Boala venoasă cronică, o afecțiune despre care vorbim prea puțin

Distribuie articol

Boala venoasă cronică, afecțiunea cunoscută popular sub denumirea de varice, este o patologie a sedentarismului, în plină ascensiune, despre care se vorbește însă prea puțin.

Într-o perioadă în care mulți dintre noi petrecem ore în șir pe scaunul de la birou, e important să cunoaștem măcar pericolele la care ne expune acest stil de viață, să le identificăm din timp și să le tratăm cât mai devreme posibil, pentru a preîntâmpina eventualele complicații.

Ce este, de fapt, boala venoasă cronică (BVC)

Boala venoasă cronică este o afecțiune care vizează – după cum îi spune și numele – venele.

Venele noastre conțin aproximativ 75% din volumul sanguin la o presiune scăzută. Comparativ cu arterele, venele sunt mai largi, au pereții mai subțiri, iar asta le face să-și poată modifica forma, în funcție de volumul de sânge care circulă prin ele.

La nivelul picioarelor, cu toții avem trei tipuri principale de vene.

  • Venele superficiale, mai subțiri, care se pot vedea prin piele.
  • Venele profunde, mai groase, așezate între mușchi, care transferă cea mai mare cantitate de sânge venos spre inimă.
  • Și venele perforante, sau comunicante, care fac legătura dintre venele superficiale și cele profunde.

Dacă facem suficientă mișcare, în fiecare zi, mușchii noștri de la nivelul picioarelor se contractă și stimulează circulația sângelui de jos în sus, spre inimă. Dacă, pe de altă parte, stăm ore în șir pe scaun, ori ne mișcăm foarte puțin și ducem o viață preponderent sedentară, circulația sângelui de la nivelul picioarelor are de suferit.

Explicația stă în faptul că, dacă nu respectăm măcar un minimum de activitate fizică pe zi, presiunea sângelui crește, iar sâgele nu mai circulă așa cum ar trebui. Acest fenomen poartă numele de hipertensiune venoasă și înseamnă, de fapt, că sângele stagnează foarte mult în vene, ceea ce duce apoi la inflamații.

În timp, aceste inflamații devin ceea ce noi numim varice sau se agravează și duc la complicații.

Ce simptome are boala venoasă cronică (BVC)

Dacă știi că nu faci suficientă mișcare zi de zi, atunci e extrem de important să cunoști simptomele bolii venoase cronice, pentru că doar așa poți merge din timp la medic.

Cele mai frecvente semne ale bolii venoase cronice sunt senzația de picioare grele, obosite ori umflate, durerea de la nivelul picioarelor, provocată de inflamația venelor, senzația de arsură, furnicăturile sau mâncărimile, crampele nocturne ori micile vene sparte care se văd la nivelul pielii.

Ce faci dacă ai deja simptome ale bolii venoase cronice

Mergi la medic! Pentru a te asigura că boala nu va evolua spre ceva mult mai grav, controlul medical de specialitate este cea mai eficientă soluție. Medicul de familie te poate îndruma către cel mai bun specialist, după o primă consultație.

Ce soluții există pentru a preîntâmpina apariția bolii venoase cronice (BVC)

Probabil că cea mai eficientă soluție este să faci mișcare. Recomandările pe care le vezi chiar și la televizor, cu 30 de minute de mișcare în fiecare zi, ar trebui respectate de toată lumea. Indiferent de forma fizică, e suficient să mergi pe jos jumătate de oră, în fiecare zi, pentru ca circulația ta să se îmbunătățească.

Apoi, e la fel de important să nu stai jos perioade îndelungate de timp. Dacă lucrezi la birou, și stai pe un scaun toată ziua, fă eforturi pentru a te ridica puțin în fiecare oră. O plimbare prin spațiul în care lucrezi sau pe afară, poate face diferența.

Sigur că, la fel ca în cazul multor alte afecțiuni, stilul de viață joacă și el un rol important. O alimentație echilibrată, o rutină de exerciții fizice, renunțarea la vicii și odihna suficientă sunt necesare pentru ca organismul nostru să funcționeze bine.

Exerciții utile de îmbunătățire a circulației venoase

Pentru o circulație venoasă optimă, străduiește-te să incluzi în rutina ta și câteva exerciții, foarte utile în prevenirea bolii venoase cronice (BVC).

De exemplu, poți sta culcată în pat, iar cu picioarele să realizezi mișcări de forfecare sau mișcări circulare. 10 sau 20 de repetări, în funcție de timp ori de condiția fizică, te pot ajuta. De asemenea, poți merge pe călcâie prin casă, câteva minute pe zi, sau poți sta pe vârful picioarelor atunci când faci activități casnice plictisitoare, cum ar fi spălatul vaselor.