Medic: Carnea la grătar, la fel de periculoasă ca țigările

Distribuie articol

Specialiștii în nutriție trag un semnal de alarmă cu privire la consumul cărnii preparate la grătar, în aer liber.

Potrivit acestora, în timpul prăjirii pe grătar, direct pe flacăra deschisă, carenea devine dăunătoare pentru sănătate din cauza gudronului eliberat în timul arderii lemnului și a cărbunilor. Specialiștii asociază consumul cărnii preparate pe grătar cu fumatul, efectele gudronului asupra organismului iind la fel de nocive.

Gudronul rezultat din arderea oricărei materii reprezintă un amestec de hidrocarburi care întră în organism atacând organele vitale.

În cazul țigărilor, gudronul se depune în plămâni, iar în situația ingerării cărnii prăjite pe foc direct, adică pe grătar, acesta ajunge din stomac în ficat. Cum ficatul nu este capabil să prelucreze gudronul, îl trimite în sânge și apare stresul oxidativ, lucru care poate duce, în timp, la asteroscleroză sau, mai rău, la accidentul vascular cerebral.

Citește gratuit ediția de mai a revistei Unica. O găsești AICI

„Dar cărbunele nu înseamnă doar carbon, ci şi benzen, xilen. Ce sunt astea? Sunt compuşi pe care îi găsim în benzine, aceste substanţe dau gradul foarte mare cancerigen al ţigărilor şi, la grătar făcut pe cărbune, se vor regăsi în carne!” a explicat dr. ing. Ştefan Voicu, Facultatea de Chimie Aplicată de la Universitatea Politehnică din Bucureşti, potrivit adevarul.ro.

Specialiștii mai spun că foarte periculos este și fumul care rezultă din arderea cărbunilor și a lemnului din timpul preparării alimentelor pe grătar.

„Când supui unui proces termic, orice produs organic, că e vorba de lemn, ca e frunza de tutun, prin procesare termică rezultă reziduuri lichide sau solide. Aceste reziduuri oamenii le inhalează şi rămân pe plăman. Este echivalentul cărbunelui care rămane în sobă atunci când arde lemn.  Funinginea rămâne definitiv în plămân. Nu are cum să mai iasă. Şi de aici pot apărea procese anormale în organele prin care respiraţi. E greu să vedeţi aceste efecte cu ochiul liber”, a adăugat dr. Magdalena Ciobanu, medic primar pneumolog.

Foto – 123rf.com