Va fi sau nu vaccinul anti-COVID-19 obligatoriu? Alexandru Rafila răspunde

Distribuie articol

Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, a declarat că vaccinarea anti-COVID-19 nu va fi obligatorie. De asemenea, el este de părere că încrederea în vaccin „trebuie construită, nu impusă”. 

Vaccinul anti-COVID-19 de la Pfizer-BioNTech ar putea ajunge în România în prima parte a anului viitor, iar vaccinarea ar putea începe în primăvară. Prima tranșă va avea 10 milioane de doze și vor fi împărțite mai întâi cadrelor medicale și persoanelor din grupele de risc.

”Cu siguranţă, acest vaccin nu va fi obligatoriu. Sau aceste vaccinuri, că nu discutăm doar de unul singur. Aceste vaccinuri sunt vaccinuri noi şi una este să discuţi despre vaccinul DTP, care e cunoscut de zeci de ani şi se cunoaşte foarte bine eficacitatea sa, eventualitatea unor reacţii adverse şi aşa mai departe şi altceva e să discuţi despre un produs nou, despre care lumea nu ştie nimic şi care a trecut doar prin nişte studii clinice.

Citește și: Un sindrom declanșat de COVID-19, resimțit cel puțin 6 săptămâni după infectarea cu noul coronavirus

Deci cu siguranţă acest vaccin nu va fi obligatoriu nici pentru copii, nici pentru adulţi, nici pentru altcineva şi în mod evident încrederea în vaccin trebuie construită, nu trebuie impusă. Aşa că eu sunt convins că această discuţie legată de obligativitate, cel puţin dacă discutăm de aceste vaccinuri noi, nu este actuală”, a declarat Alexandru Rafila, șeful Laboratorului Institutului Naţional de Boli Infecţioase ”Matei Balş” din București.

Alexandru Rafila: „Acceptabilitatea pentru acest vaccin e în jur de 50% din populaţie”

Potrivit medicului, doar 50% din populație este dispusă să se vaccine. Multă lume rămâne însă sceptică în ceea ce privește eficacitatea și siguranța acestui vaccin. Și asta pentru că efectele adverse ale vaccinului anti-COVID-19 rămân încă o necunoscută. Alexandru Rafila este de părere că oamenii vor căpăta încredere în timp, atunci când vor vedea că cei vaccinați nu au probleme.

„Acceptabilitatea pentru acest vaccin este de 50% din populație. Important este că, prin vaccinarea medicilor, a categoriilor la risc, încrederea în vaccin să crească. Dar aceasta e condiționată de o foarte bună campanie de informare a populației, care trebuie să fie sinceră, trebuie să fie transparentă, trebuie să fie profesionist făcută.

Dacă oamenii văd că aceia care au primit vaccinul nu au avut probleme, nu au efecte adverse, devin protejați în fața bolii, cu siguranță vor avea și ei încredere să se vaccineze.

Citește și: Uniunea Europeană anunță prețul vaccinului anti-COVID-19

Abordarea corectă o putem avea după ce aceste vaccinuri sunt evaluate și sunt autorizate de Agenția Europeană a Medicamentului. Până atunci, noi avem doar niște declarații ale companiilor producătoare, care au încheiat faza a treia a studiilor clinice, dar toate aceste documente urmează să fie evaluate de experți independenți de la EMA sau FDA din Statele Unite”, a mai declarat profesorul Alexandru Rafila, potrivit Libertatea.ro.

Sursă foto: Hepta.ro