Avertismentul unei cercetătoare care a lucrat la serul AstraZeneca: „Următoarea pandemie ar putea fi mai gravă”

Distribuie articol

Sarah Gilbert, unul dintre creatorii serului AstraZeneca, crede că viitoarele pandemii ar putea fi chiar mai grave decât cea de COVID-19, pe care o trăim în prezent.

Vaccinurile din prezent ar putea fi mai puțin eficiente împotriva variantei Omicron a coronavirusului, după cum subliniază Sarah Gilbert. Ea crede că viitoarele pandemii ar putea fi chiar mai letale, după cum relatează BBC News. Într-o conferință de presă, ea a zis că lumea ar trebui să rămână precaută cât timp oamenii de știință caută să înțeleagă mai multe despre tulpina Omicron.

„Nu va fi ultima dată când un virus ne ameninţă viaţa şi mijloacele de existenţă”, a explicat Sarah Gilbert, citată de Libertatea. „Adevărul este că următoarea pandemie ar putea fi mai gravă. Ar putea fi mai contagioasă sau mai letală, sau ambele”.

Mai mult, experta a spus: „Nu putem permite ca după o situaţie prin care am trecut prin atâtea să aflăm că pierderile economice enorme pe care le-am suferit înseamnă că încă nu există finanţare pentru a ne pregăti pentru pandemie. Progresele pe care le-am făcut şi cunoştinţele pe care le-am dobândit nu trebuie pierdute”.

Citește și: Prognoză OMS: Alte 700.000 de persoane din Europa vor muri de COVID-19 până în martie 2022

Citește și: Infernul prin care trece un fost sportiv de performanță la un an de la vindecarea de COVID-19

Citește și: Medicul Emilian Imbri: „Focarul în România nu s-a stins și nu se va stinge”

Citește și: Reuters: Europa redevine epicentrul pandemiei de COVID-19

Gilbert a mai amintit că proteina spike a tulpinii Omicron de coronavirus deține mutații care fac virusul să fie mult mai transmisibil. „Există modificări suplimentare care pot însemna că anticorpii produși de vaccinuri sau de infecția cu alte variante pot fi mai puțin eficienți în prevenirea infecției cu Omicron”, a zis cercetătoarea. „Până vom ști mai multe, ar trebui să fim precauți și să luăm măsuri pentru a încetini ritmul de răspândire a noii variante”.

Tot ea a explicat că o potențială reducere a eficienței vaccinurilor nu înseamnă neapărat că va apărea și o reducere a nivelului de protecție împotriva formelor grave ale bolii și împotriva decesului. Mai mult, ea își dorește ca progresul rapid făcut în ceea ce privește furnizarea vaccinurilor și medicamentelor pe timp de pandemie să devină normă de bază.

Foto – 123rf.com