Medicii spun că alergatul poate da dependență. Cum e posibil acest lucru

Distribuie articol

Medicii avertizează că alergatul, ca formă de sport sau recreere, poate da dependență. Mai ales dacă faci jogging doar pentru a uita problemele zilnice.

Persoanele care ies frecvent la alergat pentru a-și uita problemele, ar putea fi expuse riscului de dependență de exerciții fizice.

Ieșitul des la alergat poate da dependență

Medicii spun că aproximativ unul din patru alergători ocazionali dă semne de dependență prin renunțarea la a mai petrece timpul cu cei dragi și prin simțirea stărilor de rău, asemănătoare sevrajului, când nu au posibilitatea să alerge.

Citeşte şi: O femeie din Australia a stabilit un nou record mondial, după ce a alergat 150 de maratoane în 150 de zile

Cei care aleargă doar pentru condiția fizică sunt mai avantajați

Un studiu, efectuat de o echipă de cercetători din Norvegia, în care au fost implicați 227 de alergători, a scos la iveală faptul că persoanele care au alergat pentru a-și bloca și alunga gândurile negative au dat cele mai clare semne de dependența de exerciții fizice. Persoanele care au făcut asta pentru a fi mai sănătoși fizic nu au prezentat astfel de semne, notează nybreaking.com. Ambele grupuri au folosit alergatul ca pe o cale de evadare, dar importantă a fost diferența de atitudine.

Studiul, publicat în jurnalul Frontiers in Psychology, a chestionat alergătorii cu privire la bunăstarea lor, la simptomele dependenței de exerciții fizice și la atitudinea de evadare când vine vorba de jogging. Participanții, care au alergat între două și 15 ore pe săptămână, s-au dovedit a fi mai nemulțumiți de viață când au ales să alerge pentru a scăpa de problemele.

Oamenii trebuie să aibă o motivație solidă când ies la alergat

Citeşte şi: Banda de alergat vs sedentarism – cum să fii activă fără să ieşi din casă

Dr. Frode Stenseng, care a condus studiul de la Universitatea Norvegiană de Știință și Tehnologie, a declarat:

„Oamenii care folosesc alergatul pentru a scăpa de problemele lor vor descoperi că această activitate le face rău. Vor avea mai puțin control asupra alergatului dacă o vor folosi ca strategie de adaptare. Așa că pot deveni dependenți. Și s-ar putea să se confrunte  chiar și cu stări de rușine sau deprimare dacă nu mai aleargă.”

Dr. Stenseng a mai completat: „Aceste descoperiri îi pot face pe oameni să-și înțeleagă propria motivație atunci când merg la alergat”.

Foto – 123rf.com