Grupul Merck a anunțat un acord cu privire la accesul global la pastila anti-COVID-19

Distribuie articol

Reprezentanții Medicines Patent Pool (MPP) și Merck au încheiat un acord prin care se permite distribuirea în statele sărace ale lumii versiuni generice ale medicamentului antiviral oral Molnupiravir.

Acest antiviral experimental cu administrare orală este destinat tratării pacienților cu COVID-19 din primele zile de infectare, după cum arată Agerpres, care citează AFP. Medicamentul va fi disponibil în 105 țări cu venituri mici și medii, după aprobarea de către autoritățile de reglementare în domeniul medical.

Acordul prevede ca dezvoltatorii de medicamente să nu aibă dreptul de vânzare al medicamentului atâta timp cât COVID-19 continuă să fie considerată de OMS o urgență internațională de sănătate publică.

„Suntem bucuroşi să colaborăm cu MPP pentru a garanta că versiuni generice de bună calitate ale pastilei Molnupiravir vor putea fi dezvoltate şi distribuite cu rapiditate după obţinerea autorizării din partea autorităţii de reglementare”, a declarat, Wendy Holman, directorul general al Merck, potrivit Libertatea. „Parteneriatele şi colaborările pot face mai multe lucruri bune pentru a răspunde provocărilor de sănătate globală decât ar putea să facă o singură organizaţie”.

Citește și: Două centre de vaccinare anti-COVID-19 vor fi deschise non-stop în București

Citește și: Bolnavii de COVID-19 izolați la domiciliu, afectați de frigul din locuințe

Citește și: Zeci de românce se plâng de dereglări menstruale după ce s-au vindecat de COVID-19

Citește și: Mesajul unui preot din Vrancea: „Vaccinaţi-vă! Păziţi-vă! Rugaţi-vă! Dumnezeu se descoperă şi prin ştiinţă”

Medicamentul se află acum în procedura de evaluare a autorităților din Statele Unite ale Americii și Uniunea Europeană. Datele de până acum arată că medicamentul Molnupiravir duce la scăderea capacității virusului de a se răspândi în organism și a reduce ritmul de evoluție a COVID-19. Mai mult, un studiu clinic realizat de Merck arată că pacienții care primesc acest antiviral au un risc înjumătățit de spitalizare.

„Rezultatele provizorii ale pastilei Molnupiravir sunt convingătoare şi noi considerăm că acest tratament candidat cu administrare orală este un instrument potenţial important care va contribui la rezolvarea crizei sanitare actuale”, a declarat, la rândul său, Charles Gore, directorul executiv al MPP, organizație internațională susținută de ONU, care înceracă să faciliteze accesul la medicamente în statele mai puțin dezvoltate pe plan economic.

Foto – 123rf.com