecuvântare din partea părinților, mici discursuri ale fraților sau domnișoarelor și cavalerilor de onoare sau un ritual simbolic.”

ceremonie umanista sibiu

Exemple de ritualuri

Dat fiind că o bună parte din ceremoniile noastre sunt oficiate pentru cupluri care provin din culturi/țări diferite (ex: mirii s-au cunoscut în străinătate la studii sau serviciu), un ritual îndrăgit a fost ”ceremonia nisipului”, în cadrul căreia mirii toarnă pământ/nisip din locurile natale, simbolizând uniunea lor, a destinelor și a familiilor.

Un alt ritual popular este cel al cutiei cu vin și scrisori, ritual în care mirii își scriu unul-altuia câte o scrisoare de dragoste în care-și mărturisesc dragostea, iar apoi sigilează scrisorile împreună cu o sticlă de vin – iar dacă vreodată în decursul relației lor vor întâmpina dificultăți, sunt sfătuiți să deschidă cutia, să-și toarne un pahar de vin și să citească scrisorile pe care și le-au scris în ziua nunții, amintindu-și astfel de dragostea care i-a unit.

Alte ritualuri:

  • ritualul lumânărilor
  • legarea mâinilor (cunoscută sub celebra denumire: tying the knot)
  • plantarea unui copac

ceremonii umaniste

Unde se pot oficia ceremoniile umaniste?

Oriunde? Ei bine, aproape oriunde. Chiar și în sufragerie dacă mirii își doresc. Totuși, cele mai apreciate locații pentru ceremoniile umaniste sunt în aer liber, în locuri de suflet sau în grădinile sălilor de evenimente care găzduiesc petrecerea de după. Nu ar trebui să existe constrângeri cât timp oficiantul este deschis să se deplaseze în locul ales. Și majoritatea sunt.

Cei care ne urmăriți de ceva vreme, este posibil să fi citit deja articolul Ceremonii la malul mării – adevăr sau provocare, scris de partenerii noștri de la Nuntă la mare. Dat fiind faptul că au experiența organizării nunților de mai bine de 10 ani, nunți cu diverse tipuri de ceremonii, i-am rugat să ne împărtășească câteva lucruri din experiența lor:

Ceremoniile umaniste pe care le-am organizat sunt unele dintre cele mai frumoase, asta prin prisma faptului că atât miri cât și restul invitaților sunt extrem de relaxați. Este cel mai simplu și frumos mod de a începe viața în doi, fără stres și reguli. Totul se întâmplă așa cum, unde și când își doresc miri. În general cuplurile care optează pentru o ceremonie umanistă:

  • Vor să evite provocările și regulile cununiilor civile și religioase: fie că preotul și/sau ofițerul de stare civilă nu doresc să oficieze în aer liber sau familia nu este de acord, au nevoie de viză de flotant, etc.
  • Miri aparțin de religii diferite sau sunt atei, și astfel ceremonia umanistă este perfectă pentru a-și spune jurămintele, pe plajă, înconjurați de cei dragi lor;

Atunci când vine vorba de alegerea locației pentru ceremonia umanistă, în general, are loc unde se ține și petrecere de nuntă, în cazul nostru pe plajă, nefiind condiționați de nici un fel de reguli.
De exemplu, deși se permite oficierea în afara primăriei, în unele cazuri trebuie să fie într-un spațiu special amenajat, cu acoperiș și nu sunt de acord să o facă direct pe plajă. Sau dacă sunt de acord, este necesar să existe ponton până la locul ceremoniei, foișor deasupra mesei și așa mai departe.
În cazul ceremoniilor religioase este de preferat ca locul ales să nu fie în zone foarte aglomerate, cu muzică pe fundal, ș.am.d.:

Ce spun mirii care au avut ceremonii umaniste?

Larisa și Răzvan

Decizia de a opta pentru o ceremonie umanistă a venit oarecum natural pentru noi, întrucât suntem amândoi atei și nu avem nici o afiliere religioasă. Mai mult de atât, crescând cu toate filmele americane, unde cei doi își jură iubire veșnică la apus, am rămas cumva cu ideea că se poate și altfel.

Înainte să luăm decizia de a ne căsători nu știam că există această opțiune în România și am fost foarte plăcut surprinși de această posibilitate, pe care o recomandăm cu cel mai mare drag. Pentru noi a fost un moment unic, potrivit cu tipul de eveniment relaxat pe care l-am avut în minte, dar care a marcat simbolic faptul că petrecerea noastră era una care să sărbătorească faptul că ne-am căsătorit.

ceremonie umanista la malul marii

Credit foto: Vanilla Roads | Wedding planning: Nuntă la mare

Am dorit să păstrăm ceremonia “short and sweet”, însă am primit din partea oficiantului tot suportul și toată flexibilitatea pentru a modela conținutul ceremoniei după dorințele noastre.

Am optat pentru o ceremonie cât mai simplă, astfel că în prima parte, oficiantul umanist a ținut un discurs despre dragoste, prietenie, înțelegere și respect reciproc, apoi a urmat partea de jurăminte și schimbul de verighete. Textul ceremoniei a fost redactat integral de oficiantul ales, în urma consultărilor cu noi. Pot spune că atunci când am primit varianta finală a ceremoniei pentru revizuire m-am emoționat până la lacrimi.

Pentru noi, ceremonia umanistă a fost o experiență pozitivă și am simțit-o ca pe un moment personal, nu doar ceva făcut “pentru că așa se face” și am încuraja pe oricine care dorește să spargă tiparul rigid să apeleze la un astfel de serviciu.

ceremonie umanista pe plaja

Credit foto: Vanilla Roads | Wedding planning: Nuntă la mare

 Fun fact: am înteles de la Daniel, oficiantul nostru, că a oficiat o ceremonie cu tematica Harry Potter, așa că absolut orice direcție poate fi urmată cu acest tip de ceremonie)

Vezi aici fragmente din ceremonia umanistă a Larisei și a lui Vlad:

Cathy & Bei

Totul a pornit de la faptul că eu am apreciat dintotdeauna momentul jurămintelor (THE VOWS) din filmele americane. Mi se părea mie că acesta e cel mai special moment dintr-o nuntă și chiar așa a și fost în cazul nostru. Cel mai de preț moment din ziua nunții noastre a fost ceremonia noastră umanistă, cu jurămintele și tot ce a implicat. Multe emoții, promisiuni de iubire, de viitor, de familie…toate acestea ne-au rămas bine întipărite în minte. 
 
A fost foarte emoționant să îți declari iubirea față de persoana iubită de față cu toți cei dragi nouă, dar și special. Toți invitații au fost impresionați de ceremonie, majoritatea fiind pentru prima dată la o astfel de ceremonie live. Dar nu regretam nimic, din contră, am fost foarte mulțumiți de alegerea noastră. Ceremonia a fost, fără nici cea mai mică îndoială, cel mai frumos moment al nunții. 
ceremonie umanista la mare

Wedding planning: Nuntă la mare

Structura ceremoniei a fost inspirată din ceremoniile olandeze, adaptată și construită de prietena mea cea mai bună, ea fiind măritată cu un olandez și având ceva experiență, ca spectator doar, în ceremonii de genul acesta. (în Olanda reprezentantul stării civile se deplasează la locația aleasă de miri și se oficiază o amplă ceremonie umanistă îmbinată cu cununia civilă. La noi a fost un pic diferit.)

Am asistat și noi la o ceremonie umanistă în Olanda cu câteva luni înainte de nuntă noastră și am fost foarte impresionați. Încă de pe atunci ne apucaseră emoțiile, gândindu-ne că va veni și momentul nostru…

Pentru noi, programul ceremoniei și tot ce s-a spus a fost o surpriză. Știam în mare că o să fie o introducere a noastră ca și cuplu, că se va vorbi despre fiecare în parte, iar apoi momentul jurămintelor și pusul verighetelor. Prietena mea a structurat singură toată ceremonia și tot ea a și oficiat-o

Aici fac o paranteză. Am pedepsit-o practic pe prietena mea să fie oficiantul nostru. Inițial căutam un oficiant pe internet, dar în timp ne-am răzgândit. Am ales-o pe ea pentru că trebuia să fie domnișoara mea de onoare, dar s-a măritat înaintea mea deși eu m-am logodit înaintea ei.

Cu câteva luni înainte de nuntă, am avut fiecare în parte un interviu cu ea, în care ne-a pus anumite întrebări care au ajutat-o pe ea să facă introducerea și să împărtășească cu invitații începutul și evoluția poveștii noastre de iubire până în momentul nunții.  Noi, mirii, ne-am făcut jurămintele fiecare în secret și i le-am trimis ei ca să le printeze și să le introducă în programul gândit de ea.

 

ceremonie umanista nunta pe plaja

Wedding planning: Nuntă la mare

 

Ce le-ați spune mirilor care își doresc o ceremonie umanistă, dar nu știu de unde să înceapă?

Le-am spune să caute prin prietenii lor vreun voluntar, sau să „pedepsească” pe cineva. Spun să pedepsească, pentru că este o responsabilitate mare și necesită vorbit în public, o fobie foarte des întâlnită… Din punctul nostru de vedere, să ai un prieten oficiant face ca totul să devină și mai special.

Dacă nu au prieteni dispuși să facă asta, să caute oficianți pe internet, îi vor ghida ei în tot ce trebuie făcut. Sunt destule site-uri cu informații despre asta. Eu găsisem deja câteva contacte serioase înainte să luam decizia de a pune un prieten să oficieze ceremonia noastră.

ceremonie umanista nunta la mare romania

Wedding planning: Nuntă la mare

Adrian & Daria

Dacă ați răsfoit revista Best of Weddings 2020, cu siguranță ați văzut nunta lor, o nuntă la care luna a fost invitat special. Tot ei au ales o ceremonie umanistă care să marcheze simbolic căsătoria lor. De ce și cum au ales? Ne spun chiar ei:

ceremonie-umanista

Soția mea și eu suntem din țări și culturi diferite și am vrut să avem o ceremonie personală pe care ne putem adăuga propriile jurăminte, propriile tradiții și momente din povestea noastră de dragoste. Am vrut să împărtășim asta cu familiile și invitații noștri.

Împreună cu responsabilul pentru ceremonie am ales tema pentru discurs, fiecare dintre noi am ținut secrete jurămintele personale unul către celălalt iar astfel întreg discursul a fost extraordinar de plăcut. Am râs, am plâns, ne-am adus aminte de toate momentele minunate. A fost extraordinar.

Am primit foarte multe păreri de la prietenii și familia noastră, majoritatea spunând că a fost ca într-un film, iar ceilalți ca a fost exact ceea se potrivește caracterelor noastre.

Lulu și Alin

O nuntă memorabilă care ne-a încântat în ediția 2019 a revistei Best of Weddings. S-a lăsat cu shot-uri la întâmpinarea invitaților, cu tap dance în loc de valsul mirilor, dar și cu o ceremonie umanistă potrivită personalității lor.

Ne-am dorit o ceremonie în aer liber, la care să participe toți invitații și care să fie despre noi. Pentru noi a fost un moment de maximă sinceritate în care ne-am mărturisit iubirea în fața familiei și a prietenilor și niciun alt stil de ceremonie nu ar fi putut să ne reprezinte mai bine.

Oficiantul ne-a fost recomandat de wedding plannerul nostru. Ne-am cunoscut, ne-a placut de ea și i-am povestit despre cum am vrea să fie ceremonia și ce așteptări avem. Ne-a plăcut structura ceremoniei, discursul, jurămintele, schimbul verghetelor și la final am primit un certificat, ceea ce a făcut totul să pară și mai oficial.

ceremonie nonconformita

ceremonie umanista bucuresti

Discursul ceremoniei noastre a fost o povestioară despre experiențele noastre de cuplu, cu bune și cu rele, devenind foarte emoționant. Ne-a încărcat foarte tare să vedem părinții și prietenii apropiați în lacrimi.

Cu toate acestea, punctul culminant a fost momentul jurămintelor care au fost foarte directe și personale.

Ne doream să ieșim din tiparele tradiționale românești, iar familia și prietenii se așteptau la asta. Pentru marea majoritate a invitaților a fost prima ceremonie non-religioasă și aveau o vagă idee ce presupune, bazată pe cultura vestică, așa că erau dornici să participe la un alt fel de eveniment, mai mult din curiozitate.

ceremonie seculara

Le-am spune viitorilor miri că ceremonia umanistă poate fi un moment special, așa cum și-l doresc ei, care să spună ceva despre relația lor.

În cazul în care o astfel de ceremonie se potriveste cu asteptările lor, să nu se lase descurajați de cei apropiați și să încerce să le explice în ce constă și ce înseamnă pentru ei. Să nu se lase purtați de tradiții dacă nu cred în ele, și să își organizeze nunta lor perfectă, cu propriile “tradiții”. Spre exemplu, o glumă între prieteni te poate determina să închei ceremonia cu tequila în loc de șampanie. 😉

ȚI-A PLĂCUT SAU ȚI-A FOST DE FOLOS ACEST ARTICOL ȘI VREI SĂ PRIMEȘTI ȘI ALTE INFORMAȚII PE VIITOR? ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTERUL WEDMAG – CEL MAI MARE BLOG DEDICAT NUNȚILOR DIN ROMÂNIA



The post Totul despre ceremoniile umaniste în România appeared first on WEDMAG.