7 moduri în care putem evita răceala

Distribuie articol

Răcelile de sezon ne dau deseori bătăi de cap, iar pentru a le face față trebuie să avem un sistem imunitar cât mai puternic. Deoarece este mai bine să prevenim decât să tratăm, iată 7 moduri în care putem evita răceala.

Nas înfundat, durere în gât, frisoane… Știm cu toții simptomele răcelii care ne scot din ritm exact atunci când ne este lumea mai dragă. Pentru a preveni acest lucru, este necesar să avem un sistem imunitar puternic și o stare de sănătate generală bună. Pentru asta este nevoie să cunoaștem aceste 7 moduri în care putem evita răceala, conform The Guardian.

7 moduri în care putem evita răceala

Să fim activi

Oamenii activi au mai multe șanse să prevină infecțiile respiratorii, să renunțe mai repede la fumat, să reducă consumul de alcool și să aibă o dietă sănătoasă. Sportul și alimentația bună ne ajută să ne menținem în formă și să avem un sistem imunitar mai puternic, spune Peter Barlow, profesor de imunologie și infecție la Universitatea Napier din Edinburgh.

Să dormim suficient

Somnul este esențial pentru sănătate. Dacă nu ne odihnim suficient timp, pe termen lung, riscul să dezvoltăm afecțiuni ce ne pun în pericol sănătatea, precum diabetul sau boli cardiovasculare, este foarte mare. Aric Prather, profesor în psihiatrie la Universitatea din California, San Francisco, și echipa sa, au publicat un studiu în 2013 ce a dovedit importanța odihnei în lupta cu răceala.

164 de persoane au primit aparate de monitorizare a somnului și jurnale pentru documentare. Aceștia au fost expuși la un virus și închiși ulterior, în regim de carantină, în incinta unui hotel. Au fost luați în considerare factori precum vârsta, sexul, obiceiuri legate de fumat și alcool, iar specialiștii au ajuns la o concluzie. Persoanele care dorm în medie mai puțin de șase ore pe noapte au șanse de aproximativ patru ori mai mari să se îmbolnăvească decât cele care dorm mai mult de șapte ore.

Să ne spălăm pe mâini

Există aproximativ 160 de tipuri de viruși care pot cauza infecțiile virale din spatele răcelilor comune, spune Barlow.

„Orice puteți face pentru a evita expunerea la virusul respectiv va reduce șansele de a răci” a adăugat acesta.

Unul dintre cele 7 moduri în care putem evita răceala este să ne spălăm pe mâini cu apă și săpun în mod frecvent, pentru a împiedica virușii să ajungă la nivelul nasului, ochilor sau a gurii. De asemenea, putem folosi un gel antibacterian.

Să stăm departe de copii

Un sfat mai puțin obișnuit al specialiștilor, nu-i așa? Totuși, aceștia spun că oamenii care au copii mici acasă sunt mai expuși la îmbolnăvire decât cei care nu au legătură cu copiii. Prof. Mieke van Driel, șefa departamentului de îngrijire primară și practici generale de la Universitatea din Queensland motivează acest lucru prin faptul că un copil răcește mai des, deoarece sistemul său imunitar este în continuă dezvoltare.

Să nu mai dăm bani pe medicamente

Van Driel și colegii săi au analizat remediile care ajută în cazul simptomelor nazale. Aceștia spun că leacurile populare, cum ar fi vitamina C sau echinaceea, nu pot preveni sau trata o răceală. De asemenea, ar trebui să evităm antibioticele. Adulții pot lua substanțe decongestive, singure sau împreună cu analgezice sau antihistaminice, iar în cazul copiilor ar fi mai eficientă irigarea nazală.

„Ați putea la fel de bine să beți un rachiu fierbinte sau lămâie cu miere” a precizat Van Driel.

Să avem încredere în corpul nostru

Sistemul nostru imunitar este perfect capabil să facă față răcelilor și virușilor, mai spun specialiștii. Trebuie să avem încredere în corpul nostru și în faptul că acesta poate gestiona agenții patogeni în majoritatea cazurilor.

Să avem grijă de ceilalți

Dacă tușim sau strănutăm ar fi bine să evităm contactul cu alți oameni. Deși stresul privind sarcinile la locul de muncă este mare și avem sentimentul că trebuie neapărat să fim prezenți la birou, o zi petrecută în pat ne ajută să ne recuperăm mai repede și în acest mod nu punem sănătatea colegilor în pericol.

Sursă foto: shutterstock.com