Semne că ai probleme cu tiroida. Explicațiile medicului specialist

Distribuie articol

Ai palpitații, pielea uscată, îți e prea cald sau prea frig? Ai putea avea probleme cu tiroida, o glandă care este localizată în partea anterioară a gâtului. Rolul ei este să producă hormoni tiroidieni, care sunt extrem de importanți în metabolism.

Problemele de funcție apar atunci când tiroida produce prea puțini sau mulți hormoni, iar manifestările pe care le resimțim sunt în directă legătură cu boala și cu gravitatea acesteia. Pentru a afla cât mai multe despre aceasă afecțiune, am vorbit cu Roxana Boanță, medic specialist în chirurgie endocrină.

Hipotiroidia și creșterea în greutate

“Lipsa hormonilor tiroidieni (hipotiroidia) se va manifesta printr-o încetinire a întregului metabolism, iar pacientul poate avea o stare de oboseală continuă, somnolență, lentoare în gândire și vorbire, dar și în mișcări. Se poate produce o creștere în greutate, apar tulburări gastrointestinale, mai ales constipație.

De asemenea, toate celelalte organe și sisteme pot fi afectate: de exemplu. se poate ca pulsul să scadă și să crească viteza cu care se depun grăsimile pe vasele de sânge, pielea să devină aspră, să apară edemele, părul să cadă. Ba mult, să ne confruntăm cu crampele musculare, cu tulburările de ciclu menstrual și cu sensibilitatea la frig”, spune Dr .Roxana Boanță, medic specialist în chirurgie endocrină, pentru UNICA.RO.

Hipertiroidia: cum își anunță prezența

Tot o pleiadă de manifestări nespecifice apar și în cazul hipertiroidiei – excesul de hormoni tiroidieni: tahicardie, palpitații, tulburări de ritm, în unele cazuri; nervozitate, insomnie, agitație, pierdere în greutate , dar apetit crescut, frecvent diaree, senzația de lipsă de aer la efort relativ mic, piele caldă, umedă, păr subțire, casant, probleme de fertilitate și de ciclu menstrual neregulat, intoleranță la căldură.

“Manifestările legate de tulburările de funcție tiroidiană sunt totuși nespecifice, ele pot să apară în contextul multor afecțiuni. Spre exemplu, un pacient poate prezenta unul sau mai multe semne, la fel cum acestea pot să nu apară deloc, dar tulburarea să fie evidențiată în laborator.

Diagnosticul de disfuncție tiroidiană se pune numai în baza rezultatului analizelor de sânge, care reflectă funcția tiroidiană”, adaugă specialistul.

În afară de hipotiroidie și hipertiroidie, în asociere sau nu cu aceste manifestări, pacienții se pot confrunta cu anumite modificări datorate apariției și dezvoltării unuia sau mai multor noduli tiroidieni.

Nodulul unic, dar și gușa polinodulară pot fi resimțite de pacient și pot fi deranjante, iar asta datorită poziției glandei tiroide și relației acesteia cu celelalte organe din regiunea anterioară a gâtului: laringele, traheea, esofagul.

Tiroida și problemele cu vocea

“Creșterea în volum a tiroidei se poate observa simetric sau doar unilateral și poate fi sesizată de pacient prin autopalpare, la o primă privire în oglindă sau de persoanele apropiate.

Relația tiroidei bolnave cu laringele și traheea poate cauza modificări ale vocii, aceasta poate să devină mai groasă sau se poate “pierde” după un efort vocal relativ normal, tulburări sesizate îndeosebi de profesioniștii vocali sau de cei ale căror profesii presupun efort vocal constant (profesori, cântăreți, etc. ), mai spune Dr Roxana Boanță pentru UNICA.RO.

Tiroida și problemele respiratorii

În general, putem avea probleme la alimentație, de la dificultatea de a înghiți pastile, la senzația de înec atunci când consumăm alimente solide sau lichide.

Problemele respiratorii apar datorită presiunii generată de nodul sau de gușa polinodulară la nivelul traheei. Aceste manifestări apar însă rar în cazul nodulilor mici, dar nu depind exclusiv de volum, ci sunt în legătură cu structura și poziționarea acestora, natura lor (nodulii putând fi benigni sau maligni).

Nodulii: când devin supărători

“Senzația de constricție cervicală, de „nod în gât”, sensibilitatea resimțită la purtarea obiectelor  vestimentare la baza gâtului sunt mai des întâlnite, chiar înainte ca un eventual nodul să fie vizibil, fiind una din primele manifestări pe care le menționează pacienții.

Aceste semne trebuie analizate pentru a putea fi puse în legătură cu sănătatea glandei tiroide, care va investigată ulterior în mai multe etape: analize sangvine pentru evaluarea funcției tiroidiene, imagistică tiroidiană pentru identificarea formațiunilor nodulari, puncție biopsie cu ac fin pentru evaluarea naturii unui nodul suspect, intervenția chirurgicală în anumite cazuri selecționate”.

Când este necesară intervenția chirurgicală

“Intervenția chirurgicală care vizează glanda tiroidă se numește tiroidectomie și poate fi totală atunci când este necesară excluderea din corp a întregii glande sau parțială, când unul dintre cei doi lobi tiroidieni este afectat.

Această intervenție se practică sub anestezie generală și este urmată de o recuperare rapidă, 24-48 de ore. După operație, rezultatul anatomopatologic, biopsia, ne va ajuta să aflăm diagnosticul definitiv și să stabilim necesitatea altor etape de tratament.

De asemenea, postoperator, împreună cu medicul endocrinolog, va fi stabilită cantitatea de hormoni tiroidieni necesari pentru substituție hormonală, asta  în functie de fiecare caz”, susține specialistul.

Foto: Shutterstock